• BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • Ankara 26 °C
  • İstanbul 17 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 24 °C
  • İzmir 27 °C

Uzm. Dr. Yusuf Dürmüş, Diyabet Hastalığı Hakkında Bilgi Verdi

Uzm. Dr. Yusuf Dürmüş, Diyabet Hastalığı Hakkında Bilgi Verdi
14 Kasım Dünya Diyabet Günü vesilesiyle Özel MMT Amerikan Hastanesi Dâhiliye Uzmanı Dr. Yusuf Dürmüş, diyabet hastalığı ve önleyici tedbirler hakkında...

14 Kasım Dünya Diyabet Günü vesilesiyle Özel MMT Amerikan Hastanesi Dâhiliye Uzmanı Dr. Yusuf Dürmüş, diyabet hastalığı ve önleyici tedbirler hakkında bilgi vererek, Türkiye'de 20 yaş üstü her 7 kişiden birinin diyabet hastası olduğunu dile getirdi.

Halk arasında şeker hastalığı olarak bilinen Diyabetes mellitus hakkında bilgi veren Özel MMT Amerikan Hastanesi Dâhiliye Uzmanı Dr. Yusuf Dürmüş, şeker hastalığının en yaygın belirtilerinin su içme isteğinde artış, çok fazla idrara çıkma, iştahta artış olmasına rağmen kilo kaybı, halsizlik, çabuk yorulma, ağız kuruluğu gibi şikâyetler olduğunu söyledi.

"Avrupa'nın zirvesindeyiz"

Şeker hastalığının, vücuttaki insülin hormonunun eksik üretilmesinden kaynaklı ortaya çıktığını belirten Dr. Dürmüş, "Şeker hastalığı, insülinin yetersiz sentezi veya üretilen insüline dokularda yeterli cevap alınamaması ile karakterize bir hastalıktır. Türkiye'de 20 yaş üstü her 7 kişiden birinin diyabet hastası olduğu bilinmektedir. Bu oranla Avrupa ülkeleri arasında zirvede yer almaktadır. Tip 1 DM genç ve zayıf hastalarda, insülin üretim eksikliği ve vücudun insüline karşı antikor oluşturması ile izlenir. Tip 2 DM ise genellikle 35 yaş üzeri, obez, aile öyküsü olan, sedanter yaşayan kişilerde görülür. Tip 2 DM belirgin daha sık görülür" dedi.

Diyabet hastalarında genellikle başlangıç şikayetleri olarak su içme isteğinde artış, çok fazla idrara çıkma, iştahta artış olmasına rağmen kilo kaybı, halsizlik, çabuk yorulma, ağız kuruluğu gibi spesifik olmayan semptomlar olduğunu dile getiren Özel MMT Amerikan Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr. Yusuf Dürmüş, "Bazı hastalar kaşıntı, bulanık görme, inatçı enfeksiyonlar, iyileşmeyen yaralar, tekrarlayan mantar enfeksiyonları ile başvurabilir. Bu bulgularından herhangi birine sahipseniz en yakın dâhiliye uzmanına başvurulması önerilir. Diyabet tanısı çok basit yöntemlerle konulabilir. Açlık kan şekeriniz 126 üzerinde, tokluk kan şekeriniz 200 üzerinde ve üç aylık şeker ortalaması (A1c) 6,5 üzerinde ise tedavi başlanmalıdır. Tüm gebelere 24-28 haftalar arasında şeker yükleme testi yapılmalıdır" diye konuştu.

"Beslenme düzeni oluşturulmalı"

Diyabet tanısı konulan her bireyin öncelikle beslenme düzeni oluşturması gerektiğini söyleyen Dr. Yusuf Dürmüş, "Kilo verme, haftada 3-4 gün yarım saat yürüyüş, sigarayı bırakma gibi yaşam tarzı değişikliği ile tedaviye başlanmalıdır. Yeni tanı hastaların yüzde 10-15'inde sadece bu önlemlerle diyabetin önüne geçilebilir. Bunların yeterli olmadığı hastalarda şeker hapları (oral antidiyabetik) ve insülin tedavisi ile hastalar uygun kan şekeri düzeyine düşürülür. Diyabet tedavi edilmediği takdirde ayak yaraları ve damar tutulumu nedeniyle uzuv kaybı, göz tutulumu nedeniyle katarakt ve körlük, böbrek tutulumu nedeniyle diyaliz ihtiyacı, kalp ve beyin damarlarında ilerleyici hasar nedeniyle kalp krizi ve inme, sinir uçlarının tutulumu nedeniyle ellerde ve ayaklarda yanma-uyuşma- karıncalanma- his kaybı görülebilir. Günümüzde güncel bilgiler, yeni geliştirilen tablet ve insülinler ile diyabet tedavisinde yüz güldürücü sonuçlar elde edilmeye başlanmıştır. Diyabetten değil geç kalmaktan korkmalıyız. Erişkin yaştaki her bireyin yıllık kan şekeri, kolesterol ve kalp şeridi takibi yapması, sigaradan, hareketsiz yaşamdan ve obeziteden kaçınması önerilir" diyerek sözlerini tamamladı.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 610 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim