• BIST 9079.97
  • Altın 2307.515
  • Dolar 32.3424
  • Euro 35.0714
  • Ankara 17 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 21 °C

Türkiye'nin 5'inci yüz nakli başladı! / Video

Türkiye'nin 5'inci yüz nakli başladı! / Video
Türkiye'nin 5'inci yüz nakli ameliyatı, Prof. Dr. Ömer Özkan'ın nakledilecek yüzü Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'ne getirmesiyle başladı.

Türkiye’nin ilk yüz naklini yapan Akdeniz Üniversitesi Hastanesi ekibi, Muğla’da ölen Polonyalı turist 42 yaşındaki Andrzej Kucza’nin yüzün alıp, 26 yaşındaki Recep Sert’e nakletmek üzere operasyon başlattı.

Türkiye’nin ilk yüz naklini 20 Ocak 2012 tarihinde Uğur Acar’a, 4’üncü nakli ise Turan Çolak’a yapan Akdeniz Üniversitesi Hastanesi, bu kez 5’inci yüz nakli operasyonu için harekete geçti. Muğla’daki bir otelde tatil yapan Polonyalı turist 42 yaşındaki Andrzej Kucza denizde yüzerken rahatsızlanarak kalbi durdu. Kaldırıldığı hastanede kalbi tekrar çalıştırılan ancak beyin fonksiyonlarını yitirdiği belirlenen Polonyalı turistin yüzü de dahil tüm organlarını bağışladığı öğrenilince Sağlık Bakanlığı devreye girdi.

Akdeniz Üniversitesi Hastanesi’ndeki yüz nakli ekibi vericinin yüzünü almak için Muğla’ya hareket ederken, alıcı olarak 26 yaşındaki Recep Sert ise İzmir’den Antalya’ya çağırıldı. Turistin yüzünün, Bursa’nın İnegöl İlçesi’nde kaza sonucu ateşli silah yaralanmasıyla gözlerini ve yüzünün büyük bir bölümünü kaybeden Sert’e nakledilecek.

Yaptığı yüz ve rahim nakliyle tanınan Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Plastik ve Rekonstrüktif Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan ve ekibi, sabaha karşı yüz nakli ameliyatını gerçekleştireceği belirtildi.

DİĞER ORGANLARI ALINAMADI

Türkiye’nin 5’inci yüz naklinin donorü Polonyalı 42 yaşındaki Andrzej Kucza’nın eşi Lili ve oğlu Joseph ile Muğla Akyaka’ya tatile geldiği öğrenildi. Geçen Pazartesi günü saat 05.00’de beyin ölümü gerçekleşen Kucza’nın, ölüm nedenine kalp ve damar hastalığına bağlı Epileptik Atak tanısı konulduğu belirtildi. Kucza’nın ailesinin, Polonya’daki sigorta şirketiyle görüşerek organların bağışlanmasını talep ettiği, yapılan inceleme sonucu kalbinde CPR (Kalp pili) olduğu için kalbinin alınamadığı, karaciğer ve böbreklerin ise nakle uygun olmaması nedeniyle bu organların da alınamadığı kaydedildi. Kucza’nın operasyon için uygun görülen yüzü ile uygun görülmesi durumunda korneaların alınacağı bildirildi.

BAŞHEKİM YARDIMCISI ORDUBATLI, AÇIKLAMA YAPTI

Türkiye’nin 5’inci yüz nakli ile ilgili açıklama yapan Muğla Yücelen Hastanesi Başhekim Yardımcısı Operatör Doktor Nasır Ordubatlı, "Hastanın beyin ölümünün gerçekleşmesi üzerine aile din, dil, ırk farkı gözetmeden organları bağışladı. Şu an için kalp, böbrek ve karaciğerin uygun olmadığı için alınamayacak. Yaptığımız kontroller sonucu korneaların da uygun olmadığını gördük. Sadece yüz nakli gerçekleşecek. Antalya’dan çıkan ekip bir saat içinde burada olacak. Operasyonun ardından ekip Antalya’ya geri dönerek nakil işlemini gerçekleştirecek. Nakil işlemi sonrası hasta Adli Tıp’a gönderilerek kesin ölüm nedeni de belirlenecek" dedi.

YÜZ NAKLİ OLACAK RECEP ANTALYA’DA

Muğla’da ölen Polonya turist 42 yaşındaki Andrzej Kucza’nin ailesinin organlarını bağışlaması üzerine yüzünün nakledileceği 26 yaşındaki Recep Sert Antalya’ya geldi. Antalya Havaalanına saat 23.15 sıralarında ulaşan Recep Sert, Akdeniz Üniversitesi Hastanesi’nin aracına binerken gazetecilerin "Neler düşünüyorsun mutlu musun?" sorusuna başını sallayarak cevap verdi.

TÜFEK KAZASINDA YÜZÜNÜ KAYBETTİ

Bursa’nın İnegöl ilçesinde dönerci ustalığı yapan 26 yaşındaki Recep Sert, 6 yıl önce elindeki tüfeğin ateş alması sonucu çenesinden yaralandı. Kaldırıldığı hastanede 28 gün yoğun bakımda kalan Sert, çenesinin üçte ikisini, 12 dişini, burnunu ve sol gözünü kaybetti.

1 YILDIR BEKLİYORDU

Sıvı ve mama türü gıdalarla beslenen, konuşmakta güçlük çeken Sert, Akdeniz Üniversitesi Hastanesi’nin yaptığı yüz nakillerinin ardından kente gelerek yüz nakli başvurusunda bulundu. 1 yıl önce Organ Nakli Koordinasyon Merkezi’nde Prof. Dr. Ömer Özkan ile görüşen Sert, nakil listesinde yerini aldı. Bu akşam saatlerinde karayolu ile Muğla’ya giden Prof. Dr. Ömer Özkan ve ekibini bekleyen Recep Sert’e yüz nakli için hazırlıklar başladı.

YÜZÜ ALACAK EKİP MUĞLA’YA GELDİ

Türkiye’nin 5’inci yüz naklinde donör Andrzej Kucza’nın yüzünü alacak ekip operasyon için Muğla Yücelen Hastanesi’ne saat 00.30 sıralarında geldi. Karayoluyla gelen ekip, herhangi bir açıklamada bulunmadan hastane girdi. Saat 01.00’de başlanacağı belirtilen operasyonun 3,5 saat süreceği bildirildi.

İLK YÜZ NAKLİ OLAN UĞUR ACAR: RECEP’E BİLGİLERİMİZİ TAVSİYE EDECEĞİZ

Türkiye’nin 5’inci yüz nakli için Antalya’ya gelen 27 yaşındaki Recep Sert’in, Akdeniz Üniversitesi Hastanesi’nde hazırlıkları yapılırken, operasyondan haberdar olan Türkiye’nin ilk yüz nakilli hastası Uğur Acar’da aynı heyecanı yaşayanlar arasındaydı. Recep Sert’e tavsiyelerde bulunan ve kendisini sıkmamasını isteyen Acar, "Bu ameliyat inşallah hayırlı olur. Ömer hocanın başarılarının devamını dilerim. Kendi ameliyatımda operasyonun Türkiye’de ilk olacağından net bir bilgim yoktu. Heyecanlıydım ama heyecanım, normal bir ameliyata girmiş gibiydi. Sevinçliydim. Ona elimizden geldiği kadarıyla yardımcı olacağız. Bilgilerimizi tavsiye edeceğiz" dedi.

Polonyalı vericiden yüzü almak için yola çıkan ekibin başındaki Prof. Dr. Ömer Özkan’ın ameliyata katılacak olan eşi Doç. Dr. Özlenen Özkan ise "Umarım her şey yolunda gider. Tabi ki zor bir prosedür, zor bir süreç. O yüzden önceden konuşmayı çok sevmiyoruz aslına bakarsanız, inşallah Allah yardım eder. Hastayı hazırlayacağız, ekip donörden aldığı yüzü buraya getirecek. Tam yüz nakli olarak planlıyoruz ancak, operasyonun gidişatına göre davranacağız. Ameliyat sırasında buna karar vereceğiz. Sonuç önemli çünkü" diye görüş belirtti.

 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2859 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim