• BIST 9645.02
  • Altın 2412.522
  • Dolar 32.5925
  • Euro 34.8086
  • Ankara 23 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 27 °C
  • Antalya 24 °C
  • İzmir 27 °C

Üniversite gibi Meclis

Üniversite gibi Meclis
Meclis’te 54 profesör, 12 doçent, 12 yardımcı doçent, 29 doktora, 80 yüksek lisans sahibi milletvekili var. Devlet Bakanı Aydın, “Akademisyen kökenli vekiller 5 üniversiteye yeter” dedi.

Meclis’te 54 profesör, 12 doçent, 12 yardımcı doçent, 29 doktora, 80 yüksek lisans sahibi milletvekili var. Devlet Bakanı Aydın, “Akademisyen kökenli vekiller 5 üniversiteye yeter” dedi.

TBMM, akademisyen sayısı bakımından üniversiteleri solladığı ortaya çıktı. TBMM, çatısı altındaki akademisyen sayısı Anadolu'daki onlarca üniversitenin akademik kadrosundan daha fazla. Meclis'te 2 milletvekiline neredeyse 1 öğretim üyesi düşüyor. Zira, 548 milletvekili arasında TBMM'de 54 profesör, 12 doçent, 12 yardımcı doçent, 29 doktora, 80 ise yüksek lisans sahibi vekilin olduğu ortaya çıktı. Meclis'te akademisyen vekillerin arasında yok yok. Siyaset biliminden veterinere, jeolojiden ormana, metalurjiden genetik bilimine, sosyolojiye hemen her meslekten profesör veya doçentler yer alıyor.

BAKAN’DAN TARİHİ ÖNERİ

Dünyanın hiçbir parlamentosunda bu kadar akademik kariyere sahip milletvekilinin bulunamayacağını belirten Devlet Bakanı Mehmet Aydın, çok tartışılacak bir öneride bulundu. Aydın, akademisyen kökenli vekillerin 5 üniversiteye yetecek düzeyde olduğunu belirterek, "Dünyada genelde akademisyen vekillerin üniversite ile bağları kesilmiyor. Ders vermeye devam ediyorlar. Bizde de bu imkanın sağlanması gerekiyor. Madem üniversiteler hoca bulmakta zorluk çekiyor. O zaman, profesör milletvekilleri, üniversitelerde ders versinler’’ önerisinde bulundu.

BAŞKA ÜLKELERDE YOK

Dünyanın hiçbir parlamentosunda bu kadar akademik kariyere sahip milletvekilinin bulunamayacağını belirten Devlet Bakanı Mehmet Aydın, "Belki de bir araştırma yapılsa dünyada en çok akademisyenin bulunduğu Meclis bizimkisi çıkar. Çünkü, başka ülkelerde akademisyenler pek politikaya hevesli olmazlar" dedi.

DERS VERSİNLER

Türkiye'de üniversitelerin öğretim üyesi bulmakta güçlük çektiğini belirten Bakan Aydın, "Madem, TBMM'de bu birikim var, bunun değerlendirilmesi gerekiyor. Meclis'teki profesörler, Genel Kurul çalışmalarının olmadığı Pazartesi veya Cuma günleri üniversitelerde çok rahat ders verebilirler. Ankara'ya yakın, Yozgat, Çorum, Çankırı, Akrasay, Amasya illeri bu iş için çok uygun. Üniversiteler hafta sonu da kapalı olacak değil ya. Hafta sonu da gerekirse, özellikle tek ve doktora öğrencilerine ders verilebilir. Meclis'te 5 üniversiteyi besleyecek hoca var" teklifinde bulundu.

GÖZLERİM DOLUYOR

Kendisinin de 32 yıl akademisyenlik yaptığını belirten Bakan Aydın, duyularını şöyle ifade etti: "Dünyada genelde akademisyen vekillerin üniversite ile bağları kesilmiyor. Ders vermeye devam ediyorlar. Bazen beni konferans vermek için üniversiteler davet ediyor. Amfiye girince gözlerim doluyor. Ağlamamak için kendimi zor tutuyorum. Niye bu hasreti çekeyim. 32 yılımı verdim bu işe. Bunu bir kalemde silip atamam. Akademisyen kökenli vekiller ders imkanı tanınarak bu hasrete son verilmeli."

MİLLETVEKİLİ İKİNCİ BİR İŞ YAPAMAZ

Devlet Bakanı Mehmet Aydın'ın "Vekiller ders versin" talebine Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek ise, “Bildiğim kadarıyla, yasalara göre milletvekilleri ikinci bir iş yapamıyorlar" uyarısı yaptı. Bunun üzerine Aydın, “Buna ikinci bir iş olarak bakmamak gerekiyor. Para karşılığı değil, ücretsiz olarak akademik vekiller, üniversitelerde ders verebilmeli. Üniversite hocalığı yapmış bir insanı bir kalemde silmek doğru değil" önerisinde bulundu.

BAKANLAR KURULUNDA 6 PROFESOR

Kabine'de Devlet Bakanı Mehmet Aydın, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren, İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Devlet Bakanı Said Yazıcıoğlu profesör kökenli kabine üyeleri olarak ön plana çıkıyor. Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, doçent unvanını taşırken, Tarım Bakanı Mehdi Eker doktora, Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen ile Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül ise master seviyesinde akademik kariyere sahipler.

 

Bu haber toplam 1387 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim