• BIST 9093.3
  • Altın 2324.269
  • Dolar 32.3502
  • Euro 34.9658
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 21 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 26 °C
  • İzmir 22 °C

Türkiye'de ilk ve tek 'Anne Bebek Uyum Servisi'

Türkiye'de ilk ve tek 'Anne Bebek Uyum Servisi'
Ankara Zekai Tahir Burak Hastanesi Yöneticisi Doç. Dr. Halil İbrahim Yakut ile hastanede yapılanları ve yapılacakları konuştuk.

Türkiye'nin ilk ve tek anne bebek uyum servisi Zekai Tahir Burak Eğitim Araştırma Hastanesinde açıldı. Servis tam donanımlı ve 13 yataktan oluşuyor.

Hastane Yöneticisi Doç. Dr. Halil İbrahim Yakut ile yaptığımız röportajın tam metni:

Kendinizi tanıtır mısınız?

Doçent Doktor Halil İbrahim Yakut, Ankara Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesinin yöneticisiyim. 2013 yılının başından beri bu görevdeyim.

Ankara Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim Araştırma Hastanesini kısaca anlatır mısınız?

Ankara Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim Araştırma Hastanesi 1925 yılında kurulmuş bir hastanedir. 501 yataklı olan hastanemiz, Türkiye'nin, Ortadoğu'nun ve Balkanların kadın sağlığı ile ilgilenen en büyük hastanesi olma özelliğine sahiptir . Hastanemizde 371 yatak kadın sağlığı ile ilgili 130 yatak da yeni doğan yoğun bakım yatağıdır. Zekai Tahir Burak Hastanemizde, kadın sağlığı ile ilgili olarak öncelikle gençlere yönelik gençlik merkezimiz var. Gençlik merkezinde adölesan dönemindeki bireylerin jinekolojik ,dermatolojik ve psikolojik konulardaki sorunları inceleniyor ve tedavi ediliyor. Gençlik merkezi aynı zamanda gençler için bir eğitim merkezidir.

Kadın sağlığı ile ilgili olarak jinekoloji bölümünde her türlü jinekoloji ameliyatı yapılıyor. Jinekolojik/Onkoloji bölümünde ise jinekoloji ile ilgili kanser hastalarının ameliyatları ve tedavileri yapılıyor. Ayrıca IVF ve Infertilite bölümünde de tüp bebek uygulamaları ve mikroenjeksiyon uygulamaları yapılıyor. Tüp bebek merkezimiz Türkiye'de kurulan kamuya ait ilk merkezdir. Antenetal ve yüksek riskli gebelik bölümlerinde Türkiye'nin her yerinden gelen takibinde güçlük çekilen riskli gebeliklerin takipleri yapılmaktadır. Günde yaklaşık bin civarında gebe takibi yapılıyor. Gebelerin bir kısmını da Gebe Okulunda eğitime alıyoruz. Gebeliklerinin sağlıklı bir şekilde sürmesini, sağlıklı bir şekilde doğumlarını yapmalarını sağlayacak bir eğitim mekanizması kurduk.

GÜNLÜK 50, YILLIK 20 BİN DOĞUM GERÇEKLEŞİYOR

Hastanemizde yılda 18 - 20 bin civarında bebek dünyaya gözlerini açmaktadır. Bu ise günde ortalama 50 civarında doğum demektir. Bu doğan bebeklerin %10'u pramatüre. Yani 37 haftadan önce doğmuş. Bu prematürelerin bakımı, tedavileri burada yapılıyor.Okul yaşına kadar gelişimsel pediatri ünitesinde inceleniyor.

OTEL KONFORUNDA ANNE-BEBEK UYUM SERVİSİ

Tedavilerinin yoğun bakım kısmı bittikten sonra yeni açtığımız Anne Bebek Uyum Servisi kapsamında bebeklerin istenilen kiloya gelinceye kadar kaldıkları bir servis oluşturduk. Bu ünitemiz Türkiye'de bir ilk. Bu ünitemiz 13 yataklı, ailelerin son derece konforlu bir şekilde kalabileceği özelliktedir. Buralarda aileler bebeklerine nasıl bakılacağı ve tedavilerinin nasıl devam edeceği konularında eğitim almaktadırlar.

Yeni doğan ünitenizi biraz anlatır mısınız?

Yeni doğan bakım ünitemiz, Türkiye'nin en büyük yeni doğan bakım ünitesi. Burada yaklaşık 130 yatağımız (küvözümüz) var. Burada her türlü işlem ve tedavi yapılabiliyor .Türkiye'nin her yerinden hasta alınıyor. Yeni doğan bölümünde eğitim görevlisi ve yan dal asistanlarımız fedakarca hizmetlerine devam ediyorlar. Anne - Bebek Servisi tamamen ücretsiz. Bu, hastanemizin vatandaşa yönelik olarak yaptığı konsept bir proje. Bu projenin Türkiye'de ilk uygulayıcısı biziz. Yurtdışında bu uygulama İsveç'te var. Bir evde neye ihtiyaç varsa bebeğin kaldığı yerde bunlar bulunmaktadır. Bunun dışında burada annelerin birlikte vakit geçirebileceği ayrı bir toplantı odaları ve eğitim salonu mevcut. Burası bir eğitim merkezi gibi çalışmaktadır.

Anne Bebek Uyum Servisi bebeğe nasıl bir fayda sağlıyor?

Anne- Bebek Uyum Servisi'nin bebek açısından bebeğin kilosunun takibi, büyümesinin takibi, bebeğin gelişiminin takibidir ve çok önemlidir. Genellikle yoğun bakımdan çıkan bebekler normal hayata adapte olabilmeleri için geçen zaman içerisinde; yemeleri, içmeleri hepsi çok büyük sorunlardır. Bu dönem içerisinde anne çok iyi eğitim almamış ise bebeklerin akciğerlerine yedikleri kaçabiliyor veya dışarıdan mikrop alabiliyorlar ve neticesinde değişik komplikasyonlar çıkabiliyor. Bu merkez verdiği eğitimle bunların önlemlerini almış olmaktadır. Ayrıca merkezde bebeklerin aşılamaları da yapılmaktadır.

Zekai Tahir Burak Hastanesini diğer hastanelerden ayıran özelliği nedir?

Zekai Tahir Burak Hastanesinin en önemli özelliği tüm Türkiye'deki kadın doğum uzmanlarının yarısının buradan mezun olmasıdır. Hastanemizin hizmet hastanesi yanında bir eğitim hastanesi olma fonksiyonu da var. Bu Eğitim fonksiyonuyla birlikte hastanemizin akademik seviyesinin üst seviyelere taşınmasını amaçladık. 2014'te bununla ilgili uygulamaları yaptık. Uluslar arası çalışanların SCI yayınlarımız yaklaşık 100 civarındadır. Bu da hastanemizde çalışanların akademik yayınlarının arttığını gösteren bir veridir.

Bunun dışında geleceğe yönelik olarak bir menapoz okulu planlıyoruz. Akademik çalışmalara daha uzun soluklu ve bilim dünyasında ses getirecek bir takım çalışmaların içerisindeyiz.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 9783 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim