• BIST 9645.02
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • Ankara 18 °C
  • İstanbul 17 °C
  • Bursa 24 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 23 °C

Uyku apnesinden robotla kurtulun

Uyku apnesinden robotla kurtulun
raştırmalara rağmen nedeni henüz saptanamayan uyku apnesi tedavi edilmediğinde ölüme bile yol açabiliyor. Yeni bir tedaviyle robota ağız içinden girip bu hastalığa...

Araştırmalara rağmen nedeni henüz saptanamayan uyku apnesi tedavi edilmediğinde ölüme bile yol açabiliyor. Yeni bir tedaviyle robota ağız içinden girip bu hastalığa neden olan parça çıkartılıyor.

Uyku apnesi, hâlâ pek çok bilinmezi içeren bir hastalık. Aslında tıp dünyası bu hastalığı yeni yeni keşfediyor. Uyku hastalıkları tek başına bir bilim dalı değil. Göğüs hastalıkları, nöroloji, psikiyatri ve Kulak Burun Boğaz uzmanlarından oluşan bir ekibin değerlendirdiği hastalıklar grubu. Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Kulak Burun Boğaz Kliniği Sorumlusu Prof. Dr. Fatma Tülin Kayhan; uyku apnesinin artık robotla ameliyat edilebildiğini söyleyerek, “Robotla ağız içinden girip dil kökünde uyku apnesine sebep olan parçayı çıkarıyoruz” dedi. Prof. Dr. Kayhan; tıkayıcı uyku apnesinde önemli olan şeyin tıkanmanın oluştuğu seviyeyi belirlemek olduğunu vurguladı. Kayhan “Tıkanma  burunda da, yumuşak damak, bademcikler, dil kökü  veya gırtlağın hizasında  da olabilir. Uyku esnasında bunların birinde veya birkaçında da tıkanma olabilir. Bunu tespit edip, düzeltici cerrahi yapılması gerekiyor. Eskiden bu seviyeler bilinmediği için  hastalara genellikle yumuşak damak veya burun düzeyinde işlemler yapılırdı. Eğer hastanın dil kökü ya da daha alt seviyelerde tıkanması varsa ameliyattan bir fayda göremiyordu” diye konuştu. 

ENDOSKOPİYLE TESPİT EDİLİYOR 

Kayhan, tıkanmanın nerede olduğunu tespit etmek için uyku endoskopisinin kullanıldığını ifade etti. Önce uyku testiyle hastada tıkanma olup olmadığını tespit ettiklerini ardından tıkanmanın nerede olduğunu uyku endoskopisiyle ortaya çıkardıklarını söyleyen Kayhan, “Hastamıza ameliyathane şartlarında narkozun başlangıç kısmını verip uyutuyoruz. Bir nevi uykuyu taklit ettiriyoruz. Hasta horlarken optikle tıkanan bölgeleri kaydediyoruz. Sonrasında da cerrahi planlıyoruz” diye konuştu. 

KANSER TEDAVİLERİNDE KULLANILIYOR

Prof. Dr. Kayhan, robotik cerrahiyi daha çok ağız, baş boyun kanseri ameliyatlarında kullanıldığını belirterek “Tıkayıcı uyku apnesinde kullanımı çok yeni. Çok iyi sonuçlar alıyoruz. Normal açık cerrahi veya diğer ameliyat yöntemlerinde yapamadığımız dil köküne ve gırtlağa yaklaşımı robot ile çok kolay yapabiliyoruz. Epigrot adını verdiğimiz kapakçığın üst kısmının çıkarılması robot ile ağız içinden çok kolay gerçekleşiyor. İşlemden sonra hasta rahatlıyor” dedi.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 4274 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim