• BIST 9524.59
  • Altın 2491.05
  • Dolar 32.5468
  • Euro 34.7226
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 16 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 17 °C

Türkiye'de 2022 böyle geçti: Mayıs

Türkiye'de 2022 böyle geçti: Mayıs
Türkiye'de 2022 yılının mayıs ayında 1 milyon Suriyelinin gönüllü geri dönüşünü sağlayacak yeni projenin hazırlıkları ve Kovid-19 salgınına yönelik tedbirlerin hafifletilmesiyle ilgili gelişmeler gündemin önemli başlıkları arasında yer aldı.

Kovid-19 vaka sayılarının arka arkaya üç gün 1000'in altında çıkmasının ardından hastaneler hariç maske zorunluluğu kaldırıldı, eğlence mekanlarında 00.00 olarak belirlenen müzik yayınına son verilme saati 01.00'e kadar uzatıldı. Salgın nedeniyle Aralık 2020'den itibaren ara verilen umre ziyaretlerinin yeniden başlatılmasıyla Diyanet İşleri Başkanlığının organizasyonundaki ilk kafile, Esenboğa Havalimanı'ndan kutsal topraklara hareket etti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 1 milyon Suriyelinin gönüllü geri dönüşünü sağlayacak yeni bir projenin hazırlıkları içinde olduklarını açıkladı. Besteci ve piyanist Fazıl Say'ın babası, müzikolog, yayıncı, öykü ve roman yazarı Ahmet Say, 86 yaşında hayatını kaybetti.

AA muhabirinin derlediği bilgilere göre mayıs ayının önemli gelişmeleri şöyle:

1 MAYIS

- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bayram namazını Büyük Çamlıca Camisi'nde kıldıktan sonra çıkışta basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Erdoğan, Rusya-Ukrayna krizi konusunda "Özellikle Ukrayna'nın doğusuyla ilgili atılacak adımların çözüm noktası inanıyorum ki Türkiye olacaktır, İstanbul veya Ankara olacaktır." değerlendirmesinde bulundu.

- Türkiye'de Kovid-19 salgını kısıtlamalarının büyük oranda kalkmasıyla, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü, iki yıl aradan sonra tüm yurtta çeşitli etkinliklerle kutlandı. HAK-İŞ, TÜRK-İŞ, DİSK, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla Taksim'deki Cumhuriyet Anıtı'na çelenk bıraktı.

3 MAYIS

- Cumhurbaşkanı Erdoğan, Memur Sendikaları Konfederasyonu (Memur-Sen) ve Mehmet Akif İnan Vakfı ile "Bir Aradayız İdlib'in Yanındayız" kampanyası kapsamında, AFAD koordinasyonunda 12 STK tarafından yaptırılan briket evlerin açılış ve teslim törenine video konferans yöntemiyle katıldı. Hak sahiplerine hitap eden Erdoğan, "Ülkemizde misafir ettiğimiz 1 milyon Suriyeli kardeşimizin gönüllü geri dönüşünü sağlayacak yeni bir projenin hazırlıkları içindeyiz. Bu projeyi, ülkemizdeki ve uluslararası sivil toplum kuruluşlarının desteğiyle hayata geçireceğiz." dedi.

- Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi, Ramazan Bayramı'nın birinci gününde 104 bin 325 kişiyi ağırladı.

4 MAYIS

- Zeytin Dalı Harekatı Bölgesi'nde 24 terörist etkisiz hale getirildi, teröristlerce yapılan füze saldırısında ağır yaralanan Teğmen Talha Bahadır, kaldırıldığı hastanede şehit düştü.

5 MAYIS

- İstanbul Esenler'de, 4 Mayıs'ta sokakta yürüdüğü sırada kendisine saplantılı olduğu iddia edilen Ümit Karakoyun tarafından silahla vurulan 19 yaşındaki Asiye Atalay hayatını kaybetti. Hakkında 4 ayrı suçtan toplam 16 kayıt bulunan Karakoyun, "kasten öldürme" suçundan tutuklandı.

- İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 1 milyon Suriyelinin ülkelerine gönüllü dönüşü için hazırlanan projeye ilişkin, "El Bab, Cerablus, Rasulayn ve Tel Abyad, bu 4 merkezde şu anda 13 proje hazırladık. Bu evlerin finansmanı tamamen uluslararası yardım kuruluşlarından sağlanıyor. 1 milyon insan için 250 bin ev planlanıyor." bilgisini verdi.

6 MAYIS

- Sağlık Bakanlığınca, ameliyat ve diğer girişimsel işlemler öncesi hastalara Kovid-19'a yönelik tarama amaçlı PCR testi zorunluluğu kaldırıldı.

- İçişleri Bakan Yardımcısı ve Bakanlık Sözcüsü İsmail Çataklı, Bakanlık Konferans Salonu'nda düzenlediği "Aylık Basın Bilgilendirme Toplantısı"nda, nisan ayındaki terör operasyonlarında 9'u ölü, 78'i sağ, 7'si teslim olmak üzere 94 teröristin etkisiz hale getirildiğini bildirdi.

7 MAYIS

- Türkiye'ye yasa dışı yollarla giren Afganistan ve Pakistan uyruklu 213 düzensiz göçmen İstanbul Havalimanı'ndan sınır dışı edildi.

- Diyarbakır'ın Sur ilçesinde PKK'lı teröristlerce 2015'te gerçekleştirilen saldırılarda zarar gören, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca sağlanan kaynakla Vakıflar Genel Müdürlüğünün kontrolünde restore edilen Surp Giragos Ermeni Kilisesi, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un da katıldığı törenle açıldı.

- CHP'den 22. ve 23. dönemlerde İzmir Milletvekili olan Canan Arıtman, 72 yaşında vefat etti.

9 MAYIS

- Kabine Toplantısı'nın ardından millete seslenen Cumhurbaşkanı Erdoğan, konut alım-satımını kolaylaştıracak üç yeni paket açıkladı. İlk defa konut sahibi olacaklara 2 milyon liraya kadar birinci el satın almalar için 10 yıla kadar vadeli, aylık yüzde 0,99 faizli konut kredisi sağlanması imkanı getirildi. Ayrıca, düşük gelir grubundaki vatandaşları ev sahibi yapmaya yönelik sosyal konut projeleri için TOKİ'ye 30 milyar liralık kaynak ayrıldı.

- İş insanı Koray Sarısaçlı'nın kaçırıldığı iddiasına yönelik soruşturma kapsamında gözaltına alınan Furkan Eğitim ve Hizmet Vakfının eski yöneticisi Alparslan Kuytul tutuklandı.

- Ankara'da 22 Aralık 2021'de bir kişinin öldüğü, 34 kişinin yaralandığı kazaya ilişkin EGO otobüsünün şoförü Yıldırım Ç. hakkında 15 yıldan 22,5 yıla kadar hapis cezası istemiyle hazırlanan iddianame, Ankara Batı 1. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edildi.

- Eren-Kış operasyonları kapsamında tespit edilen mağarada PKK'nın sözde Ağrı Dağı sorumlusunun da aralarında bulunduğu 11 terörist etkisiz hale getirildi.

- İzinsiz yardım topladığı gerekçesiyle Nesin Vakfı'nın banka hesabına bloke konuldu.

10 MAYIS

- Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ile telefonda görüştü. Erdoğan, sağlık kontrolü için hastanede bulunan Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz Al Suud'un sağlık durumuna ilişkin bilgi aldı ve kendisine geçmiş olsun dileklerini iletti. Görüşmede, Türkiye-Suudi Arabistan ilişkileri ve bölgesel konular da ele alındı.

- Kovid-19 salgını nedeniyle Aralık 2020'den itibaren ara verilen umre ziyaretlerinin yeniden başlatılmasının ardından Diyanet İşleri Başkanlığının organizasyonundaki ilk kafile, Esenboğa Havalimanı'ndan kutsal topraklara hareket etti.

- İçişleri Bakanlığınca valiliklere müzik yayınına dair usul ve esaslara ilişkin gönderilen genelgeyle, Kovid-19 salgını sürecinde saat 00.00'da sona erecek şekilde belirlenen müzik yayın saati 01.00'e kadar uzatıldı.

- İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nde düzenlediği basın toplantısında, yerli üretim e-Pasaport ile yeni e-Sürücü belgesi ile e-Mavi kartın tanıtımını yaptı.

- Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, stokçuluk yapanlara verilecek cezanın, "1 yıldan 3 yıla kadar" şeklinde değiştirilerek, hem alt hem de üst sınırının artırılacağını bildirdi.

- Besteci ve piyanist Fazıl Say'ın babası, müzikolog, yayıncı, öykü ve roman yazarı Ahmet Say, 86 yaşında hayatını kaybetti.

11 MAYIS

- İçişleri Bakanlığı, sığınmacılara yönelik açıklamaları nedeniyle Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ hakkında suç duyurusunda bulundu.

- Ankara 26. Ağır Ceza Mahkemesince, "casusluk" ve 35 yıla kadar hapis cezası talebiyle yargılanan Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) kurucu üyesi Metin Gürcan'ın yurt dışına çıkış yasağıyla tahliyesine karar verildi. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının tahliyeye yönelik itirazı üzerine yeniden gözaltına alınan Gürcan, 13 Mayıs'ta tutuklandı.

12 MAYIS

- CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu'na, sosyal medya paylaşımları nedeniyle "kamu görevlisine karşı görevinden dolayı hakaret", "Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ni alenen aşağılamak" ve "Cumhurbaşkanına hakaret" suçlarından verilen 4 yıl 11 ay 20 gün hapis cezası, Yargıtay 3. Ceza Dairesi tarafından onandı.

- Terör örgütü PKK/YPG tarafından Suriye'nin Aynularap bölgesinden Gaziantep'in Karkamış ilçesine ve Köprübatı Hudut Karakoluna yapılan ÇNRA/havan saldırısı sonucu 4 asker ve 1 sivil yaralandı. Askerlerden biri kaldırıldığı hastanede şehit oldu. Saldırı sonucu yapılan cezalandırma atışları sonucu 52 terörist etkisiz hale getirildi, teröristlere ait 60'a yakın hedef tahrip edildi.

14 MAYIS

- Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rize-Artvin Havalimanı Açılış Töreni'nde yaptığı konuşmada, yaş çay alım fiyatının yüzde 73'ten fazla artışla 6 lira 70 kuruşa, 13 kuruş olan destekleme fiyatının da yüzde 130'un üzerinde artışla 30 kuruşa yükseltildiğini açıkladı.

- HDP Tunceli Milletvekili Alican Önlü'nün de aralarında bulunduğu bir grup, terör suçlarından aranan ve yurt dışında ölen Aysel Doğan için Tunceli'de cenaze töreni düzenlemek istedi. HDP'li grup ve polis arasında çıkan arbedede 1 polis memuru yaralandı, 2 kişi gözaltına alındı.

16 MAYIS

- Yargıtay 1. Ceza Dairesi, Kırıkkale'de eski eşi Emine Bulut'u 10 yaşındaki kızının yanında boğazından bıçaklayarak öldüren Fedai Varan'a verilen müebbet hapis cezasını onadı.

- Canlı bomba saldırısı hazırlığındaki DEAŞ'lı terörist Şanlıurfa'da yakalandı. Örgüt adına istihbarat faaliyetlerinde bulunmak amacıyla görüşmeler yapan "Ebi Enes el Kahtani" kod adlı Beşşar el Mızhen'in, örgüt içinde uzun süre eğitildiği ve canlı bomba eylemi için gönüllü olduğu tespit edildi.

- İzmir'in Çeşme, Dikili ve Urla ilçelerinde 149 düzensiz göçmen kurtarıldı, yasa dışı göçü organize ettiği iddiasıyla 2 şüpheli gözaltına alındı.

17 MAYIS

- Avrupa Gazeteciler Derneği tarafından 2009'da en iyi sabah haberi sunucusu seçilen NTV'nin beğenilen ekran yüzü Özlem Sarıkaya Yurt, kanser tedavisi gördüğü hastanede 39 yaşında hayatını kaybetti. Yurt'un cenazesi, 18 Mayıs'ta Ataköy 5. Kısım Ömer Duruk Camisi'nde kılınan cenaze namazının ardından Büyükçekmece Mezarlığı'nda toprağa verildi.

19 MAYIS

- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı dolayısıyla Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi'nde düzenlenen "Kütüphane Söyleşileri" kapsamında farklı şehirlerden gençlerle bir araya geldi. Erdoğan, "Gerek Rusya gerek Ukrayna ile ilgili denge politikası güdüyoruz. Bu politikada ne Sayın Putin ile ne Zelenskiy ile bağları koparıp atmaya asla niyetim yok." dedi.

- Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu tarafından, Bolu'da yaşayan yabancılara yönelik su ve nikah ücretlerinde farklı tarife uygulanması nedeniyle Bolu Belediyesine 40 bin lira idari para cezası verilmesi kararlaştırıldı.

20 MAYIS

- Hatay'da 887 personelin katılımıyla "Eren Abluka-12 Şehit Jandarma Uzman Çavuş Abdullah Akdeniz Operasyonu" başlatıldı.

- Pakistan MİLGEM Projesi'nin üçüncü gemisi Badr, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif'in de katıldığı törenle Karaçi Tersanesi'nde denize indirildi.

- Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde İsmet Anadolu Lisesi öğrencisi 16 yaşındaki Berat Yakar, Pi sayısının virgülden sonraki 3 bin 600 basamağını 26 dakikada ezbere okuyarak Türkiye rekoru kırdı. Yakar'ın rekoru noter tarafından tescillendi.

21 MAYIS

- Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO'ya üyelik başvurusunda bulunan İsveç'in Başbakanı Magdalena Andersson ve Finlandiya'nın Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö ile telefonda görüştü. Erdoğan, Andersson'a, İsveç'in terör örgütlerine yönelik siyasi, finansal ve silah desteğinin son bulması gerektiğini, Niinistö'ye ise NATO içinde bir müttefik açısından tehdit oluşturan terör örgütlerini görmezden gelen bir anlayışın dostluk ve ittifak ruhuyla bağdaşmayacağını iletti.

Erdoğan, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile yaptığı telefon görüşmesinde ise İsveç ve Finlandiya'nın Türkiye ile dayanışma içinde olacaklarını açıkça göstermedikleri sürece NATO üyeliklerine müspet yaklaşmayacaklarını ifade etti.

- Anadolu Sulh Ceza Hakimliğince, rüşvet suçuna karıştıkları iddiasıyla gözaltına alınan, aralarında Kadıköy Belediyesinde görevli zabıta ve mühendislerin de bulunduğu 160 şüpheliden 32'si tutuklandı, 128 kişi adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

22 MAYIS

- Bursa'da bir depoda yapılan aramada, 50 milyon doldurulmuş makaron ele geçirildi. İçişleri Bakanlığı, bu miktarın "tek seferde ele geçirilen en yüksek doldurulmuş makaron sayısı" olduğunu açıkladı.

- Kovid-19 vaka sayısı 1000'in altına düştü. Türkiye'de son 24 saatte 118 bin 852 Kovid-19 testi yapıldı, 905 kişinin testi pozitif çıktı, 5 kişi yaşamını yitirdi.

- Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü, Türkiye'de bugüne kadar "maymun çiçeği" vakası görülmediğini açıkladı.

23 MAYIS

- Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki Kabine Toplantısı'nın ardından millete seslenişinde, "(Yunanistan ile) Şimdi biz, bu yıl Stratejik Konsey Toplantısı yapacaktık. Artık benim için Miçotakis diye birisi yok. Kendisiyle böyle bir görüşmeyi de yapmayı asla kabul etmiyorum. Çünkü biz, sözünde duracak, şahsiyetli, onurlu siyasetçilerle yola gideriz." dedi.

- Erdoğan kabine toplantısında sayıları 550 bini bulan yoklama kaçağı gence bedelli askerlik yolunun açılmasına karar verdiklerini açıkladı, "Kaçak yılına göre değişen oranlarda bir rakam ilavesiyle askerliğini bedelli yapmak isteyen gençlerimiz askerlik şubelerine başvurabilirler." ifadelerini kullandı.

- Kabine toplantısında ayrıca Milli Uzay Programı kapsamında bir Türk vatandaşının uluslararası uzay istasyonuna gönderilmesi sürecinin resmen başlatılması kararlaştırıldı, 45 yaşından genç, şartları taşıyan herkesin başvurularını yapabilmesi için uzaya.gov.tr internet sitesi oluşturuldu.

- Milli İstihbarat Teşkilatı, terör örgütü PKK-HPG'nin sözde Mahmur-Kerkük-Süleymaniye sorumlusu "Ahmet Rubar" kod adlı Mehmet Erdoğan'ı Irak'ın kuzeyindeki Musul'da etkisiz hale getirdi.

- İzmir Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık Suçlarıyla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince, İzmir'in Ödemiş ve Manisa'nın Turgutlu ilçelerinde düzenlenen operasyonda çeşitli dönemlere ait 10 bin 385 parça tarihi eser ele geçirildi. Yakalanan 2 zanlıdan 1'i çıkarıldığı hakimlikçe tutuklandı.

- Van'ın Muradiye ilçesinde jandarma ekiplerince yapılan denetimler sırasında kaçak avlanılan 11 ton inci kefali ele geçirildi, canlı 7 ton balık suya bırakıldı.

24 MAYIS

- Irak'ın kuzeyindeki Pençe-Kilit Operasyonu bölgesinde PKK'lı teröristlerle çıkan çatışmada 5 asker şehit oldu, 2 asker yaralandı. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, 25 Mayıs'ta yaptığı açıklamada çatışma sonrası mağarada sıkıştırılan bir grup teröristin etkisiz hale getirildiğini, Perçe Kilit Operasyonu'nda bugüne kadar etkisiz hale getirilen terörist sayısının 100'ü geçtiğini açıkladı.

- Türkiye Uzay Ajansı Başkanlığı tarafından 2022-2030 yıllarını kapsayan Milli Uzay Programı Strateji Belgesi'ne ilişkin Cumhurbaşkanlığı genelgesi Resmi Gazete'de yayımlandı.

25 MAYIS

- Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde, İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliği başvurusu ve bu başvuruya Türkiye'nin itirazları, iki ülkeden gelen heyetlerle ele alındı. Görüşmelere, Adalet, Dışişleri ve Milli Savunma bakan yardımcıları ile ilgili güvenlik kurumlardan yetkililer de katıldı.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, görüşmelerin ardından düzenlediği basın toplantısında, İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliği başvurusuna ilişkin, "Türkiye'nin güvenlik kaygıları, somut adımlarla belli bir takvim çerçevesinde karşılanmadığı takdirde, sürecin ilerleyemeyeceğine dair mesajımızı çok net bir şekilde ifade ettik." dedi. Kalın, heyetlerin başkentlerine dönüp, değerlendirmelerini liderlerine sunduktan sonra yapacakları geri dönüşe göre sürecin nasıl ilerleyeceğinin kararlaştırılacağını bildirdi.

26 MAYIS

- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde yapılan MGK toplantısının ardından yayımlanan bildiride, güney sınırlarının terör tehdidinden arındırılması için halihazırda icra edilen ve edilecek harekatların, Türkiye'nin komşularının toprak bütünlüğünü ve egemenliğini hiçbir surette hedef almadığı, milli güvenlik ihtiyaçları gereği olduğu belirtildi.

- Cumhurbaşkanı Erdoğan, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile telefonda, Rusya-Ukrayna Savaşı ile İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyelik başvurusu dahil bölgesel konuları görüştü.

- Irak'ın kuzeyindeki Pençe-Kilit Operasyonu bölgesinde tespit edilen 14 PKK'lı terörist hava harekatıyla etkisiz hale getirildi.

- Gaziantep Emniyet Müdürlüğü'nün ana giriş kapısı önünde üzerindeki yeleği ve elindeki kumandayı göstererek "kendisini patlatacağını" belirten kişi, "canlı bomba" olabileceği şüphesiyle polislerce vurularak etkisiz hale getirildi. Hastaneye kaldırılan zanlının çok sayıda suç kaydı olduğu ve bir süredir psikolojik sorunlar yaşadığı öğrenildi.

27 MAYIS

- Olağanüstü Hal İşlemleri İnceleme Komisyonundan yapılan açıklamaya göre, 127 bin 130 başvurudan 124 bin 235'i sonuçlandırıldı, Komisyonun başvuruları sonuçlandırma oranı yaklaşık yüzde 98 olarak kayıtlara geçti.

- İstanbul merkezli 2 ilde düzenlenen eş zamanlı operasyonda, 108 bin litre kaçak akaryakıt ele geçirildi, 17 kişi yakalandı.

- Irak'ın kuzeyindeki Pençe-Kilit operasyon bölgesinde 16 PKK'lı terörist etkisiz hale getirildi.

28 MAYIS

- Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakü'de düzenlenen TEKNOFEST Azerbaycan'ın Seçkin Gözlemci Günü'nde yaptığı konuşmada, bölgesel barış ve istikrar adına Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in Ermenistan ile kurmak istediği kalıcı barışı Türkiye olarak güçlü biçimde desteklediklerini belirtti.

- Irak'ın kuzeyindeki Pençe-Kilit operasyon bölgesinde 18 PKK'lı terörist SİHA'larla etkisiz hale getirildi.

- Muş'ta 565 personelin katılımıyla Eren Abluka-13 Şehit Jandarma Üsteğmen İsmail Moray Operasyonu başlatıldı.

29 MAYIS

- Kovid-19 vaka sayıları arka arkaya üçüncü kez 1000'in altında kaydedildi, hastaneler hariç maske takma zorunluluğu kaldırıldı.

- Çocuklarının dağa kaçırılmasından HDP'yi sorumlu tutan ailelerin 3 Eylül 2019'da Diyarbakır HDP İl Başkanlığı binası önünde başlattığı evlat nöbeti 1000'inci gününe girdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, gün dolayısıyla düzenlenen programa telefon bağlantısıyla katıldı ve "Bu milletin siz Diyarbakır annelerinin mücadelesinden alacağı çok ders vardır. İnşallah bu tablo nesiller boyunca kulaktan kulağa aktarılarak geleceğimizi aydınlatan bir ışığa dönüşecektir." ifadelerini kullandı.

30 MAYIS

- Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ile yaptığı telefon görüşmesinde, Ukrayna'nın tarım ürünlerinin deniz yoluyla ihracı için güvenli koridor oluşturulması projesine bilhassa önem atfettiğini belirtti.

Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yaptığı telefon görüşmesinde ise İstanbul'da, Rusya, Ukrayna ve BM ile bir araya gelerek muhtemel bir gözlem mekanizmasında rol üstlenmeye hazır olduklarını ifade etti.

- Cumhurbaşkanı Erdoğan, İngiltere merkezli The Economist dergisi için kaleme aldığı makalede, "NATO için Türkiye'nin ne denli önemli ve kritik bir ülke olduğu bütün üyelerce yeniden kabul edilirken, bazı üyelerin Türkiye'ye yönelen kimi tehditleri tam olarak takdir edememesi talihsiz bir durumdur." değerlendirmesinde bulundu.

- Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Türkiye'nin ilk karantina ve pandemi hastanesi olan Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ndeki Kovid-19 servis ve yoğun bakım alanlarının, ihtiyaç kalmadığı için kapatıldığını açıkladı.

- Antalya'da kayıp olarak aranırken ormanlık alanda cesedi bulunan 21 yaşındaki üniversite öğrencisi Azra Gülendam Haytaoğlu'nu öldüren sanığa, 11. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada, ağırlaştırılmış müebbet ve 16 yıl hapis cezası verildi.

- Savaş nedeniyle Ukrayna'dan tahliye edilen Ahıska Türklerinden oluşan 9. kafile Elazığ'a ulaştı.

31 MAYIS

- Yargıtay 3. Ceza Dairesi, 12 Eylül darbesine ilişkin davada, eski Genelkurmay Başkanı ve 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren ile eski Hava Kuvvetleri Komutanı Tahsin Şahinkaya hakkında ölüm nedeniyle davanın düşmesine dair ve mal varlıklarına el konulması, Türk Silahlı Kuvvetlerinden çıkarılarak rütbelerinin geri alınmasına yer olmadığına dair kararları onadı.

- Milli İstihbarat Teşkilatı ve Türk Silahlı Kuvvetleri, Irak'ın kuzeyindeki Gara bölgesinde 4 PKK/KCK'lı teröristi etkisiz hale getirdi.

- Erzurum'da 7 çocuğa cinsel istismarda bulunduğu iddiasıyla yargılanan sanığa, Erzurum 4. Ağır Ceza Mahkemesindeki ilk duruşmada 119 yıl 6 ay hapis cezası verildi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1455 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim