• BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Bursa 20 °C
  • Antalya 29 °C
  • İzmir 24 °C

Uluslararası Kızılhaç Örgütü: Arap coğrafyasında 16 milyon sığınmacı bulunuyor

Uluslararası Kızılhaç Örgütü: Arap coğrafyasında 16 milyon sığınmacı bulunuyor
Uluslararası Kızılhaç Örgütü (ICRC) Orta Doğu Direktörü Sözcüsü Imane Trabelsi, Arap coğrafyasında yıllardır devam eden çatışmalar ve şiddet olaylarından dolayı 16 milyon insanın sığınmacı statüsünde yaşadığını belirtti.

Uluslararası Kızılhaç Örgütü Orta Doğu Direktörü Sözcüsü Imane Trabelsi: "Suriye'de yerinden olan kişilerin sayısı 6 milyon, Yemen'de ise 5 milyon civarında"

"Sudan içinde büyük bir iç göç var. Aynı zamanda birçok kişi civar ülkelere sığınmak zorunda kaldı"

Trabelsi, 20 Haziran Dünya Mülteciler Günü dolayısıyla Orta Doğu ve Kuzey Afrika'daki sığınmacılar ve yerinden edilenlerin durumu hakkında AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

Sığınmacılar dosyasının başında Suriye'nin geldiğini söyleyen Trabelsi, "Komşu Arap ülkeleri; Ürdün, Irak ve Lübnan'a sığınan Suriyeli sığınmacı sayısı 5 milyonun üzerinde. Ürdün ve Lübnan gibi Arap ülkelerinde yaşayan sığınmacıların durumu oldukça vahim çünkü söz konusu ülkelerin kendileri de zor bir ekonomik süreçten geçiyor." dedi.

Ülke içindeki Suriyelilerin durumunun da hiç iyi olmadığını aktaran Trabelsi, "Suriye'de halihazırda yaşayan 22 milyon kişinin 15 milyonu farklı insani yardımlara muhtaç bir durumda hayat mücadelesi veriyor. Sadece 12 milyon Suriyeli gıda temininde ciddi sorunlar yaşıyor." ifadelerini kullandı.

Kızılhaç yetkilisi, bitmek bilmeyen çatışmalar ve şiddet olayları nedeniyle tüm Arap coğrafyasında 16 milyon insanın hayatını sığınmacı olarak sürdürdüğünü vurguladı.

Bölgede sığınmacıların yanı sıra iç göçmen konumunda milyonlarca kişi olduğuna dikkati çeken Trablesi, şunları söyledi:

"Suriye'de yerinden olan kişilerin sayısı 6 milyon, Yemen'de ise 5 milyon civarında. Ülkelerini terk etmemiş olsalar da iç göçmenler de çok zor şartlar altında hayat mücadelesi veriyor. Sağlık, temiz içme suyu ve temel hizmetlere erişecek güçte değiller."

- Sudan'daki kayıplar

Kızılhaç Orta Doğu Sözcüsü, Sudan'da yaklaşık 9 haftadır devam eden çatışmaların bölgede yeni bir göç dalgası başlattığını hatırlattı.

Trabelsi, "Sudan içinde büyük bir iç göç var. Aynı zamanda birçok kişi civar ülkelere sığınmak zorunda kaldı. Sudanlı sığınmacı ve iç göçmen sayısı henüz net değil ancak çatışmaların devam etmesi halinde bu oran artacaktır." dedi.

Sudan'daki "kayıp bildirimlerinin" çok fazla olduğunu dile getiren Trabelsi, şunları kaydetti:

"Sudan'da göç eden veya başka bir ülkeye sığınan kişilerle bağlantının kesilmesi, ailelerin ölümlerden haberdar olmaması, ölenlerin kimliğinin tespit edilememesi veya insanların çatışmanın bir tarafınca alıkonulması gibi nedenlerle kayıp bildirimleri artıyor."

 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 735 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim