• BIST 9019.02
  • Altın 2279.382
  • Dolar 32.3171
  • Euro 35.0505
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 20 °C

Türkiye'de çalışanların yarıdan fazlası stres altında

Türkiye'de çalışanların yarıdan fazlası stres altında
Türkiye’de çalışanların yüzde 59’u iş hayatlarındaki stres seviyesinin artışta olduğunu bildirirken, yüzde 66’sı ise yaşadıkları strese çözüm olarak esnek çalışma uygulamalarını gösteriyor.

Çalışma alanları sağlayıcısı Regus’un son araştırmasına göre, Türkiye’de çalışanlar giderek daha stresli hale geliyor. Dünya çapında 16.000 profesyonelin görüşlerinin alındığı araştırmanın sonuçlarına göre Türkiye’deki çalışanların yarıdan fazlası (yüzde 59) stres seviyelerinin son bir yıl içerisinde yükseldiğini söylüyor.

1 milyon hastane sevki elektronik ortama taşınıyor

Ülke içinde gerçekleşen birçok ulusal faktörün yanı sıra dünya ekonomisindeki devamlı düzensizliğin bu artan baskıyı tetiklediği düşünülüyor. Katılımcılar, stres tetikleyicilerinin çoğunlukla kişisel olmaktan ziyade profesyonel kaynaklı olduğunu doğrularken, nedenler listesinin başında iş, müşteri ve bireysel finansman unsurlarının geldiği görülüyor.

Araştırma aynı zamanda muhtemel çözümler üzerinde de yoğunlaşıyor ve Türkiye’deki çalışanların yarıdan fazlası (yüzde 66) esnek çalışmayı stresi azaltma çözümlerinden biri olarak tanımlıyor.

Regus Türkiye Ülke Müdürü Erim Denel, "Şüphesiz ki, stresli çalışanlar aynı zamanda mutsuz ve sağlıksız çalışanlar anlamına geliyor. Bu yüzden çalışanlarının daha tatminkâr bir hayat sürmesine yardımcı olmayan şirketlerin, kurumlarının içindeki stres seviyelerini ele almada ve analiz etmede başarısız olma ihtimali çok yüksek. Bu ağır stres yükü yalnızca çalışanların değil şirketlerin de üzerine biniyor. Zira şirketler de stresli çalışanların gerektiği gibi performans gösteremediklerini, daha fazla istirahat iznine ihtiyaç duyduklarını ve daha az etkin olduklarını görüyorlar” dedi.

Türkiye’de 3’cü kez at nalına benzeyen böbrek nakledildi!

Araştırmanın küresel ortalamalarına göre, "Çalışanların yarısı (yüzde 48) yükselen stres seviyelerinden muzdarip. Stresin fiziksel ve ruhsal sağlık üzerindeki etkileri ile kalp hastalıkları, deri hastalıkları, diyabet ve obezite ile olan ilişkisinden dolayı bu durum daha da endişe verici bir hal alıyor.

Katılımcılar tarafından bildirilen üç stres tetikleycisinden ikisi profesyonel kaynaklı. Listenin başında iş (yüzde 59), kişisel finansman (yüzde 44) ve müşteriler (yüzde 37) geliyor.

Küçük ölçekli şirketlerdeki çalışanlar (yüzde 42) büyük şirketlerdekilere (yüzde 27) oranla daha fazla müşteri kaynaklı stres yaşıyor. Buna karşılık, büyük ölçekli şirket çalışanlarının yönetim kaynaklı yaşadığı stres de (yüzde 40) küçük ölçekli şirketlerdekilere oranla (yüzde 20) daha yüksek görünüyor.
Katılımcılar arasında yüzde 63’lük bir oran stresle mücadelede en etkin uygulamanın esnek çalışma olduğunu bildiriyor.

Çalışanların yüzde 58’i esnek çalışma uygulamalarının daha aile dostu olduğunu bildirerek, esnek çalışma ile iş-hayat dengesini iyileştirmenin ve çalışanları kişisel ve profesyonel beklentilerden doğan stresten uzaklaştırmanın mümkün olduğunu söylüyor.


Katılımcıların büyük çoğunluğu (yüzde 77) esnek çalışmanın verimi artırdığını doğruluyor.

Katılımcıların yüzde 41’i esnek çalışma uygulamalarının sabit ofisten daha az masraflı olduğunu bildiriyor".

Çalışanların yüzde 58’inin esnek çalışmanın doğrudan bir sonucu olarak daha sağlıklı hissettiklerini ortaya koyan son Regus araştırmasının da gösterdiği gibi, katılımcılar esnek çalışmayı yüksek stres seviyeleri için muhtemel bir çözüm olarak tanımlıyorlar. Bunun yanı sıra, esnekliğin aile dostu olduğunu ve genel iş-hayat dengeleri ile sağlıklarını iyileştirmeye yardımcı olduğunu belirtiyorlar. Esnek çalışmanın verimliliği artırdığına ve geleneksel ofis çalışmasına göre daha az masraflı olduğuna inanılırken esnekliği artırmak çalışanları rahatlatmada çok önemli hale geliyor.

Çalışanlar “tükenişe” giderek daha fazla yaklaştıkça dünyadaki stres seviyeleri yükselmeye devam ediyor. Bu da kısa vadede çalışanların stres bağlantılı sağlık problemleri, uykusuzluk ve yorgunlukla baş etmeye çalışmasıyla birlikte değerli çalışanların kaybına ve verim düşüşüne yol açıyor.

Çocukların okul korkusunu yenmesi için 6 öneri

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3604 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim