• BIST 9079.97
  • Altın 2322.804
  • Dolar 32.3596
  • Euro 34.9247
  • Ankara 15 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 17 °C

Türkiye'den emekli, Almanya'da sigortalılar dikkat

Türkiye'den emekli, Almanya'da sigortalılar dikkat
AOK, Türkiye’den emekli aylığı alanları uyardı. Türkiye’den aylık aldıkları tespit edilenlerden geriye dönük masrafların talep edilmesi üzerine devreye giren Hürriyet, konuyu sağlık kasasına sordu.

TÜRKİYE’de emekli olup, Almanya’da sağlık sigortasından yararlananlara önemli uyarı. Karmaşık yasal düzenlemeler nedeniyle Türkiye’den emekli olan ve Almanya’da sağlık sigortası bulunanların karşısına çıkarılan bürokratik engeller çığ gibi büyüdü.

Hürriyet, emeklilerin hangi hak ve sorumluluklara sahip oluduğunu sordu, AOK Rheinland cevapladı. Yetkililer, hem Türkiye’den, hem Almanya’dan emekli olanların Almanya’da sağlık sigortası hakkı bulunmadığını açıkladı.

İşte Hürriyet’in soruları ve AOK’un cevapları:

BAKIM SİGORTASI İKAMATE BAĞLI
Almanya’da yaşayıp, Türkiye’den emekli olanlar nelere dikkat etmeli? Bunun için özel düzenlemeler var mı?

-Sağlık ve bakım sigortası (Kranken- und Pflegeversicherung) Türkiye ve Almanya arasında yapılan Sosyal Sigortalar Anlaşması gereği düzenleniyor. Türkiye’de ikamet eden ve Almanya’dan emekli olanlar Emekli Sağlık Sigortası (Krankenversicherung der Rentner) üzerinden sigortalanıyor. Bunun için belirli bir süre sigortalı olmak gerekli. Bu süre kişilerin durumuna göre değişiklik gösterebilir ve sağlık sigortasından öğrenilebilir. İkameti Türkiye’de bulunanlar bakım sigortası hakkından yararlanamıyor. Özel sigortaların koşulları farklı olabilir. Türkiye ve Almanya’dan da emekli olanların Almanya’da sağlık sigortası hakkı da yok.

GELİR 385 EURO’DAN YÜKSEKSE DİKKAT
Türkiye’den emekli olan, ancak Almanya’da gelir temin etmeyenler aile sigortasından ayrılıyor mu?

-Geliri 385 Euro’dan yüksek olan aile bireyleri, bu sigortadan yararlanamıyor. Buna Türkiye’deki emeklilik de dahil. Yani Türkiye’deki emekli aylığı 385 Euro’yu aşanlar, Almanya’da aile sigortasından yararlanamıyor. Kendilerini ayrıca sigortalatmaları gerekli.

PRİMLER EMEKLİ MAAŞINA GÖRE
Almanya’da emekli olanların ödedikleri sağlık sigortası primleri nasıl hesaplanıyor?

-Almanya’da emekli olup, sağlık sigortasından yarananların ödedikleri primler, emekli maaşlarına göre hesaplanıyor. Brüt emekli maaşının yüzde 15,5’i prim olarak kesilirken, emekliler net gelirlerinin yüzde 8,2’sini prim olarak ödüyor. İşletme emekliliği (Betriebsrente) alanların bazı durumlarda eski işverenlerinden primler talep edilebiliyor.

ÖZEL PRİMLER DEĞİŞİYOR
Özel sigorta üzerinden bakım sigortasından yararlanmak isteyenler prim ödüyor mu?

-Özel sigorta primleri, sigortayı sunan şirketler tarafından belirleniyor. Özel sağlık ve bakım sigortalara ilişkin primler, zorunlu sigortalara göre değişiklik gösterebilir.

HAKSIZ YERE YARARLANAN YANIYOR
Geriye dönük yapılmış hizmetler için primler ne zaman ve hangi zaman dilimi için talep ediliyor?

-Geriye dönük yapılmış hizmetler için primler ancak sağlık sigortasından haksız yere yararlananlardan talep edilir. Kişisel bir durum olduğundan genel anlamda bir örnek verilemez.

NE KADAR HASTA O KADAR ÖDENEK
Hastalık Durumuna Odaklı Risk Yapısı Telafisi (Morbiditaetsorientierter Risikostrukturausgleich) nedir?

-Tüm sağlık sigorta primleri Sağlık Fonu’na akıyor. Buradan sağlık sigortalarına giderlerini karşılamaları için sigortalı başına ve hastalık durumuna göre ödenek veriliyor. “Hastalık Durumuna Odaklı Risk Yapısı Telafisi”, zorunlu sigorta içinde sigortalıların sağlık durumunu baz alan eşitleyici rol oynuyor. Buna göre “hasta” olarak değerlendirilen sigortalıların sayılarına göre sigortalar Sağlık Fonu’ndan daha çok ödenek alıyor. Daha az sayıda “hasta” veya “sağlıklı” sigortalı sayısı yüksek olan sigortalar ise eşit orantıda daha az ödenek alıyor.

Adnan AKYÜZ-KÖLN / Hürriyet

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 17819 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim