• BIST 9645.02
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • Ankara 18 °C
  • İstanbul 17 °C
  • Bursa 24 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 23 °C

Ulusal Sağlık Sistemi Veri Gönderimleri hakkında duyuru

Ulusal Sağlık Sistemi Veri Gönderimleri hakkında duyuru
Sağlık Bakanlığı Sağlık Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü tarafından Ulusal Sağlık Sistemi Veri Gönderimleri hakkında duyuru yayımlandı.

T.C.
SAĞLIK BAKANLIĞI
Sağlık Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü

Sayı: 31678769-719-E.68   13.01.2017
Konu: Ulusal Sağlık Sistemi Veri Gönderimleri 

DAĞITIM YERLERİNE

663 sayılı Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname’nin 11 inci maddesi uyarınca; sağlık alanında kullanılan bilişim sistemleri ve iletişim teknolojileri ile ilgili ülke çapında politika, strateji ve standartları belirlemek, sağlık bilişimi ve teknolojisi alanında çalışacak kamu ve özel hukuk tüzel kişileri ile gerçek kişilerin uyacakları kuralları belirlemek, uygulamak, gerektiğinde bunların yazılım ve ürünlerinin uygunluğuna karar vermek görevleri Sağlık Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü’ne verilmiştir. Bu kapsamda, sağlık bilişimi alanında faaliyet gösteren tedarikçiler ile tüm kamu ve özel sağlık kurum ve kuruluşlarının uyması gereken kurallar ve sağlık bilişimi konusunda izlenmesi gereken yol haritası 2015/17 sayılı ‘‘Sağlık Bilgi Sistemleri Uygulamaları’’ hakkındaki Genelge’de detaylı açıklanmıştır.

2015/17 sayılı Genelgenin 2.1 maddesinde, “Sağlık bilgi sistemleri için kullanılacak tüm uygulama yazılımlarının Bakanlık tarafından belirlenen veri tanımlarına, iş kurallarına, yayımlanan yazılım sürüm notlarına, sağlık bilişim standartlarına, geliştirmelere, Genel Müdürlük tarafından yayımlanan veri gönderim servislerine uyumlu olmaları zorunludur.” denilmektedir.

Genelgenin ilgili maddeleri gereğince, Ulusal Sağlık Sistemi’ne (USS) veri gönderimleri ile ilgili tarafımızca yapılan değerlendirmeler sonucunda; veri gönderim oranları her bir yazılım üreticileri için incelenmiş olup firmanızın USS’ye veri göndermediği ya da gönderim oranlarının hatalı olduğu tespit edilmiştir. Hatalı gönderilen veriler, veri akışının düzenli ve kontrollü akışını sekteye uğratmakta ve sistemlerimizin sorun yaşamasına neden olmaktadır.

Diğer yandan, 2015/17 sayılı Genelgenin 5.3.4. maddesinde, “Genel Müdürlük, e-Nabız sisteminin altyapısı olan Sağlık.Net Online sistemine veri gönderimi, Bakanlığın belirlediği standartlarda veri oluşturma ve standartları kullanma kabiliyeti ile bilgi güvenliği politikalarına uygunluk hususunda da denetleme ve değerlendirmeler yapabilir. Denetimler sonucu eksikliği tespit edilen hususlar için SBYS üreticileri yazılı olarak uyarılır ve verilen süre içerisinde eksikliklerin giderilmesi talep edilir. Tebligat, üreticilerin KTS’de ibraz ettikleri e-posta adreslerine yapılır.” denilmektedir.

Bu nedenle; USS veri gönderim oranlarının arttırılmasına ilişkin çalışmalarınızın 27 Ocak 2017 tarihi mesai bitimine kadar tamamlanması gerekmektedir. Belirtilen tarihten sonraki dönemde, USS’ye veri gönderim oranlarının hatalı olduğu tespit edilen yazılım üreticileri 2015/17 sayılı Genelgenin 5.3 denetim başlığı altında belirtilmiş olan maddelerine istinaden, KTS’de pasif listeye alınacak ve USS’ye erişimleri kapatılacaktır.

Bilgilerinizi ve gereğini rica ederim.

Dr. M. Mahir ÜLGÜ
Bakan a.
Genel Müdür V.

Dağıtım:
Gereği:                                                      Bilgi:

KTS’de Kayıtlı Yazılım Üreticilerine                Standart ve Akreditasyon Daire
                                                                 Başkanlığına

Yazının aslı için tıklayınız

Sağlık Bilgi Sistemleri Uygulamaları Hakkında 2015/17 Sayılı Genelge için tıklayınız 

 

Sağlık Aktüel - www.saglikaktuel.com

saglikaktuellogo-001.png

YASAL UYARI: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Sağlık Aktüel’e (www.saglikaktuel.com) aittir.  www.saglikaktuel.com biçiminde aktif bağlantı kurulabilir, açık kaynak gösterilmek kaydıyla içerik kullanılabilir. Açık kaynak göstermeden yapılan alıntılar için yasal işlem uygulanacaktır.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 13843 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim