• BIST 9789.55
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • Ankara 24 °C
  • İstanbul 23 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 25 °C
  • İzmir 23 °C

Türkiye'de çalışmak ve emzirmek ne kadar mümkün?

Türkiye'de çalışmak ve emzirmek ne kadar mümkün?
Türkiye’de çalışan annelerin sadece yüzde 60’ı, iş yerinde yasal 1,5 saatlik süt izinleri kullanabiliyor.

 

Birçok ülkede olduğu gibi Türkiye’de “1-7 Ekim Emzirme Haftası” olarak kutlanmaktadır.

Dünya Sağlık Örgütü bebeklerin ilk 6 ay sadece anne sütü ile beslenmesini ve 2 yıla kadar emzirmenin sürdürülmesini öneriyor.

Lansinoh, 2017 Emzirme Araştırması ile annelerin daha uzun süre emzirebilmeleri için ne tür desteklere ihtiyaç duyduklarını ortaya koyuyor.

Türkiye’ye özel sorulara da yer verilen araştırmada çalışan annelerin günlük 1.5 saatlik emzirme izin kullanımları, iş yerinde süt sağım olanakları, iş arkadaşlarının ve şirketlerinin destekleri üzerinde duruldu.

Lansinoh 2017 Uluslararası Emzirme Araştırması’nda Türkiye’de bin anne ile görüşülürken, toplamda 9 ülke ve 12 bini aşkın anne ile görüşme yapıldı.

Türkiye’de çalışan anneler emzirme konusunda çok azimli

Türkiye’de annelerin %46’sı bebeklerini 6-12 ay arasında emzirmeyi planlarken, %38’i bebeklerini bir yılın üzerinde emzirmeyi hedefliyor. Tam zamanlı olarak çalışan Türk annelerin yüzde 50’si bebeklerini 6-12 ay arasında, %36’sı da bir yılın üzerinde emzirmeyi hedefliyor. Bu sonuç bizlere annelerde eğitim ve bilinç seviyesi arttıkça emzirme sürelerinin uzadığını gösteriyor.

Araştırmaya katılan diğer ülkelerde bu süre çok daha kısa. Örneğin Fransız annelerinin yüzde 77’si için ideal emzirme süresi 6 ay. 

Annelerin Üçte Biri Emzirme Konusunda Aileleri Tarafından Desteklenmezlerse Emzirmeyi Bırakabileceklerini Belirtiyor

Emzirmenin en zorlu yanının ilk sırasında her sene olduğu gibi “Emzirmeye bağlı meme ucu çatlak ağrı ve acıları” yer alıyor. Bunu “Geceleri uyanmak zorunda kalmak” takip ediyor. Bu noktada aile içi destek ön plana çıkıyor. Türkiye’de annelerin 3’te 1’i aileleri tarafından desteklenmezse emzirmeyi bırakabileceklerini belirtiyor. 

Çalışmak ve emzirmeye devam etmek bir arada mümkün mü?

Annelerin yüzde 41’i iş arkadaşlarının ve yöneticilerinin iş yerinde sağım yapmalarını desteklemediğini belirtiyor. Destek görmediklerini belirten annelerin çoğunluğu ise bu tutuma rağmen süt sağmaya devam ediyor.

Diğer yandan tam zamanlı olarak çalışan annelerin yarısı iş yerinde süt sağmak ve saklamak için uygun bir ortamın olmadığını belirtiyor.

Süt izni ve ücretsiz doğum izinleri kullanılabiliyor mu?

Araştırmanın en çarpıcı sonuçları da süt izinlerinin kullanılabilmesi noktasında…

Türkiye’de çalışan annelerin sadece yüzde 60’ı, iş yerinde yasal 1,5 saatlik süt izinleri kullanabileceklerini belirtti. Süt izinlerini kullanamayan annelerin sebepleri ise şöyle: yüzde 36 servis saatlerinin uygun olmaması veya iş yerinin evine uzaklığı, yüzde 23 yöneticinin tutumu ve yüzde 41 ise iş yoğunluğu. 

Yasal doğum izninin 16 hafta olduğu ülkemizde, yeni anne isterse işvereninden 6 ay ücretsiz izin talep edebilir. Çalışan annelerin %68’i ücretsiz izin kullanmak istemediğini beyan etmektedir. Ücretsiz izin kullanmak isteyip de kullanamayan annelerin yüzde 36’i şirketine bunu sormaya çekiniyor, yüzde 40’sının şirketi kabul etmiyor ve annelerin yüzde 24’i bu sebepten dolayı işini bırakmak durumunda kalıyor.

Lansinoh Satış ve Pazarlama Direktörü Derya İşçioğlu:

“Ülkemizde eğer anne çalışıyorsa, genellikle bebek iki ya da üç aylıkken, anne işe dönmek zorunda kalıyor. Bu durum hem anne hem de bebek için büyük bir endişe kaynağı. Türkiye yönetim kadrolarının genellikle erkeklerden oluştuğu bir ülke. Çalışan annelerin iş yerine katma değer sağlayabilmeleri için iş arkadaşları tarafından desteklenmeleri, süt sağımı için gerekli ortamın sağlanması ve yöneticilerin bu konuda bilinçli olması çok önemli. Anne sütü gelecek nesillerin daha sağlıklı yetişebilmelerinin temel taşı, yöneticilerin emzirme konusuna bu bakış açısı ile yaklaşmaları gerektiğine inanıyorum.” 

 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2443 defa okunmuştur
Etiketler: , , ,
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim