• BIST 8904.46
  • Altın 2240.294
  • Dolar 32.337
  • Euro 35.0975
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Bursa 17 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 18 °C

UNFPA'dan Türkiye ve Suriye'de depremden etkilenen kadın ve kız çocuklarına destek

UNFPA'dan Türkiye ve Suriye'de depremden etkilenen kadın ve kız çocuklarına destek
Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA),

merkez üssü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleri olan ve toplamda 10 ili etkileyen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerden etkilenen Türkiye ve Suriye'deki kadın ve kız çocuklarına ulaşarak, temel hijyen malzemeleri içeren kitleri dağıtmaya başladı.

UNFPA'dan yapılan yazılı açıklamada, 6 Şubat’ta 9 saat arayla gerçekleşen iki yıkıcı depremden, anne sağlığı hizmetlerine erişmesi gereken binlerce hamile kadın da dahil olmak üzere Türkiye'de en az 15 milyon ve Suriye’de 7 milyondan fazla kişinin etkilendiği kaydedildi.

Açıklamada görüşlerine yer verilen UNFPA Yönetici Direktörü Dr. Natalia Kanem, "UNFPA, önümüzdeki haftalarda bu zor koşullar altında doğum yapması beklenen hamile kadınlar da dahil olmak üzere depremlerden etkilenen Türkiye ve Suriye halkını desteklemeye kararlıdır. Doğum öncesinde, sırasında ve sonrasında kaliteli bakıma erişebilmeleri önceliklendirilmelidir." ifadelerini kullandı.

Kanem, UNFPA'nın doğal afetlerin getirdiği yıkım ve belirsizliğin ortasındaki kadınların ve kız çocuklarının acil sağlık ve korunma ihtiyaçlarına yanıt vermeyi sürdüreceğini aktardı.

Depremlerde UNFPA tarafından desteklenen doğum tesisleri, gençlik merkezleri, kadın ve kız çocuklarına yönelik güvenli alanlar da dahil olmak üzere binlerce binanın çöktüğü veya ciddi şekilde hasar gördüğü belirtilen açıklamada, UNFPA'nın acil önceliğinin, "kadın ve kız çocuklarının sağlığı ve korunması için kritik öneme sahip hizmetleri yeniden sağlamak" olduğu vurgulandı.

Açıklamada, depremlerden etkilenen bölgelerde ofisleri ve operasyonları bulunan UNFPA'nın depremin etkilerini değerlendirmek ve acil durum müdahale çalışmalarını ortakları ve yetkililer ile koordineli bir şekilde desteklemek amacıyla anında sahaya çıktığı ve Türkiye'deki mevcut dağıtım ve hizmet noktaları aracılığıyla depremzedelere ivedilikle üreme sağlığı hizmetlerini ulaştırmaya ve temel hijyen malzemeleri içerek kitleri dağıtmaya başladığı kaydedildi.

Suriye’de de ihtiyaç sahibi kadın ve kız çocuklarına battaniye ve sıcak tutan kıyafetlerin yanı sıra hijyen kitleri de dağıtıldığına işaret edilen açıklamada, "Kadınlar ve kız çocukları için güvenli alanların oluşturulacağı depremden en çok etkilenen illerde üreme sağlığı ve koruma hizmetleri sağlamak için gezici sağlık ekipleri ve saha klinikleri konumlandırıldı. Kadınların ve kız çocuklarının, toplumsal cinsiyete dayalı şiddeti önleme ve müdahale de dahil olmak üzere sağlık hizmet ve bilgilerine erişebilmeleri için nakit desteği sağlanması için de çalışılıyor." ifadelerine yer verildi.

Açıklamada, üreme sağlığı ile ilgili acil durumları yönetmeye yönelik ilaçlar da dahil olmak üzere önceden hazırlanan hayat kurtarıcı üreme sağlığı kitlerinin de bu hafta ihtiyaç sahiplerine dağıtılacağı aktarıldı.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1045 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim