• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 11 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 17 °C

Türkiye'nin termal turizm potansiyeli artıyor

Türkiye'nin termal turizm potansiyeli artıyor
TÜRKAP Başkanı Prof. Dr. Karagülle: "Türkiye'de 1 milyar dolarlık termal turizm pazarı var. Sağlık Bakanlığının son projeksiyonunda, bunun yakın zamanda 3 milyar dolara çıkacağı, yani 3 kat artacağı tahmin ediliyor"

CİHAN DEMİRCİ - Türkiye'nin, dünyadaki sayılı termal pazarlarından olduğu ve termal turizm potansiyelinin gün geçtikçe arttığı bildirildi.

Türkiye Kaplıca Talasso ve Kür Merkezleri Derneği (TÜRKAP) Başkanı Prof. Dr. Zeki Karagülle, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'deki kaplıca turizminin gündemdeki bir konu olduğunu söyledi.

Zenginlik ve kaynak açısından Türkiye'nin termalde dünyada önde gelen ülkelerden olduğunu belirten Karagülle, "Türkiye'de kaplıca kullanımı halen canlı bir gelenektir. Türk insanı kaplıcaları çok yaygın şekilde kullanıyor. Araştırmalar gösteriyor ki her yıl 10 milyon Türk insanı iç turizm olgusu olarak kaplıcaları ziyaret ediyor" dedi.

Karagülle, kaplıcaların yabancı turistleri de ağırlaması gerektiğini vurguladı. Yurt dışından da turist çekebilmesi için Türkiye'nin termal turizmi konusunda daha tanınır olması gerektiğini aktaran Karagülle, şöyle devam etti:

"Türkiye'nin en başta tesis tiplemesi açısından tanınmış olması gerekiyor. Sonra da hizmet ve bu hizmeti sunan eğitimli, yetkin personel açısından tanınmış olması önemli. Şu anki hesaplar gösteriyor ki Türkiye'de 1 milyar dolarlık termal turizm pazarı var. Sağlık Bakanlığının son projeksiyonunda, bunun yakın zamanda 3 milyar dolara çıkacağı yani 3 kat artacağı tahmin ediliyor. Türkiye'ye termal tedavi için gelen yıllık turistin 600 binlere ulaşması planlanıyor. Tabii bu potansiyelin hem altyapı ve tesis olarak yaratılması gerekiyor. 100 bin yatağa ihtiyacımız var. Ayrıca 500 bin gibi bir çalışan da gerekiyor."

Karagülle, Türkiye'nin dünyadaki 7. büyük termal pazarı olduğunu ifade etti.

 

- "Olumlu anlamda gelişmeler başladı"

 

Karagülle, Türkiye'deki termal pazarın tanıtımı açısından olumlu gelişmeler yaşandığını söyledi.

Türkiye'de şu anda geçerli olan Kaplıca Tesisleri yönetmeliğinin Sağlık Bakanlığı tarafından uygulandığını belirten Karagülle, şöyle devam etti:

"Şu anda yaklaşık 200 tesis bakanlık tarafından ruhsatlandırılmış durumda. Bu tesislerin belki onda biri uluslararası standartlardadır çünkü sonuçta sağlık söz konusudur burada. Sonraki aşamada hastalıkların tedavisi söz konusu. Dolayısıyla bunlar çok ciddi ve hafife alınmayacak konulardır."

Karagülle, Türkiye'de kaplıca turizmiyle ilgili yaygın bir gelenek olduğunu ve bu geleneğin bilimsellik ve etkinlikle bir üst aşamaya çıkarılacağını dile getirdi. Bugün Türkiye'ye 40 milyon turist geldiğini aktaran Karagülle, şunları kaydetti:

 

"Bunun 500 bini de neden termal turist olmasın. Bizim bu konuyla ilgili tarihsel olarak özgün bir geleneğimiz var. Bu geleneğe yenilikçi ve modern yaklaşımlar getirmemiz gerekiyor. Bu çağda bize özgü termal tesis tipleri yaratmamız gerekiyor. Hizmetin kalitesini artırmamız lazım. Termal turizm ayrıca sağlık turizmi açısından büyük önem taşıyor ve her geçen gün daha fazla ilgi görüyor." 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 52818 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim