• BIST 9524.59
  • Altın 2493.789
  • Dolar 32.5764
  • Euro 34.7318
  • Ankara 14 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 13 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 16 °C

Ucuz katarakt kurbanları ikinci tedavi için geliyor

Ucuz katarakt kurbanları ikinci tedavi için geliyor
Sağlık Bakanlığı ve Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK), ameliyatlarda kamunun ödeyeceği payı düşük tutması, 2 bin hastanın göz sağlığını riske attı.

Sağlık Bakanlığı ve Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK), ameliyatlarda kamunun ödeyeceği payı düşük tutması, 2 bin hastanın göz sağlığını riske attı.

Dünyagöz Hastaneler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Eray Kapıcıoğlu, bazı küçük sağlık kuruluşlarının, hastadan para almadan, SGK'nın ödeyeceği 350 TL'ye katarakt ameliyatı yaptığını, 5-10 dolarlık kalitesiz merceklerle hastanın göz sağlığının tehlikeye atıldığını belirterek, "Kataraktta bizim kullandığımız lensin fiyatı 270 dolar düzeyinde. Yani, 1500 TL'den aşağı katarakt ameliyatı yapmak mümkün değil" dedi.

Kapıcıoğlu, "ucuz katarakt" operasyonu geçiren 2 bin 200 kişinin sonradan Dünyagöz Hastaneleri'ne başvurduğunu, bunlardan yüzde Dünyagöz Hastaneler Grubu Başkanı Eray Kapıcıoğlu, "Bazı küçük sağlık kuruluşları, hastadan para almadan SGK'nın ödeyeceği 350 liraya katarakt ameliyatı yaptı. Ucuz ameliyat kurbanı 2 bin 200 hasta sonradan bize geldi, yarısını sağlığına kavuşturabildik" dedi 50'sinin gözünü kurtarabildiklerini öne sürdü.

KAMPANYA BAŞLATTIK SGK ve Sağlık Bakanlığı'nın belirlediği "kamu payı" sınırının hastaların göz sağlığını nasıl tehlikeye attığını ortaya koyan bir dosyayı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a sunduğunu ifade eden Eray Kapıcıoğlu, Sağlık Bakanlığı ve SGK'nın kornea nakli için 712 TL'lik kamu ödentisi belirlediğini, oysa kendilerinin vakıf üniversitelerinden korneayı 1500 TL'ye alabildiklerini vurguladı. Kapıcıoğlu şöyle devam etti: "Biz halkımızı katarakt operasyonlarında kullanılan kalitesiz mercekler ve göz sağlığı üzerinde bıraktığı etkiler konusunda uyarmak üzere kampanya başlattık.

Devlet, katarakt gibi önemli bir ameliyata 350 TL ödüyor. Pek çok küçük kuruluş, buna uygun fiyat tutturmak içiri 5-10 dolarlık kalitesiz mercekler kullanıyor. Ucuz, kalitesiz lensler ve malzemeler gözde, görüş kalitesinde azalma ve kayıplara, enfeksiyonlara, 2 yıl içinde gözde farklı komplikasyonlara sebep olabilir. Merceğin tekrar ameliyatla değiştirilmesi gerekebilir." Dünyagöz Hastaneler Grubu Başkanı Eray Kapıcıoğlu, kamu payı sınırının hastaları nasıl tehlikeye attığını anlatmak için kampanya başlattıklarını söyledi.

'97 ÜLKEDEN HASTAMIZ VAR, BU YIL 30 BİN KİŞİ BEKLİYORUZ' Dünyagöz Hastaneler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Eray Kapıcıoğlu, Avrupa'da Almanya, Belçika ve Hollanda'nın 4 ayrı noktasında açtıkları kliniklerle yabancı hastalara hizmet verdiklerini belirterek, şöyle devam etti: "Bu ülkelerde tetkiklerini gerçekleştirdiğimiz hastalar, eğer göz yapıları operasyonlara uygunsa, Türkiye'ye yönlendiriliyor. Büyük bölümü Almanya, Hollanda ve İskandinav ülkelerinden olmak üzere, dünyanın 97 değişik ülkesinden hastamız oldu. Yurt dışından hastalarımız özellikle lazer tedavisi için geliyor. Son dönemde katarakt ameliyatı için gelen yabancı hasta sayısı da artıyor. 2007'de yurt dışından gelen hasta sayımız 15 bindi.

2008'de 20 bin yabancı hastayı tedavi ettik. Krizin başladığı Ekim 2008'den itibaren yabancı hasta sayımız arttı. Bu yıl 30 bini buluruz.

Kapıcıoğlu, yabancı hastaların göz tedavi ve ameliyatları için Türkiye'ye yönelmelerinde fiyatın da önemli rolü olduğunu ifade ederek, "Avrupa ülkelerinde 3-4 bin Euro'ya gerçekleşen bir operasyon, bizde 1800 Euro'ya iniyor. Bu parayla aynı zamanda 5 yıldızlı otelde bir hafta tatil yapma şansı da doğuyor" dedi.

Eray Kapıcıoğlu, krizde büyümeyi durdurmayı, gerilemenin başlangıcı saydıklarını vurgulayarak, şunları anlattı: "Krizi ancak yatırımlarla durdurabiliriz. 2009'a iki yatırım sığdırıyoruz. Bunlardan ilki, 25 Mart'ta Ankara'da açılan en büyük hastanemiz. Resmi açılışı 10 Mayıs'ta gerçekleşecek. Eylül 2009'da da Antalya'daki hastanemizi hizmete açacağız.
Özellikle yabancı hastalar Antalya'ya hem tatil yapmaya, hem de göz tedavisi olmaya gelecek, sağlık turizmiyle Türkiye'ye gelen bir hasta, sadece turizm amaçlı gelen bir turistin iki katı döviz bırakıyor."

Habertürk Ekonomi

Bu haber toplam 1701 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim