Türk Kızılayı Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar, Sağlık Bakanlığı Kemik İliği Bankası (TÜRKÖK) çalışmalarında donasyonu sağlayacak taraf olacaklarını belirterek, "Bu donasyonun sağlanmasıyla birlikte Kemik İliği Bankası da Türkiye'de resmen kurulmuş olacak. Bu konu ile alakalı ilk başta 50 bin donörlük bir portföy oluşturmayı öngörüyoruz. 3 yıl içinde de bunu 250 bin kemik iliği donörüne yükseltmeyi hedefliyoruz" diye konuştu.
Sağlık Bakanlığı Kemik İliği Bankası (TÜRKÖK) ve "NAT Laboratuvarı kurulması" projeleri, Kartal'daki Türk Kızılayı Kuzey Marmara Bölge Kan Merkezi'nde düzenlenen basın toplantısıyla tanıtıldı.
Toplantıda konuşan Akar, kan meselesine ciddi olarak 2005 yılında başladıklarını, o yıldan bugüne çok ciddi, disiplinli bir çalışma ortaya koyduklarını anlattı.
Akar, 2005 yılında 305 bin toplanırken, geçen yıl 1 milyon 640 bin ünite kan bağışlandığını belirterek, çalışmaları hakkında bilgi verdi.
İlik nakli ve kök hücre tedavisi bekleyen hastalar için Sağlık Bakanlığı ve Türk Kızılayı arasında 2013 yılının Kasım ayında imzalanan anlaşma ile TÜRKÖK çalışmalarına başlandığını hatırlatan Akar, Türk Kızılayı ve kan hizmetlerine ilişkin alt yapılarının TÜRKÖK konusunda da avantaj sağladığını aktardı.
Türk Kızılayı'nın, TÜRKÖK Projesi'nde donasyonu sağlayacak taraf olacağını belirten Akar, "Bu donasyonun sağlanmasıyla birlikte Kemik İliği Bankası da Türkiye'de resmen kurulmuş olacak. Bu konu ile alakalı ilk başta 50 bin donörlük bir portföy oluşturmayı öngörüyoruz. 3 yıl içinde de bunu 250 bin kemik iliği donörüne yükseltmeyi hedefliyoruz" ifadelerini kullandı.
Akar, Geleceğin Kan Donörleri Projesi'ni de hayata geçireceklerini belirterek, bu proje için Avrupa Birliği (AB) destekli fonu kullanacaklarını söyledi. Akar, proje kapsamında, ileride donör olacak çocukları ve ailelerine eğitim vereceklerini kaydetti.
"NAT testleri hayata geçiyor"
Güvenli kan temini kapsamında yapılan çalışmalar çerçevesinde NAT Labaratuvarı kuracaklarını belirten Akar, NAT testleri sayesinde kan bankacılığındaki en büyük risklerden birisi olan pencere dönemlerinde hastalık bulaşlarına yönelik ekstra bir önlem alınacağını vurguladı. Halen kullanılmakta olan ELİSA testlerinde pencere dönemlerinden bahseden Akar, şu bilgileri verdi:
"NAT testi uygulamasına geçmemizi vatandaşlarımıza müjde olarak veriyoruz. Mevcutta uygulanan ELİSA testine ek olarak uygulanacak test, kandaki virüsün saklandığı pencere dönemi süresini son derece kısaltacak. Kan donasyonunda emniyeti ve daha güvenli kanın hastalara nakledilmesini sağlayan bir sistem. Bu sistem uygulamaya koyuluyor ve önümüzdeki günlerde başlayacak. Her türlü tedbiri alındı ve ihalesi yapıldı. NAT testi ile Türk halkı, daha güvenli kana ulaşacak. Böylece, HIV, Hepatit B ve Hepatit C konusunda pencere dönemini indiren ve bu konuda emniyet sağlayan bir sisteme geçmiş olacağız."
NAT ile ELİSA testlerine göre pencere dönemleri aşağılara çekileceğine dikkati çeken Akar, "HIV virüsü mevcut durumda 16-20 günken NAT testleri ile 11, Hepatit B mevcut durumda 56 günken NAT testleri ile 36, Hepatit C de mevcut durumda 60 günken NAT testleri ile 41. güne kadar inebilecek " dedi.
Lökosit filtreli kan torbası uygulaması hakkında da bilgi veren Akar, "Kan transfüzyonunda lökosit istenmeyen bir unsur olarak ortaya çıkıyor. Bunu filtrelemek için özel bir işlem gerekiyor. Bundan sonra kullanacağımız torba ile bu da kendiliğinden tarihe karışmış oluyor. Daha sağlıklı bir kana ulaşmış olacağız" ifadelerini kullandı.
TÜRKÖK Projesi'nde donasyonu sağlayacak taraf Kızılay olacak

Türk Kızılayı Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar, Sağlık Bakanlığı Kemik İliği Bankası (TÜRKÖK) çalışmalarında donasyonu sağlayacak taraf olacaklarını belirtti.
Kaynak: 
Bu haber toplam 3401 defa okunmuştur
Etiketler: kızılay, türkkök, Ahmet Lütfi Akar, Sağlık Bakanlığı, Kemik İliği Bankası, NAT Laboratuvarı
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
SON EKLENEN GALERİLER
Diğer Haberler
Dalak 40 kat büyüdü: 6 kiloluk dev organ ameliyatla çıkarıldıNon-Hodgkin Lenfoma tedavisi gören 67 yaşındaki hastanın dalağı 6 kilograma kadar büyüdü. Nadir görülen vaka, başarılı operasyonla tedavi edildi.
Doğum izni uzatıldı, çocuk güvenliği ve dijital platformlara yeni düzenlemeler getirildiTBMM’de kabul edilen düzenlemelerle doğum izin süreleri artırılırken, çocukların bulunduğu alanlarda çalışacak kişiler için sıkı kriterler getirildi. Sosyal medya ve oyun platformlarına yönelik yeni yükümlülükler de yasalaştı.
Bağımlılıkla mücadelede yeni dönem: Başvurular yüzde 112 arttıKemal Memişoğlu, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde yapılan Bağımlılıkla Mücadele Yüksek Kurulu toplantısının ardından, sigara bırakma başvurularının 2025’te yüzde 112 artarak 173 bini aştığını açıkladı.
Akdeniz Üniversitesi’nden kanser tedavisinde dev adım: CAR-T merkezi için geri sayımAkdeniz Üniversitesi Rektörü Özlenen Özkan, Antalya Diplomasi Forumu kapsamında Recep Tayyip Erdoğan ile yaptığı görüşmede, dünyada 8’inci olacak CAR-T Hücresel Tedavi Merkezi hakkında bilgi verdi.
Yapay zekâdan sağlık tavsiyesi güvenilir mi? Uzmanlar uyarıyorChatGPT, Gemini ve Grok gibi yapay zekâ araçları sağlık alanında giderek daha fazla kullanılıyor. Ancak uzmanlara göre bu sistemler “kendinden emin ama yanlış” yanıtlar verebiliyor.
Sağlık Bakanlığı’ndan “Sağlıklı Hayat Katkı Fonu” adımı: Önleyici sağlık dönemi başlıyorSağlık Bakanlığı, koruyucu sağlık hizmetlerini güçlendirmek amacıyla “Sağlıklı Hayat Katkı Fonu”nu hayata geçirmeye hazırlanıyor. Yeni modelde zararlı tüketimden elde edilen gelirler toplum sağlığı için kullanılacak.- 14:42 - Dalak 40 kat büyüdü: 6 kiloluk dev organ ameliyatla çıkarıldı
- 14:36 - Doğum izni uzatıldı, çocuk güvenliği ve dijital platformlara yeni düzenlemeler getirildi
- 13:24 - Bağımlılıkla mücadelede yeni dönem: Başvurular yüzde 112 arttı
- 13:21 - Akdeniz Üniversitesi’nden kanser tedavisinde dev adım: CAR-T merkezi için geri sayım
- 17:41 - Yapay zekâdan sağlık tavsiyesi güvenilir mi? Uzmanlar uyarıyor
- 17:31 - Sağlık Bakanlığı’ndan “Sağlıklı Hayat Katkı Fonu” adımı: Önleyici sağlık dönemi başlıyor
- 11:18 - İzmir’de hastaneye yapay zekâlı dijital danışma sistemi: Engelleri kaldıran çözüm
- 11:15 - Gülistan Doku Dosyasında Şok Gelişme: Yılın Hekimi Ödülü Almış
- 11:10 - İzmir’de Feci Kaza: Genç Doktor Beyza Nur Pürmüs Hayatını Kaybetti
- 10:48 - Tokat’tan Ankara’ya Acil Sevk: Yenidoğan Bebek Ambulans Uçakla Nakledildi
- 10:42 - Yeryüzü Doktorları Somali’de: Mogadişu’da 10 Günlük Sağlık Seferberliği Başladı
- 17:20 - Nurten Saydan Uyardı: “Sahte İlaç Tehlikesi Büyüyor, Tek Güvenli Adres Eczaneler”
- 17:09 - Prof. Dr. Kemal Sayar Uyardı: “Dijital Kültür Dopamin Bağımlılığı Oluşturuyor, Dürtü Kontrolü Zayıflıyor”
- 17:06 - Akdeniz Üniversitesi Hastanesinde “Histeroskopi Cihazı” ve 27 Litre Sıvı İddiası: Mahkemeden 2 Milyon TL Tazminat Kararı
- 16:16 - Omurilik tümörü nedeniyle felç olan gazeteci yıllar sonra yeniden yürümeye başladı
- 16:11 - Kahramanmaraş’taki okul saldırısında yaralanan öğrencilerin durumu açıklandı
- 16:04 - Diyetisyen randevusu hayatını kurtardı: Erken evrede meme kanseri tespit edildi
- 15:45 - Kalp krizi sonrası fark edildi: Prostat kanseri erken teşhisle tedavi edildi
- 15:39 - Mavi ışık ve ışık kirliliği sağlığı tehdit ediyor: Depresyon riski artıyor
- 14:44 - Sağlıkta tek tip forma dayatması: sürdürülebilir mi?
- 14:37 - İklim değişikliği alerjiyi artırıyor: Polen sezonu uzadı, risk büyüyor
- 13:52 - Üreterinden 51 Taş Çıkarıldı: Kapalı Ameliyatla Sağlığına Kavuştu
- 13:48 - Gülistan Doku Soruşturmasında Kritik Gelişme: Başhekim Gözaltına Alındı
- 13:46 - “Yemek İlaçtır” Dönemi: Doktorlar Artık Hastalarına Yemek Reçetesi Yazıyor
- 11:01 - Özel Sağlık Sektörününde Karar Zamanı (Mı?)...
- 17:11 - Ankara Uluslararası Hastanesi Keçiören’de Açıldı: Robotik Cerrahi ve Yapay Zeka Destekli Altyapı Dikkat Çekiyor
- 17:04 - Ortopedi Uzmanından Uyarı: Motosiklet Kazaları ve D vitamini Eksikliği Ortopedik Hastalıkları Artırıyor
- 17:01 - Sosyal Medya Tartışmasında Tazminat Kararı Kaldırıldı: Mahkemeden “İfade Özgürlüğü” Vurgusu
- 16:04 - Türkiye’de CAR-T Tedavisi Başladı: Kanser Tedavisinde Yeni Dönem
- 15:26 - 12 İlde FETÖ Operasyonu: TUS Kampına Katılan 17 Doktor Gözaltında
- 15:18 - Bingöl’de Bir Hastadan 2 Bin 67 Safra Taşı Çıkarıldı
- 15:14 - Kocaeli Şehir Hastanesi 3 Yılda 7,3 Milyon Hastaya Hizmet Verdi
- 15:08 - Konya’da Kifoz Hastasına Umut Olan 12 Saatlik Ameliyat
- 15:06 - Samsun Şehir Hastanesi’ne Taşınma Süreci Hızlandı: Tüm Bölümler Haziran’a Kadar Tamamlanacak
- 15:05 - İstanbul’da Kızamık Vakaları Artıyor: Uzmanlardan “İki Doz Aşı” Uyarısı
- 13:25 - Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesinde Yapılan Düzenlemeler Hakkında Duyuru 2026/16
- 09:49 - Türkiye Yaşlanıyor: Sağlık Harcamaları 1,3 Trilyon TL’yi Aştı
- 09:42 - Özel Sektör Hekimlerine Yeşil Pasaport Gündemde: Meclis’e Kanun Teklifi Sunuldu
- 17:32 - Türkiye’den 2040 Hedefli Kapsamlı Tütün Yasağı Taslağı: Tütünsüz Nesil İçin 41 Maddelik Paket
- 17:19 - Burdur Devlet Hastanesi Diyaliz Ünitesi Olayında Dava Süreci: Kamu Davası Açıldı
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Ve burası da bir devlet hastanesi
14 soruda Koronavirüs hakkında kendinizi test edin...
Gilaburu meyvesi kanserden koruyor
Endonezya’daki deprem: Ölü sayısı bin 203'e yükseldi
12345678
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim



































