• BIST 9693.46
  • Altın 2495.355
  • Dolar 32.3811
  • Euro 34.6983
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 17 °C

Ukrayna'dan gelen çocuklar kötü günleri oyunlarla unutmaya çalışıyor

Ukrayna'dan gelen çocuklar kötü günleri oyunlarla unutmaya çalışıyor
Kırklareli'nde Kredi ve Yurtlar Kurumu yurdunda barınan 13 yaşındaki Ahıska Türkü Mevlüt Safarov: "Burada her şey güzel, oyun oynuyoruz arkadaşlarla. Çok güzel vakit geçiriyorum, maç yapıyoruz, basketbol, voleybol oynuyoruz"

Ahıska Türkü 10 yaşındaki Milana Seferova: "Burada güvendeyiz. Türkiye'ye çok teşekkür etmek istiyorum"

Rusya'nın Ukrayna'ya savaş açmasının ardından yaşadıkları şehirleri aileleriyle terk ederek Türkiye'ye gelen çocuklar, Kırklareli'nde barındıkları yurtta Kredi ve Yurtlar Kurumundaki görevlilerle oyun oynayıp kötü günleri hafızalarından silmeye çalışıyor.

Ukrayna'da yaşadıkları şehirleri terk ederek güvenli buldukları Türkiye'ye gelen ailelerden bazıları Dışişleri Bakanlığının organizasyonuyla Kredi ve Yurtlar Kurumu yurduna yerleştirildi.

Kırklareli Valiliği, yurtta kalan çoğunluğu çocuk Kırım Tatar Türkleri ve Ahıska Türkleri için oyun ve sinema salonu, sağlık odası, yemekhane, internet salonu gibi birçok imkan sunuyor.

İl Göç Müdürlüğü yetkilileri günün büyük bölümünü yurtta kalan savaş mağduru 158 çocuğa ayırıyor.

Görevliler çocuklarla zeka oyunları başta olmak üzere, satranç, futbol, çuval, halat çekme ve yumurta taşıma gibi oyunlar oynuyor.

-"Türkiye'ye geldiğimiz için çok mutluyum"

Yurtta oyunlar oynayarak yaşadıkları kötü günleri unutmaya çalışan çocuklardan Ahıska Türkü 13 yaşındaki Mevlüt Safarov, AA muhabirine, Ukrayna'daki savaş nedeniyle ailesiyle Türkiye'ye geldiğini söyledi.

Her şey yoluna girdikten sonra ülkesine dönmek istediğini belirten Safarov, "Ülkemi özlüyorum, en yakın zamanda gitmek istiyorum. Orada yakın arkadaşlarım, ninem kaldı, onları özlüyorum." dedi.

Safarov, savaştan özellikle çocukların etkilendiğini, köylerindeki evlerine askerler geldiğinde ve savaş uçaklarını gördüğünde çok korktuğunu dile getirdi.

Yurtta oyunlar oynayarak kötü günleri unutmaya çalıştığını anlatan Safarov, "Türkiye'ye geldiğimiz için çok mutluyum. Burada her şey güzel, oyun oynuyoruz arkadaşlarla. Çok güzel vakit geçiriyorum, maç yapıyoruz, basketbol, voleybol oynuyoruz. Ülkemde kalsaydım orada bir iki arkadaşım kaldı, onlarla da oynardım." diye konuştu.

Ahıska Türkü 12 yaşındaki Efsel Agaliev de savaşın kendisinde çok kötü izler bıraktığını ifade etti.

Ukrayna'daki arkadaşlarını ve okulu özlediğini vurgulayan Agaliev, "Orada arkadaşlarımızla oynuyorduk, maç yapıyorduk. Savaştan dolayı buraya geldik. Büyüyünce polis olmak istiyorum. Polis olursam insanları koruyacağım." ifadelerini kullandı.

Ahıska Türkü 10 yaşındaki Milana Seferova da savaşın bitmesini çok istediğini söyledi.

Ukrayna'da evlerinin üzerinden roketler geçtiğinde çok korktuğunu aktaran Seferova, "Bombalar patlıyordu, sesler geliyordu. Burada güvendeyiz. Türkiye'ye çok teşekkür etmek istiyorum. Burada çok mutluyum ama savaş bitince okuluma dönmek, arkadaşlarımla oynamak isterim. Eskisi gibi ailemle mutlu yaşamak isterim." dedi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 906 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim