• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • Ankara 23 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 25 °C
  • İzmir 23 °C

Uzm. Dr. Lezzan Keskin: "Diyabetin En Yüksek Olduğu İl Malatya"

Uzm. Dr. Lezzan Keskin: "Diyabetin En Yüksek Olduğu İl Malatya"
Dünya Diyabet Günü dolayısıyla Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde düzenlenen etkinlikte konuşan Endokrinoloji Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Lezzan...

Dünya Diyabet Günü dolayısıyla Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde düzenlenen etkinlikte konuşan Endokrinoloji Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Lezzan Keskin, "Yaklaşık olarak her beş kişiden birisi diyabet hastası. Türkiye'de diyabet oranının en yüksek olduğu il Malatya" dedi.

Dünya Diyabet Günü nedeniyle Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde etkinlik düzenlendi. Hastane girişinde kurulan stant da şeker ölçümleri yapılarak diyabet hastalığına dikkat çekildi. Başhekim Yardımcısı Uzm. Dr. Orhan Yücel'in de katıldığı etkinlikte konuşan Endokrinoloji Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Lezzan Keskin diyabetin tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de giderek artan ve ciddi uzun süreli bakım gerektiren bir kronik hastalık olduğunu söyledi.

Diyabette kandaki şeker oranının yükselmesi ile vücudun diğer organlarında ciddi hasarlar oluştuğuna dikkat çeken Keskin, "Bunlar dolaştığı kanla birlikte her noktada göz, kalp, böbrek, sinir sistemi sıkıntılarına yol açarak maalesef ölümcül sonuçlanmaktadır. Fakat özel olan şu ki kan şekerini kontrol altına aldığımız zaman bunların tamamen önüne geçebiliyoruz. Özellikle yaşam tarzı değişikliği uygun diyet uygun egzersizle birlikte ilaç tedavisinin devamlılığı ve doktora uygun zamanlarda kontrolle birlikte kan şekeri düzenliliği kişinin hayatını hem süre olarak hem de kalite olarak uzatmakta. Biz hastane yönetimimize de teşekkür ediyoruz. Bize bir fırsatı verdiği ve böyle bir standı kurarak hasta farkındalığı arttırdığımız için. İnşallah daha az diyabetin olduğu ve daha sağlıklı günlerin bizleri beklediği günler temenni ediyorum" ifadelerine yer verdi.

Türkiye'de yaklaşık olarak diyabet oranının yüzde 12-13, Malatya'da ise bu oranın yüzde 21 olduğunu belirten Keskin, "Yani yaklaşık olarak her beş kişiden birisi diyabet hastası. Türkiye'de diyabet oranının en yüksek olduğu il Malatya. Türkiye'de çok geniş çaplı, on bir ilini kapsayan, kaldı ki bununla birlikte göç alan illerde de çalışmanın yapılması gerekir. Ama diyabet araya giren stres, araya giren enfeksiyon, araya giren travmayla birlikte artar mı? Elbette artar. Beraberinde anne ve babadan kalan genetik bir miras varsa burada araya giren enfeksiyon, stres ve travma diyabetin açığa çıkmasını arttırır. Ama yüzde olarak hiçbir rakamsal değer veremem, vermem de doğru olmaz. Bunun için çok geniş çaplı çalışmalara ihtiyaç var. Büyük merkezlerin önderliğinde eminim hocalarımızın ve merkezlerin el atacağı bizim de içinde dahil olacağımız çalışmalar olacaktır" diye konuştu.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 962 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim