• BIST 9915.62
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • Ankara 26 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 24 °C
  • İzmir 22 °C

Umutsuz kadınlara müjde!

Umutsuz kadınlara müjde!
Prof. Dr. Timur Gürgan tüm dünyada üç merkezde uygulanan Co-Culture yöntemiyle 39 ve 44 yaşında iki kadını hep bekledikleri bebeklere kavuşturuyor.

Prof. Dr. Timur Gürgan tüm dünyada üç merkezde uygulanan Co-Culture yöntemiyle 39 ve 44 yaşında iki kadını hep bekledikleri bebeklere kavuşturuyor.

ANKARA - Yaklaşık 20 yıldır çocuk sahibi olmaya çalışan ancak tedavilerden olumlu cevap alamayan Ayfer Karakaya, menapoza girmeden önce alınan son yumurtalarından biriyle, lazer ve Co-Culture (yapay rahim içi uygulaması) yöntemleriyle hamile kaldı. Türkiye'de birkaç yıldır uygulanan Co-Culture yöntemi, dünyada üç merkezde var, birçok ülkede hâlâ deneme aşamasında.
Hacettepe Üniversitesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Üreme Endokrinolojisi ve İnfertilite Ünitesi ve Tüp Bebek Merkezi'nden sorumlu öğretim üyesi Prof. Dr. Timur Gürgan, tüp bebek uygulaması ve tedavi yöntemlerinin her çiftin sorununa göre değiştiğini söylüyor.
39 yaşındaki Ayfer Karakaya'nın yumurta rezervlerinin çok azaldığı, mevcut yumurtaların da kalitesinin düşük olduğu gözlemlenmiş. İki kez tüp bebek tedavisi, üç kez aşılama yapılan Karakaya'dan tedaviler sonucunda sadece tek yumurta elde edilebilmiş.
Gürgan, "Karakaya'ya son olarak çok fazla ilaç kullanmadan tek ya da iki yumurta elde edilebilen 'Hasta Dostu' adlı tedavi uygulandı, tek yumurtayı kaliteli çıkarabilecek şekilde ilaç rejimine gidildi. Yumurta gelişip gerekli şartlar tamamlandıktan sonra lazerle mikroenjeksiyon tekniği uygulandı" diye anlatıyor.

Yapay rahim içi dokusu
Sonra Co-Culture yöntemiyle rahim içinden alınan ufak doku örneğinden yapay bir rahim içi dokusu oluşturulup embriyonlar bu doku içinde büyütülmüş. Elde edilen embriyon, gelişmiş cihazlarla anne adayının rahmindeki bu özel bölgeye transfer edilmiş. Karakaya, şimdi 6.5 aylık hamile ve bir kız çocuğu bekliyor.
Aynı yöntemlerle hamile kalmayı başaranlardan biri de 44 yaşındaki Zeynep Yıldırmaz Kılıç. Yıllarca düşük yapan, bölgede iltihap geliştiği ve çok operasyon geçirdiği için rahim iç zarı tamamen yapışan Kılıç, zamanla hamile de kalamamaya başlamış. 'hasta dostu' tedavisiyle vücudunun yaptığı tek yumurta yakalanıp embriyon transferiyle hamile kalan Kılıç, 15 hafta sonra dünyaya gelecek oğlunu bekliyor.
Hastalara çok boyutlu bakılması ve yapılan ek tetkikler de birçok umutsuz annenin burada deva bulmasının bir nedeni. Gürgan, kısırlık tedavisi öncesinde kadın ve erkeğin hikâyesini öğrendiklerini söylüyor. Tedaviye kişilerin sosyal-moral-psikolojik ve ekonomik durumları, daha önce geçirdikleri ya da tedavi gördükleri hastalıklar, yapılan tetkikler, çocuk için tedavi görmeye başladıkları yaş, yumurtalık fonksiyonları ve hormonal durumları göz önüne alınarak başlanıyor. (Yaşam Servisi, aa)

Bu haber toplam 1616 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim