• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 17 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 20 °C

Unutkanlık Tek Başına Alzheimer Belirtisi Değildir

Unutkanlık Tek Başına Alzheimer Belirtisi Değildir
Dünya Sağlık Örgütü'nün küresel bir sağlık sorunu olarak tanımladığı alzheimer hastalığı, son yıllarda hızlı bir şekilde artmaya başladı.

Dünya Sağlık Örgütü'nün küresel bir sağlık sorunu olarak tanımladığı alzheimer hastalığı, son yıllarda hızlı bir şekilde artmaya başladı. Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Faik İlik, bu hızlı artışın sebebini yaşlı nüfusun artmasından kaynaklandığını açıkladı.

Dünya ile birlikte Türkiye'de de yaş ortalamasının arttığına dikkat çeken Medicana Konya Hastanesi Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Faik İlik, ilerleyen yıllarda alzheimer hastalığına yakalanmamak için neler yapılabileceği hakkında bilgi vererek, yapılan çalışmalarda alzheimer hastalığında genetik geçişinin yüzde 5 olduğunun gözlemlendiğini ifade etti. Genetik geçiş oranının çok yüksek olmadığını belirten Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Faik İlik, kaliteli bir hayat yaşayarak Alzheimer hastalığına yakalanma riskinin azaltılabileceğini söyledi. Dr. Dr. Fait İlik, "Alzheimer hastalığı, 40 ile 65 yaş arası hastalarda 20 kişide 1, 65 yaş üstü hastalarda 14 kişide 1 ve 80 yaş üzeri hastalarda 6 kişide bir gibi görülme oranına sahiptir. Sıklıkla 65 yaş üzerinde görülen Alzheimer hastalığının erken yaşlarda da görülebileceğine dikkat çeken Doç. Dr. Faik İlik, "Alzheimer hastalığı yaygın görülen bir bunama nedenidir ve beyin hücrelerinde tahribata neden olan ilerleyici bir hastalıktır. Hastalarda düşünce ve hafıza bozuklukları görüldüğü gibi davranışsal belirtiler de gözlemlenir. İlk belirtiler unutkanlık olarak başlasa da zaman içinde hastanın günlük yaşamını devam ettirmesini de etkileyebilir" dedi.

Sadece yaşanan unutkanlık durumlarında tek başına alzheimer hastalığından bahsedilemeyeceğini söyleyen Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Faik İlik, "Yaş ilerledikçe bilişsel fonksiyonlarda gerileme olabileceği için unutmak olağan olabilmektedir. İnsan kendi unutkanlığını kendisi farkına varıyorsa burada alzheimer hastalığından söz etmemiz mümkün değildir. Özellikle hasta kendi unuttuğunu unutuyor ve günlük aktivitelerini yapmakta zorluk çekiyorsa o zaman alzheimer hastalığından bahsedilebilir. Bahsettiğimiz bu unutkanlıklar günlük hayatı devam ettiremeyecek şekilde olmalıdır" dedi.

"Obsesif kompulsif bozukluğu olanlarda alzheimer riski daha yüksek"

Yapılan çalışmalarda obsesif kompulsif bozukluk hastalarının, alzheimer hastalığına yakalanma riskinin daha yüksek olduğunun altını çizen Doç. Dr. Faik İlik, mümkün olabildiğince stresten uzak durulması gerektiğini tavsiye ederek, "Alzheimer hastası olmamak için öncelikle stresten uzak durulması gerekir. Bunun içinde açık hava da düzenli olarak yürüyüş yapılması gerekmektedir. Açık havada yürüyüş yapmanın sadece Alzheimer hastalığı için değil, genel olarak çoğu hastalık için önleyici olduğu gözlemlenmiştir. Beslenme ve uyku düzeni de diğer önemli basamaklardandır. Akdeniz diyeti ile beslenmek, protein ihtiyacını mümkün olduğunca omega açısından zengin olan balıktan karşılamak, kuruyemiş ve yeşilliğin bol olduğu sağlıklı bir diyet seçmek önemlidir" ifadelerini kullandı.

Alzheimer hastalığının sadece hasta için değil, hasta yakınları için de çok zor olabilen bir hastalık olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Faik İlik, "Alzheimer hastası yakın çevresine zarar verebilen davranışsal semptomlar da gösterir. Bu davranışsal semptomlar için çok etkin tedaviler var. Güncel olarak Alzheimer hastalığını sonlandıran bir tedavi olmamakla birlikte sadece hastalığın ilk evrelerinde hastalığı yavaşlatıcı tedaviler mevcuttur. Alzheimer hastalığının kötüye gidişini belirgin şekilde azaltacak ilaçlar denenmeye başladı. Gelecekte bu hastalığı belirgin düzeyde tedavi edici ilaçların ülkemize de geleceğini düşünüyorum" diye konuştu.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1163 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim