• BIST 9524.59
  • Altın 2492.517
  • Dolar 32.5097
  • Euro 34.7184
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Bursa 18 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 20 °C

Türkiye’de ilaç fiyatını düşürecek

Türkiye’de ilaç fiyatını düşürecek
Deva Holding Yönetim Kurulu Başkan ve CEO’su Philipp Haas, Yunanistan’daki krizin etkilerinin Türkiye’de ilaç fiyatlarını düşürebileceğini söyledi.

Haas, “Yunanistan, Türkiye’de ilaç fiyatları belirlenirken referans kabul edilen 5 Avrupa ülkesinden biri. Bu bağlamda Yunanistan’da ilaç fiyatlarıyla ilgili her türlü gelişme Türkiye’deki ilaç fiyatlarını doğrudan etkileyecek niteliktedir” dedi.

Yunanistan bulaşıcı

Yunanistan’daki krizin etkilerinin, Türkiye’deki ilaç fiyatlarını düşürebileceği öngörüsünde bulunan Haas, şunları söyledi: “Yunanistan’daki yapıyı bulaşıcı olarak adlandırabiliriz. Türkiye’deki ilaç fiyatları belirlenirken Yunanistan, Portekiz, Çek Cumhuriyeti, Fransa ve İspanya’daki fiyatlar baz alınarak belirleniyor. Bu ülkelerin ekonomik durumu o kadar kötü ki cari açıklarını kapatmak için ne önlem varsa hepsini devreye sokacaklardır. Euro birliğinde oldukları için para birimlerinin değerlerini düşürecek bir durumları da yok.”

Net kârı 4 milyon TL

Philipp Haas, Deva Holding’in 2010 yılının ilk çeyreğinde net satış gelirlerinin 105.5 milyon TL, net kârının ise 4 milyon TL olduğunu açıklayarak, 2009 yılının aynı döneminde ise net satış gelirlerinin 102.9 milyon TL olduğu bilgisini verdi. Deva’nın Türk ilaç sektöründe 2010’un ilk üç ayında IMS Healthcare verilerine göre, onuncu sıradan altıncı sıraya yükseldiğini dile getiren Haas, şöyle konuştu: “Kutu bazında ise beşinci firma olarak yüzde 5.09 pazar payına ulaştık. İlk çeyrek sonuçlarında, Ar-Ge yatırımlarının olumlu geri dönüşü ve ürün portföyünün yüzde 37’sini oluşturan kışa yönelik ürünler de etkili oldu. İlk çeyrek tüm tesislerimizin operasyonel olarak verimli geçtiği bir dönem oldu.”

‘Karekod’ yüzünden kimseyi ilaçsız bırakmayın

ÇALIŞMA ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, Karekod sistemiyle ilgili eczacılardan telaşa kapılmamalarını isteyerek, şunları söyledi: “Sistem hem Sosyal Güvenlik Kurumu’nun, hem de Sağlık Bakanlığı’nın aldığı tedbirlerle çalışabilecek bir kapasiteye sahip. Eczacılar hastalarımızı ilaçsız bırakmasınlar, çünkü aldığımız tedbirler ve onlara gönderdiğimiz mesajlar, genelgeler doğrultusunda şayet hastalarımıza verdikleri ilacın karekodunu alıkoyuyorlarsa, kaydediyorlarsa, biz onların ödemelerini daha sonra girmeleri halinde yapabileceğiz.”

TEİS: İlk gün kaos yaşadık

TÜM Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Nurten Saydan, ilaç takip sistemindeki karekod’un cumartesiyi pazara bağlayan gece uygulamaya girdiğini belirterek, “Sistem ilk gün yani pazar nöbetçi eczanelerde iyiydi. Ancak pazartesi günün kaos olacağını tahmin ettik ve nitekim de öyle oldu. Sistem çalışmıyor, karekodlu ilaçlarla ilgili sıkıntı var” diye konuştu.
 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2854 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim