• BIST 9681.11
  • Altın 2946.04
  • Dolar 34.7439
  • Euro 36.4662
  • Ankara 0 °C
  • İstanbul 10 °C
  • Bursa 7 °C
  • Antalya 12 °C
  • İzmir 9 °C

Üniversiteye ilaç alımı DMO'ya havale ediliyor

Üniversiteye ilaç alımı DMO'ya havale ediliyor
Üniversite hastanelerinin ilaç alımlarını Devlet Malzeme Ofisi'nin (DMO) yapması için harekete geçildi. DMO'nun elektronik ihale ile yapacağı alımlar üniversiteleri hem ek iş yükünden hem de zaman kaybından kurtaracak. Sisteme ilişkin altyapı oluşturuldu.

Üniversite hastanelerinin ilaç alımlarını Devlet Malzeme Ofisi'nin (DMO) yapması için harekete geçildi. DMO'nun elektronik ihale ile yapacağı alımlar üniversiteleri hem ek iş yükünden hem de zaman kaybından kurtaracak. Sisteme ilişkin altyapı oluşturuldu.

Ancak, DMO'nun çerçeve anlaşmalarla ihale yapmasının önünde bazı vergisel engeller bulunuyor. Bu sorununun da Maliye Bakanlığı'nın Başbakanlığa gönderdiği bir yasa tasarısının içine eklenecek maddeyle çözümleneceği ifade ediliyor. Yasa tasarısında çerçeve anlaşma üzerinden alınan binde 4'lük damga vergisi ile İhale Komisyonu karar pulunun alınmaması yönünde düzenleme yapılmasının planlandığı dile getiriliyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ve Sağlık Bakanı Recep Akdağ, yatan hastalara ilaç ve tıbbi malzeme sağlamada yaşanan sıkıntı ve üniversite hastanelerinin alacaklarına ilişkin sorunları görüşmek üzere salı günü bazı üniversite rektörleriyle bir araya gelmişti. Maliye Bakanı Kemal Unakıtan toplantının ardından yaptığı açıklamada, ilaç depolarında yaşanan sıkıntıya ilişkin olarak Devlet Malzeme Ofisi ve üniversite hastanelerinin görüşeceğini, Devlet Malzeme Ofisi'nin depolara ilişkin ihaleler konusunda üniversite hastanelerine destek vereceğini söylemişti.
 
Vergi sorunu aşılacak
DMO'nun merkezi satın alma birimi gibi davranarak çerçeve anlaşma yapacağını ve isteklilerin belirleneceğini kaydeden yetkililer, belli bir dönem boyunca da ihtiyaçların bu istekli firmalardan karşılanacağını ifade ettiler. Sistem, belli bir dönem için yapılan ihalede firmaların seçilmesi ve listeye giren firmaların belirlenen dönem boyunca açılacak ihalelere girmesi esasına dayanıyor.

Çerçeve anlaşmadaki en önemli problemin vergi sorunu olduğu belirtiliyor. DMO çerçeve anlaşma yapacağı sırada diyelim ki 5 firma ile anlaşıldı. Her birinden de damga vergisi ve ihale komisyonu karar pulu parası istendi. İstekliler de "Çerçeve anlaşma listesine girdim ama belki daha sonra hiç mal satamayacağım. Onun için neden daha işin başında vergi ödeyeyim?" diyerek ödemeye yanaşmadı. İşte bu tür durumlarda ortaya çıkacak sorunu aşmak için her iki verginin ilk çerçeve anlaşma yapılırken alınmaması yönünde düzenleme yapılması kararlaştırıldı. Bu değişikliğin de yaklaşık iki hafta önce Maliye Bakanlığı'nın Başbakanlığa gönderdiği bir yasa tasarısı taslağının içinde yer aldığı belirtildi.

Bu haber toplam 2072 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim