• BIST 9149.89
  • Altın 2324.75
  • Dolar 32.3712
  • Euro 34.9966
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 23 °C
  • İzmir 25 °C

Üniversitede acil tıp nöbeti hakkında yargı kararı

Üniversitede acil tıp nöbeti hakkında yargı kararı
TTB ve Tıpta Uzmanlık Dernekleri İdari Mahkemesinde yönergenin ilgili hükmünün ve acil servis nöbet uygulamasının iptali için dava açmıştı. Davanın sonunda Mahkeme yönerge hükmünü ve nöbet uygulamasını iptal etti.

Türk Tabipleri Birliği tarafından yapılan açıklamada şunlara değinildi;

"Nisan 2015’te Bülent Ecevit Üniversitesi Senatosu, Tıp Fakültesi Hastanesindeki acil servis hizmetlerine ilişkin Acil Servis Yönergesi hazırlamıştır. Yönergede, acil tıp öğretim üyesi veya araştırma görevlisi yetersizliği halinde klinisyen branşlardan öğretim üyelerinin dahili ve cerrahi branş acil havuz nöbetine dahil edileceği düzenlenmiş ve nöbet uygulaması başlatılmıştır.

Türk Tabipleri Birliği ve Tıpta Uzmanlık Derneklerinin verdiği destek ile Tıp Fakültesi Öğretim üyeleri adına Zonguldak İdari Mahkemesinde yönergenin ilgili hükmünün ve acil servis nöbet uygulamasının iptali için dava açılmıştır. Davanın sonunda Mahkeme yönerge hükmünü ve nöbet uygulamasını iptal etmiştir.

İptal kararında konuya ilişkin mevzuata ayrıntılı olarak yapılan atıfla;

Sağlık alanında devletin pozitif yükümlülüğü bulunduğu, sağlık hizmetlerinin bu konuda gerekli eğitim ve donanıma sahip hekimler tarafından verilmesinin zorunlu olduğu,  ilgili uzmanlık dalında kadro açığı var ise bu açığın giderilerek hizmetin gereği gibi verilmesinin idare için kamusal zorunluluk ve sosyal devlet olmanın gereği olduğu,

Aksi halde bu tür uygulamaların sağlık hizmetinden yararlananlar bakımından her zaman telafisi olanaksız sonuçlara yol açabilmesinin kaçınılmaz olduğu,

Yükseköğretim kurumlarında öğretim üyelerinin akademik görevlerini, eğitim hizmetlerini aksatacak bir biçimde bu sağlık hizmetine ilişkin nöbet görevinin verilemeyeceği,

Hekimlerin birden fazla nöbet türü ile görevlendirilmelerinin dinlenme haklarını ve görevlerini aksatacağı ve hukuka aykırı olacağı saptanmıştır.

Toplumun ihtiyacı olan nitelikli sağlık hizmetine ulaşması, öğretim üyelerinin akademik faaliyetlerini yürütebilmesi, gerekli bilgi ve beceriye sahip iyi hekimlerin yetiştirilebilmesi ve ayrımsız bütün hekimlerin insancıl çalışma koşullarına sahip olabilmesi mümkündür ve yetkililer bunu gerçekleştirmekle yükümlüdür."

Yargı kararına ulaşmak için tıklayınız

 

Sağlık Aktüel - www.saglikaktuel.com

saglikaktuellogo-001.png

YASAL UYARI: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Sağlık Aktüel’e (www.saglikaktuel.com) aittir.  www.saglikaktuel.com biçiminde aktif bağlantı kurulabilir, açık kaynak gösterilmek kaydıyla içerik kullanılabilir. Açık kaynak göstermeden yapılan alıntılar için yasal işlem uygulanacaktır.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3365 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim