• BIST 9079.97
  • Altın 2324.125
  • Dolar 32.3608
  • Euro 34.9426
  • Ankara 14 °C
  • İstanbul 11 °C
  • Bursa 12 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 14 °C

"Ulusal Beslenme Konseyi" bilgi kirliliğine son verecek

"Ulusal Beslenme Konseyi" bilgi kirliliğine son verecek
9 bakanlık, 7 STK, YÖK ve RTÜK temsilcilerinin katılımıyla ‘Ulusal Beslenme Konseyi’ kurulacak. Konsey, beslenme okuryazarlığının artırılmasından, eğitim programlarının hazırlanmasına kadar birçok konuda vatandaşa rehberlik edecek.

Sağlık Bakanlığı tarafından uygulanan, ‘Türkiye Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı’ kapsamında toplam 9 bakanlık, 7 sivil toplum kuruluşu, YÖK ve RTÜK temsilcilerinin katılımıyla ‘Ulusal Beslenme Konseyi’ kurulacak. Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Ulusal Beslenme Konseyi’yle birçok alanda önemli düzenlemeler yapılacak. Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan Ulusal Beslenme Rehberi de kısa süre içinde yayımlanacak. Sağlıklı beslenmenin yol haritasını çıkaracak ‘Ulusal Beslenme Konseyi’nin üzerinde çalışacağı konular şöyle: 

BİLGİ KİRLİLİĞİNE SON 

- Beslenme konusundaki bilgi kirliliğinin ortadan kaldırılması. 

- Tartışmalı konuların açığa kavuşturulması ve beslenme okuryazarlığının artırılması. 

- Sağlıklı beslenme kültürünün ülke genelinde yaygınlaştırılması. 

- Gıda güvenliği ve kronik hastalıklarla mücadele kapsamında politikalar geliştirilmesi hedefleniyor.

BİLİMSEL ÖNLEMLER ALACAK

- Konsey, sağlıklı beslenme davranışlarının geliştirilmesi için politika ve strateji önerileri geliştirecek. 

- Önerilerin kurumlarda uygulanmasını tavsiye etmek ve uygulamayı izlemekle görevli olacak.

- Tüketicilerin sağlıklı gıdaya erişme hakkı konusunda bilimsel ve sosyal önlemlerin alınması için görüş ve önerilerde bulunmak.

Çeşitli projeler geliştirilecek

- Konsey sağlıklı beslenme davranışlarının kazandırılması ve beslenme konularında araştırma ve geliştirmeye yönelik çeşitli projeler yapmayı önerecek. 

- Doğrudan veya dolaylı olarak beslenme kaynaklı hastalıklarla ilgili gerekli hallerde bilimsel komisyon kurulmasına karar verecek. 

- Sağlıklı beslenme davranışlarının geliştirilmesiyle ilgili konularda toplum eğitimleri, bilgilendirmeleri, bilinçlendirme çalışmaları gibi konularda görüş bildirecek.  

- Konsey, gerekli durumlarda sağlıklı beslenme, yiyecek ve içeceklerle ilgili konularda bilimsel komisyonlar kurabilecek ve bilim konseyinin raporu doğrultusunda karar alacak. 

Aldatıcı reklama geçit yok

Sağlıklı beslenme, yiyecek ve içecekler konusunda tüketicileri ve özellikle de çocukları yanlış yönlendiren aldatıcı algı oluşturan reklam ve tanıtımlar konusunda gerekli önlem önerilerinde bulunacak.

Konseyde kimler yer alacak?

Konseyde Sağlık Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, RTÜK, YÖK, Türkiye Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonu, Lokantacılar, Kebapçılar, Pastacılar ve Tatlıcılar Federasyonu, Fırıncılar Federasyonu, Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu, Tüketici Dernekleri Federasyonu, Diyetisyenler Derneği ve Türkiye Ziraat Odaları Birliği’nden temsilciler olacak.

Bu haber toplam 1822 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim