• BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 16 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 23 °C

Uluslararası Kızılhaç Komitesi: Gazze'de hastaneler "elektriksiz morga dönüşme" riskiyle karşı karşıya

Uluslararası Kızılhaç Komitesi: Gazze'de hastaneler "elektriksiz morga dönüşme" riskiyle karşı karşıya
Uluslararası Kızılhaç Komitesi (ICRC) Yakın ve Orta Doğu Bölge Direktörü Fabrizio Carboni, İsrail'in yoğun saldırısı altında kalan Gazze'deki hastanelerin "elektriksiz morga dönüşme" riskiyle karşı karşıya olduğunu bildirdi.

Carboni, İsrail-Filistin arasındaki çatışmaya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, bölgede tırmanan şiddetin "nefret uyandırıcı" boyuta ulaştığını belirterek, taraflara sivillerin acılarını azaltma çağrısında bulundu.

Gazze'nin yaşadığı elektrik sıkıntısının hastaneleri de etkilediğine işaret eden Carboni, "Kuvözdeki yeni doğan bebekler ve oksijen cihazına bağımlı yaşlı hastalar risk altında kalıyor. Böbrek diyalizleri durdu ve röntgen çekilemiyor. Gazze'deki hastaneler elektriksiz morga dönüşme riskiyle karşı karşıya." ifadelerini kullandı.

Gazze'deki ailelerin temiz suya ulaşım sorunu yaşadığını da vurgulayan Carboni, "Hiçbir ebeveyn susamış çocuğuna kirli su vermeye zorlanmak istemez." ifadesine yer verdi.

Carboni, İsrailli ailelerin de sevdiklerinin rehin alınmasından endişe ettiğini kaydederek, rehin almanın uluslararası insancıl hukuka göre yasak olduğunu ve alıkonulan herkesin derhal serbest bırakılması gerektiğini vurguladı.

Bu konudaki çalışmalar kapsamında Hamas ve İsrailli yetkililerle temas kurduklarını aktaran Carboni, "Tarafsız bir aracı olarak insani ziyaretler gerçekleştirmeye, rehineler ile aile üyeleri arasındaki iletişimi ve herhangi bir nihai tahliyeyi kolaylaştırmaya hazırız." ifadelerini kullandı.

- İsrail-Filistin çatışması

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, 7 Ekim sabahı İsrail'e "Aksa Tufanı" adıyla kapsamlı saldırı başlatmıştı.

Gazze'den İsrail yönüne binlerce roket atılırken, Filistinli silahlı gruplar Gazze-İsrail sınırındaki Beyt Hanun-Erez Sınır Kapısı'na baskın düzenleyerek burayı ele geçirmişti.

Silahlı gruplar daha sonra buradan İsrail içindeki yerleşim yerlerine girmiş, İsrail ordusu da onlarca savaş uçağıyla Gazze Şeridi'ne saldırı başlatmıştı.

Gazze'den düzenlenen saldırılarda 1300 İsraillinin hayatını kaybettiği, 3 bin 300 İsraillinin yaralandığı aktarılmıştı.

Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail'in saldırılarında Gazze'de 1354 kişinin hayatını kaybettiğini, 6 bin 49 kişinin yaralandığını duyurmuştu.

Ayrıca Batı Şeria'da İsrail güçlerinin ve Yahudi yerleşimcilerin saldırılarında 31 Filistinlinin öldüğü, yaklaşık 180 kişinin yaralandığı belirtilmişti.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 870 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim