• BIST 9645.02
  • Altın 2412.522
  • Dolar 32.5925
  • Euro 34.8086
  • Ankara 23 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 27 °C
  • Antalya 24 °C
  • İzmir 27 °C

Türkiye'nin ilk yüz nakli için, 4 hastane yarışıyor

Türkiye'nin ilk yüz nakli için, 4 hastane yarışıyor
Sağlık Bakanlığı'nın onayıyla birlikte, Türkiye'de yapılacak ilk yüz nakli için 8 hasta belirlendi. 4 farklı üniversite, ilk olmak için rekabet içinde. Yüz naklinin, bir yıl içinde yapılması bekleniyor

Sağlık Bakanlığı'nın dört hastaneye 'yüz nakli' için onay vermesinin ardından Türkiye'nin en ünlü plastik cerrahları arasında da bir yarış başladı. Yüzlerce hasta arasından 8 kişi yüz nakli için seçildi. Yeni yüz arayanların listesinde trafik kazasının ardından 60 kez estetik operasyon geçiren de var, intihara teşebbüs edip artık maskesiz dışarı çıkamayan da... Yüz nakli dünyada ilk kez 2005'te Fransa'da yapıldı. Sağlık Bakanlığı yeni yıldan hemen önce dört hastaneye yüz nakli için onay verdi. Daha önce kol ve rahim nakli yapan Akdeniz Üniversitesi onay alan ilk hastane oldu. Komisyonda bulunan Prof. Dr. Ömer Özkan bu nedenle ilk nakli kendilerinin yapacağını iddia ediyor. Yüzlerce hasta arasından en uygun aday olarak 4 kişi belirlediler bile. Hacettepe Üniversitesi de yüz nakli için izin alan üniversitelerden. Prof. Dr. Serdar Nazif Nasır, verici bulunduğu zaman Türkiye'nin ilki olmak istediklerini söylüyor. Hacettepe'nin listesinde özel olarak hazırlanan bir hastası bulunuyor. Gazi Üniversitesi'nden Doç. Dr. Selahattin Özmen de 2 hasta belirlediklerini anlatıyor. GATA'da ise Prof. Dr. Fatih Zor'un bir hastası yüz nakli için sırada bekliyor.

OPERASYON 24 SAAT SÜRECEK
Bir yıl içinde Türkiye'de yüz naklinin yapılması bekleniyor. Yüz nakli yapılacak kişinin ömür boyu bağışıklık sistemi baskılayıcı ilaçlar kullanması gerekecek. Vücudun yeni yüzü reddetme riski bulunduğu için hep tedavi altında olması kaçınılmaz. Yüz nakli ameliyatı ise tam 24 saat sürecek. Yüzü alınacak kişi seçildikten hemen sonra alıcı hazırlanacak ve aynı anda üç ekip ameliyathaneye girecek. Bir ekip yüzü alacak; diğerleri hastanın eski yüzünü hazırlayacak. Bir ekip de vericiye silikon surat yaparak takacak. Böylece dönörün ailesi cenazeyi alırken kötü bir görüntü ile karşılaşmayacak. Şimdi psikiyatristler tarafından seçilip listeye alınan hastalar yüz nakline hazırlanıyorlar. Maske ve perukla hayatlarını sürdürebilen, yıllardır evlerinden dışarı bile çıkamayan 8 kişi, 'ilk' olmak için bekliyor.

60 AMELİYAT OLAN BİLE VAR
AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ
18 yıl önce intihara kalkışan genç kadın 50'den fazla ameliyat olmuş. Şimdi listenin başında.
30 yaşındaki erkek hastanın geçirdiği trafik kazası nedeniyle yüzünün sağ tarafı ve çenesi bulunmuyor.
15 yaşındaki kız çocuğu küçükken tandıra düştüğü için yanmış. Şimdi maske ve peruk olmadan dışarı çıkamıyor. En ağır vaka olarak gösteriliyor.
22 yaşındaki erkeğin yüzü, bebekken dökülen sıcak süt nedeniyle yanmış.

HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ
30 yaşındaki kadın hasta çocukken yanmış. 25'in üzerinde ameliyat geçirmesine karşın yüzü bulunmuyor.

GAZİ ÜNİVERSİTESİ
32 yaşındaki güzellik uzmanı trafik kazası geçiriyor. Yoldaki mıcır yüzünü parçalıyor. 60'ın üzerinde ameliyat geçirdi ama alnı hariç yüzü bulunmuyor.
22 yaşındaki kadın 13 yaşında kendini silahla vurmuş. 9 yıl içinde 45 ameliyat olmuş, burnu, üst çenesi ve üst dudağı yok.

GATA
Yaralanan bir askere yüz yapılacak.

DİDEM SEYMEN

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3352 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim