• BIST 9645.02
  • Altın 2411.621
  • Dolar 32.5808
  • Euro 34.7866
  • Ankara 19 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 24 °C
  • Antalya 24 °C
  • İzmir 24 °C

Üniversite hastanelerine can simidi

Üniversite hastanelerine can simidi
'İflas ediyoruz' diyen üniversite hastaneleri, önceki gün Ankara Üniversitesi'ndeki zirvede hükümete 13 isteklerinden dokuzunu kabul ettirdi. 'Yatan hastaların ilacı için ihaleye çıkacak paramız yok. Kapanabiliriz' diyen üniversite hastanelerini kurtaraca

'İflas ediyoruz' diyen üniversite hastaneleri, önceki gün Ankara Üniversitesi'ndeki zirvede hükümete 13 isteklerinden dokuzunu kabul ettirdi. 'Yatan hastaların ilacı için ihaleye çıkacak paramız yok. Kapanabiliriz' diyen üniversite hastanelerini kurtaracak bir dizi düzenlemede anlaşıldı.

RADİKAL - ANKARA - Daha önce dört kez bir araya gelen, ancak anlaşamayan hükümet üyeleriyle rektörler önceki gün yapılan zirvede, nihayet anlaştı. Ankara Üniversitesi'ndeki zirvede anlaşılan konular şunlar:
Borçlar: Üniversite hastaneleri kamudan alacaklarını bir hafta içinde tespit edip Maliye Bakanlığı'na bildirecek. Hükümet şubat ayında çıkaracağı tek maddelik yasayla belediye borçları dışındaki tüm kamu borçlarını tek kalemde ödeyecek.
Hazine payı: Üniversite hastanelerinin döner sermaye gelirlerinden ödedikleri yüzde 15'lik Hazine payı, devlet hastanelerinde olduğu gibi yüzde 1'e olmasa da bir miktar düşünülecek. Oran 15 gün sonra açıklanacak.
Bütçe: 'Bilim Araştırma Payı'na ayrılan döner sermaye gelirlerinin yüzde 5'i, artık gider olarak gösterebilecek.
Ücret: Üniversite ve devlet hastaneleri döner sermaye mevzuatları paralelleştirilecek. Devlet ve üniversite hastaneleri personelleri arasındaki ek gelir uçurumu kapanacak.
Alım ve depolama: İlaç ve malzeme ihalelerinde üç yıldır sürdürülen düşük ücret politikası yeniden yapılandırılacak. Devlet Malzeme Ofisi depolama sorunu olan üniversite hastanelerine yardımcı olacak. Depolama sorunu, yatan hastaların ilaçlarının alımı konusunda sıkıntı yaratıyordu.
Tek saymanlık: Beş ay içinde çıkması beklenen Sosyal Güvenlik Kurumu Yasası'yla üniversite hastaneleri için tek saymanlık dileği yerine getirilecek. Faturalama işlemlerinde yaşanan zaman kaybı azalacak.
Faturalama: Maliye, incelemede eksik çıkınca faturayı hemen reddetmeyecek, tamamlanması için bir süre verecek.
MEDULA: Bilgi ağını düzenleyen 'MEDULA sistemi' iyileştirilecek.
Tedavi ücreti: Zirvede, yatan hastaların tedavi ücretlerinin yeniden değerlendirilmesi yönündeki talebe de sıcak bakıldı.

Vazgeçilen veya reddedilenler
Rektörlerin faturaların tesliminde tutarın yüzde 85'inin peşin avans olarak ödenmesi talebi, diğer önerilerde uzlaşılınca geri çekti.
Rektörler, 'Üniversitelerin KDV mükellefi olması sağlanmalı' talebini de Hazine payının düşürülmesi sözü üzerine geri çekti.
Üniversite hastanelerinde sözleşmeli personelin ücretlerinin bütçeye dahil edilmesi önerisi kabul görmedi.
'Azalan yatırım ödenekleri yeniden düzenlenmesi' önerisineyse Maliye Bakanlığı, "Yatırım ödeneklerinde sanıldığı gibi bir azalma yok, eğer sabit yatırımlar bitmişse örneğin hastane inşaatı tamamlanmışsa, ödeneğin azalması normal" yanıtı verdi.

Bu haber toplam 1378 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim