• BIST 9693.46
  • Altın 2507.399
  • Dolar 32.5775
  • Euro 34.7746
  • Ankara 17 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 18 °C

Uluslararası Sağlık Hizmetleri Başkanlığı ile sağlık turizmi tek çatı altında toplanacak

Uluslararası Sağlık Hizmetleri Başkanlığı ile sağlık turizmi tek çatı altında toplanacak
Sağlık Bakanı Müezzinoğlu, yasa tasarısının önümüzdeki günlerde meclise sunulacağını söyledi.

Sağlık turizmi konusunda her türlü izin, akreditasyon, ruhsat ve destek işlemleri yeni kurulacak Uluslararası Sağlık Hizmetleri Başkanlığı tarafından yerine getirilecek. Türkiye'yi sağlık turizminde dünyada ilk beş ülke arasına taşımayı hedefleyen yeni bir yapılanmaya gidiliyor. Buna göre, sağlık turizmi tek çatı altında toplanacak, her türlü izin, akreditasyon, ruhsat ve destek işlemleri yeni kurulacak Uluslararası Sağlık Hizmetleri Başkanlığı tarafından yerine getirilecek. 

Uluslararası Sağlık Hizmetleri Başkanlığı'nın kuruluşuna ilişkin yasatasarısının önümüzdeki günlerde Meclis'e sunulması bekleniyor. Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, 2018-2019'da 9-10 milyar dolar, 2023'te 20 milyar dolar sağlık turizmi geliri hedeflediklerini belirterek, bu hedef doğrultusunda sağlık turizminde yeni bir yapılanmaya gideceklerini açıkladı. Müezzinoğlu, Meclis'te bir grup gazeteciyle yaptığı sohbette, sigara yasağının boyutunun genişletilmesi, emekli doktorların aylıklarının artırılması, yıpranma payı, sağlıkta şiddetle mücadele ve sağlık turizmine ilişkin düzenlemelerin yer aldığı toplam 62 maddelik bir kanun paketi hazırladıklarını ve Meclis'e sevk etme aşamasına getirdiklerini söyledi.

Hedef ilk 5 ülke arası

Türkiye'nin dünyada sağlık turizminde ilk 10 ülke arasında yer aldığını, çıtayı yükselterek ilk 5 arasına girmeyi hedeflediklerini belirten Müezzinoğlu, bunun için yeni bir kurumsal yapılanmaya gideceklerini açıkladı. Uluslararası Sağlık Hizmetleri Başkanlığı'nı kuracaklarını belirten Müüezzinoğlu, yeni yapılanmaya ilişkin şu bilgileri verdi: "Uluslararası Sağlık Hizmetleri Başkanlığı bir üst yapı olacak. Özel sektörü, kamuyu ve üniversiteleri kapsayan, bakanlık bürokrasisine takılmadan, sağlık turizminin güçlü bir kurumsal ayağını oluşturacak. Devlet-özel elele bu süreci yürüteceğiz. Özel sektörden, üniversite hastanelerinden temsilciler yer alacak, Ekonomi Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı bulunacak. Oluşturulacak yapı bürokrasinin emrinde değil, üstünde daha özel olacak. İzinlerden, ruhsatlandırmalardan, akreditasyonlardan, desteklerden, sağlık turizmi pazarının büyümesinden sorumlu kurumsal bir yapı oluşturulacak."

13 başlıkta destek sağlanacak

Sağlık turizmine sağlanacak desteklere ilişkin de bilgi veren Müezzinoğlu, bazı teşviklerden ve kurumsal anlaşmalardan yararlanmak isteyenler için özel akreditasyon kriterleri getireceklerini söyledi. Müezzinoğlu, "Teşviklerden bu stratejilere yoğun akredite olmuş kuruluşlar istifade edecek" dedi. Sağlık turizmine verilecek desteklerin 13 başlıkta toplandığını kaydeden Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, sektörde markalaşmanın sağlanması, insan kaynağı, Ar- Ge ve elde edilen gelirlerden yeni yatırımlara pay ayırma desteği şeklinde bir dizi destek unsurunun bulunduğunu belirterek, şu bilgileri verdi:

"Bizim 30 sağlık bölgemiz var. 30 sağlık bölgesine de farklı stratejiler uygulanacak. Mesela Samsun hangi bölgeye hitap edecek? O bölgenin sağlık turizmindeki ihtiyaçları ne? Gaziantep hangi bölgeye hitap edecek, hangi sağlık alanında stratejik sorumluluk üstlenecek. Antalya'nın hitap edeceği kitle neresi, o kitlenin beklentileri ne? Körfeze hangi alanlarda hangi bölgeler hitap edecek? Bir İzmir'in sağlık turizmindeki rolü ile bir Edirne'nin sağlık turizmindeki rolü farklı olacak. Malatya'nın karaciğer naklinde yakaladığı başarı uluslararası boyuta taşınacak. Akdeniz Üniversitesi'nin doku ve organ naklindeki başarısı artık dünya markası olma sürecinde. Afyon'un termaldeki dinamiklerini biliyoruz. Denizli'de kuzey ülkeleri ile yaşlı sağlık turizminde bir bölge oluşturulabilir. Çalışmalarımız bu çerçevede bir yıldır devam ediyor. Kuracağımız başkanlık, sağlık turizmini, her hastane her alanda hizmet verecek şekilde değil, bölgenin altyapı zenginlikleri, hitap edeceği kitle ve bölgeyi belirleyerek buna göre stratejileri geliştirip uygulayacak."

CANAN SAKARYA/ DÜNYA

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4284 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim