• BIST 9752.02
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • Ankara 27 °C
  • İstanbul 23 °C
  • Bursa 25 °C
  • Antalya 25 °C
  • İzmir 27 °C

Türkiye'de 2022 böyle geçti: Nisan

Türkiye'de 2022 böyle geçti: Nisan
Kovid-19 salgını tedbirleri kapsamında mart ayında sona eren açık havada maske kullanma zorunluluğunun kaldırılması kararının "kapalı mekanlar" için de uygulanması kararlaştırıldı.

Resmi Gazete'de yayımlanan Milletvekili Seçimi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile seçimlerde yüzde 10 olarak uygulanan ülke seçim barajı yüzde 7'ye indirildi. İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi, 15 Temmuz darbe girişimi ve Gezi Parkı olaylarına ilişkin davada, tutuklu sanık Osman Kavala'ya, "Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs etmek" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kral Selman bin Abdülaziz Al Suud'un davetlisi olarak Suudi Arabistan'da Veliaht Prens Selman ile bir araya geldi. Türkiye'nin, Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşa ilişkin diplomasi trafiği nisanda da hız kesmedi.

Türkiye'de Nisan 2022'de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Rusya-Ukrayna savaşında ateşkesin sağlanması, bölgeden sivillerin tahliyesi ve barışın tesisi için yürütülen diplomatik çalışmaları ile azalan Kovid-19 vakalarıyla ilgili tedbirlerin gevşetilmesi gündemdeki yerini korudu.

AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, nisan ayının önemli gelişmeleri şöyle:

1 NİSAN

- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 31 Mart'taki Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ile telefon görüşmesinin ardından Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile de telefonda görüş alışverişinde bulundu. Erdoğan, Rusya ve Ukrayna'nın diyaloğu sürdürmesinin önemli olduğunu belirterek, Putin ve Zelenskiy'i bir araya getirerek barış gayretlerini taçlandırmak istediklerini dile getirdi.

- Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog ile telefonda görüştü, Filistinlilerin ramazan ayında Mescid-i Aksa'ya veya İsrail'e girmelerinin engellenmemesinin önemini vurguladı.

- Savaşın devam ettiği Ukrayna'da yetimhanelerde kalan çocukların tahliyesi için başlatılan çalışma kapsamında, 176 kişilik ikinci kafile Sakarya'ya ulaştı.

- Anadolu Ajansı (AA), dünyada her geçen gün daha da ciddileşen iklim değişikliği ve çevre sorunlarına karşı, çevre konularına yönelik toplumsal farkındalığı artırma sorumluluğu ve bilinciyle Çevre Haberleri Editörlüğünü hayata geçirdi.

- Ramazanın başlaması dolayısıyla ilk teravih namazı kılındı. "Fethin sembolü" olarak anılan Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi'nde, 88 yıl sonra ilk kez kılınan teravih namazında vatandaşlar caminin içinin yanı sıra Sultanahmet Meydanı'nı da doldurdu.

2 NİSAN

- Cumhurbaşkanı Erdoğan, Malatya Çevre Yolu 1. Kısım Açılış Töreni'ne Dolmabahçe Ofisi'nden canlı bağlantı ile katıldı. Erdoğan, "Gıda maddelerinin fiyatlarında maliyetler dışında kalan artışları yakından takip ediyoruz. Fiyatlar konusunda vicdansızlık yaparak milletin aşına, ekmeğine, geçimine göz dikenlere acımayacağız." dedi.

- Anadolu Otoyolu Bolu Dağı Tüneli Düzce girişinde akşam saatlerinde meydana gelen heyelan yüzünden yol ulaşıma kapandı. Karayolları ekiplerinin çalışmaları sonucu yol 44 saat sonra çift yönlü trafiğe açıldı.

3 NİSAN

- Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ile Ukrayna Savunma Bakanı Oleksii Reznikov arasındaki telefon görüşmesinde, Ukrayna'nın Mariupol şehrinden yapılacak tahliye ve insani yardımların ulaştırılması konularında görüş alışverişinde bulunuldu.

4 NİSAN

- Cumhurbaşkanı Erdoğan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na TBMM Grup Toplantısı'ndaki konuşması ve sosyal medya hesabındaki paylaşımlarında kişilik haklarını ihlal ettiği gerekçesiyle 1 milyon liralık manevi tazminat davası açtı.

5 NİSAN

- Cumhurbaşkanı Erdoğan, Japonya Başbakanı Kişida Fumio ile telefonda görüştü. Görüşmede, Türkiye-Japonya ilişkilerini geliştirecek adımlar ve Rusya-Ukrayna savaşı başta olmak üzere bölgesel meseleler ele alındı.

Recep Tayyip Erdoğan, Slovenya Cumhurbaşkanı Borut Pahor ile de telefonda görüşerek, Türkiye-Slovenya ilişkileri ile Rusya-Ukrayna savaşındaki gelişmeler ve bölgesel konuları ele aldı.

Erdoğan, telefonda görüştüğü Macaristan Başbakanı Viktor Orban'ı da dördüncü seçim zaferi dolayısıyla tebrik etti.

- Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) mensuplarınca devlet büyüklerine ait kriptolu telefonların dinlenilmesine ilişkin aralarında kapatılan Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) Başkanvekili Osman Nihat Şen, eski TÜBİTAK Başkanvekili Hasan Palaz ile sivil imam Harun Biniş'in de olduğu 28 sanıklı davada 20 sanığın mahkumiyetlerini onadı.

- Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığınca, Thodex kripto para borsası üzerinden dolandırıcılık yapıldığı iddiası üzerine yürütülen soruşturmada, aralarında firari Faruk Fatih Özer'in de bulunduğu 6'sı tutuklu 21 şüpheli hakkında 40 bin 562'er yıla kadar hapis istemiyle hazırlanan iddianame kabul edildi.

6 NİSAN

- Milletvekili Seçimi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, Resmi Gazete'de yayımlandı. Kanuna göre, seçimlerde yüzde 10 olarak uygulanan ülke seçim barajı yüzde 7'ye indirildi.

- Kocaeli'nin Kefken açıklarında tespit edilen mayına, Deniz Kuvvetleri Komutanlığına bağlı SAS timlerince müdahale edildi.

7 NİSAN

- Washington Post yazarı Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın, Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğunda öldürülmesine ilişkin 26 sanığın yargılandığı davada mahkeme, durma kararı vererek yargılamanın Suudi Arabistan adli makamlarına devrine hükmetti.

- Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Rusya Federasyonu Savunma Bakanı Sergey Şoygu ile telefonda görüştü. Görüşmede, Akar tarafından Rusya ile Ukrayna arasında diplomatik bir çözüme yardımcı olmak üzere acilen ateşkese gidilmesinin önemi ve başta Mariupol olmak üzere sivillerin emniyetli şekilde kara veya denizden tahliye edilmesinin aciliyeti vurgulandı.

8 NİSAN

- Büyük Çamlıca Camisi Külliyesi'nde yer alan Milli Saraylar İslam Medeniyetleri Müzesi, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın katıldığı törenle açıldı.

- Milli Savunma Bakanı Akar, Ukrayna Savunma Bakanı Reznikov ile görüştü. Akar, Ukraynalı mevkidaşı ile görüşmesinde, diplomatik çözüme yardımcı olmak ve can kayıplarının artmaması için bir an evvel ateşkes ilan edilmesinin önemini vurguladı.

11 NİSAN

- Deniz Kuvvetleri Komutanlığına bağlı 122 gemi, 41 hava vasıtası ve 12 bin personelin katılımıyla Karadeniz, Ege Denizi ve Doğu Akdeniz'de düzenlenen Mavi Vatan-2022 Tatbikatı başladı.

12 NİSAN

- İslam hukuku ve Türk medeni hukukuna göre aile hayatıyla ilgili çalışmalara imza atan Prof. Dr. Zekeriya Beyaz, İstanbul'da bir süredir tedavi gördüğü hastanede 84 yaşında hayatını kaybetti.

13 NİSAN

- Esra Hankulu'nu öldürmekle suçlanan sanık Ümitcan Uygun, "neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama suçundan" 10 yıl, sanıklar Furkan Gürgil ve Dilan Civelek de "suç delillerini karartmaktan" 1 ay 6 gün hapis cezasına çarptırıldı.

14 NİSAN

- İçişleri Bakanlığınca yürütülen Eren-Kış operasyonları sona erdi, operasyonlarda 172 teröristin etkisiz hale getirildiği, 581 mağara, sığınak ve deponun imha edildiği açıklandı. 15 Nisan'dan itibaren İlkbahar-Yaz "Abluka" operasyonları başlatıldı.

15 NİSAN

- Cumhurbaşkanı Erdoğan, Dolmabahçe Çalışma Ofisi'nde şiddet mağduru kadınların yakınlarıyla iftarda bir araya geldi. Erdoğan, "Şiddeti doğuran sebepleri tüm boyutlarıyla ortadan kaldırana kadar mücadelemizi sürdüreceğiz." dedi.

16 NİSAN

- İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Mersin Limanı'nda, 258 kilogram kokain yakalandığını ve buna ilişkin 3 kişinin gözaltına alındığını bildirdi.

17 NİSAN

- Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail'in Mescid-i Aksa'da ibadet edenlere yönelik saldırılarının ardından Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ve BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ile ayrı ayrı telefonda görüştü. Erdoğan, Abbas'a başsağlığı diledi, Guterres'le bölgenin barışa kavuşması için atılabilecek müşterek adımları ele aldı.

Erdoğan, İsrail Cumhurbaşkanı Herzog'la da 19 Nisan'da telefonda görüştü. Erdoğan, Herzog'a, Mescid-i Aksa'nın statü ve maneviyatına yönelik tahrik ve tehditlere izin verilmemesinin zaruretini iletti.

18 NİSAN

- Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından Irak'ın kuzeyinde Metina, Zap ve Avaşin-Basyan bölgelerindeki terörist hedeflere yönelik karadan ve havadan Pençe Kilit Operasyonu başlatıldı. Milli Savunma Bakanı Akar, operasyon kapsamında düzenlenen hava harekatını, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler ve kuvvet komutanları ile Hava Kuvvetleri Harekat Merkezi'nden takip etti.

19 NİSAN

- Halkların Demokratik Partisi (HDP), Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığınca kapatılması istemiyle açılan davada esasa ilişkin savunmasını Anayasa Mahkemesine verdi. HDP, savunmasında, kapatmaya ilişkin iddianamenin Ceza Muhakemesi Kanunu'nda, Anayasa'nın 68'inci ve 69'uncu maddelerinde belirtilen şartları taşımadığını öne sürdü.

20 NİSAN

- Bursa'da cezaevinde görevli infaz koruma memurlarının servisinin geçişi sırasında meydana gelen patlamada bir personel şehit oldu, biri ağır 4 personel yaralandı.

21 NİSAN

- İstanbul'da Türkiye Gençlik Vakfı Gaziosmanpaşa Temsilciliği önüne bırakılan el yapımı bombanın patlaması sonucu hasar meydana geldi. Patlayıcıyı bina önüne bıraktığı belirlenen Besra Y, 26 Nisan'da yakalandı.

- Elektrik faturalarının üzerindeki yüzde 18'lik KDV'nin yüzde 1'e indirilmesini isteyerek, 31 Aralık'taki zamlar geri çekilene kadar elektrik faturası ödemeyeceğini ve bir hafta karanlıkta kalacağını 9 Şubat'ta açıklayan Kemal Kılıçdaroğlu'nun elektriği, borcundan dolayı kesildi. Kılıçdaroğlu'nun borcunu ödemesinin ardından 28 Nisan'da elektriği yeniden açıldı.

22 NİSAN

- 28 yaşındaki mimar Başak Cengiz'i 9 Kasım 2021'de samuray kılıcıyla öldüren sanık Can Göktuğ Boz, "canavarca hisle veya eziyet çektirerek kasten öldürme" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırıldı. Sanığın ayrıca "silahla tehdit" ve "ateşli silahlar ve bıçaklar ile diğer aletleri satın alma, taşıma veya bulundurma" suçlarından toplam 5 yıl hapisle cezalandırılmasına karar verdi. Heyet, kararında herhangi bir takdiri indirim de uygulamadı.

- İstanbul 10. Asliye Hukuk Mahkemesi, Galatasaray Spor Kulübünün nisan ayında yapılması planlanan olağanüstü seçimli genel kurul toplantısının tedbiren durdurulması kararını kaldırdı.

24 NİSAN

- Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy ile telefon görüşmesinde, savaşın sürdüğü Rusya ile müzakere sürecinde gereken desteği sunmaya hazır olduklarını ve garantörlük konusuna olumlu baktıklarını dile getirdi.

25 NİSAN

- Cumhurbaşkanı Erdoğan, BM Genel Sekreteri Guterres'i Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde kabul etti. Erdoğan kabulde, Ukrayna ile Rusya arasında barışın tesisi için İstanbul Süreci'ni herkesin desteklemesi gerektiğini vurguladı. Guterres de Cumhurbaşkanı Erdoğan'a, Türkiye’nin Ukrayna’daki savaşın sona erdirilmesi için ortaya koyduğu diplomatik çabalara desteği dolayısıyla teşekkür etti.

- Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD Başkanı Joe Biden'ın 1915 olaylarına ilişkin ifadelerini, tamamı yalan, yanlış bilgiler üzerine kurulu olduğu için üzerinde durmaya değer bile bulmadıklarını söyledi.

- 15 Temmuz darbe girişimi ve Gezi Parkı olaylarına ilişkin davada karar verildi. İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi, tutuklu sanık Osman Kavala'ya, "Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs etmek" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verdi. Tutuksuz sanıklar Ayşe Mücella Yapıcı, Çiğdem Mater Utku, Ali Hakan Altınay, Mine Özerden, Şerafettin Can Atalay, Tayfun Kahraman ve Yiğit Ali Ekmekçi'nin "Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüse yardım" suçundan 18'er yıl hapisle cezalandırılmalarına ve tutuklanmalarına karar verildi.

Aralarında Henri Barkey ve Can Dündar'ın da bulunduğu 9 sanığın dosyasının ayrılmasına hükmedildi.

- Bursa'da, Yunuseli Havaalanı'ndan kalkışından kısa süre sonra irtibat sağlanamayan tek motorlu eğitim uçağı, Osmangazi ilçesi Bağlarbaşı Mahallesi Sarıgül Sokak'ta 2 katlı binaya çarptıktan sonra evlerin arasına düştü. Sokakta parçalanarak alev alan uçaktaki eğitmen pilot Furkan Otkum (29) ile pilot Murat Avşar (32) hayatını kaybetti. Olayda ayrıca 2 araç yandı, 2 evde hasar meydana geldi.

26 NİSAN

- Cumhurbaşkanı Erdoğan, telefonda görüştüğü Rusya Devlet Başkanı Putin'e, Rusya ile Ukrayna arasında barışa giden yolun açılması için İstanbul görüşmelerinde yakalanan olumlu ivmenin devamının herkesin yararına olduğunu ifade etti.

- Erdoğan, Koronavirüs Bilim Kurulu üyelerini kabulünün ardından Kovid-19 salgını tedbirleri kapsamında yaklaşık 3 yıldır uygulanan kapalı mekanlardaki maske kullanma zorunluluğunun tümüyle kaldırıldığını, sadece toplu taşıma araçları ile sağlık kuruluşlarında maske uygulamasına, vaka sayısı 1000'in altına düşene kadar devam edileceğini söyledi.

İçişleri Bakanlığı karardan bir gün sonra 27 Nisan'dan itibaren toplu taşıma araçları ile sağlık kuruluşları hariç olmak üzere diğer tüm kapalı alanlarda maske zorunluluğu uygulamasının sona erdiğine ilişkin genelgeyi valiliklere gönderdi.

27 NİSAN

- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ile telefonda görüştü. BM Genel Sekreteri Guterres görüşmede, Moskova'da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile gerçekleştirdiği temaslara ilişkin Cumhurbaşkanı Erdoğan'a bilgi verdi.

- ABD ile Rusya, karşılıklı olarak ülkelerinde tutuklu bulunan eski Amerikan askeri Trevor Reed ile Rus pilot Konstantin Yaroşenko'yu Ankara ile işbirliği içinde Türkiye'de takas etti. Takas, MİT'in gözetiminde, ABD ve Rusya heyetleri arasında yapıldı. Rusya Devlet Başkanı Putin, Cumhurbaşkanı Erdoğan'la 28 Nisan'da yaptığı telefon görüşmesinde takas dolayısıyla Türkiye'ye teşekkür etti. Erdoğan da Putin'e, istihbarat birimleri arasındaki eşgüdüm ve diyaloğun devam ettirilmesi gerektiğini belirtti.

- Eski CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ile bazı eski MHP'li yöneticilerin özel hayatlarına ilişkin görüntülerin internette yayımlanmasıyla ilgili Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) elebaşı Fetullah Gülen'in de arasında bulunduğu 171 sanıklı davada, 44 sanık 6 yıl 3 ay ile 92 yıl 10 ay arasında hapis cezasına çarptırıldı.

29 NİSAN

- Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kral Selman bin Abdülaziz Al Suud'un davetlisi olarak Suudi Arabistan'da Veliaht Prens Selman ile bir araya geldi. Erdoğan, ziyaret sonrası uçakta gazetecilere yaptığı açıklamada, iki ülke iş adamlarını ve yatırımcılarını bir araya getirecek organizasyonlarla büyük bir ekonomik potansiyeli tekrar harekete geçirme konusunda mutabık kalındığını söyledi.

- Türk hava sahasını 26-27 ve 28 Nisan'da toplam 30 defa ihlal eden Yunan uçaklarına, Türk Hava Kuvvetleri unsurlarının derhal karşılık verdiği açıklandı. Türkiye, "Yunanistan'ın Ege'de gerilimi artıran taraf olduğu"nu radar kayıtlarıyla ortaya koyarken, söz konusu belgeler ilgili makamlarla paylaşıldı.

30 NİSAN

- Cumhurbaşkanı Erdoğan, BM Genel Sekreteri Guterres ile telefonda görüştü. Guterres görüşmede, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a Moskova ve Kiev temaslarına ilişkin bilgi verdi. Erdoğan da Guterres'e İnsani Temas Grubu, tahliyeler ve insani yardım konularında BM öncülüğünde yapılacak çalışmalara Türkiye'nin elinden gelen desteği vermeye hazır olduğunu ifade etti.

- Yunanistan'ın ev sahipliğinde 9-20 Mayıs'ta yapılacak "Tiger Meet" tatbikatının icrasına yönelik belgede Türkiye'yi hedef alan konuların yer aldığının tespit edilmesi üzerine Türk Hava Kuvvetlerinin tatbikattan çekilme kararı aldığı açıklandı.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1260 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim