• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • Ankara 23 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 25 °C
  • İzmir 23 °C

Uzmanı Uyardı, Grip Kalp Yetmezliğine Sebebiyet Verebiliyor

Uzmanı Uyardı, Grip Kalp Yetmezliğine Sebebiyet Verebiliyor
Sivas'ta son günlerde artan grip vakaları hakkında açıklamada bulunan Sivas Medicana Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzm.

Sivas'ta son günlerde artan grip vakaları hakkında açıklamada bulunan Sivas Medicana Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzm. Dr. Funda Emren Yakar, geçirilen grip rahatsızlığının solunum sıkıntısı ve buna bağlı gelişen kalp yetmezliğine sebebiyet verebileceğini belirtti.

Sivas Medicana Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Funda Emren Yakar, çevremizde sıkça görülen ve polikliniklerde yoğun bir şekilde gözlemlenen viral salgın hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Grip olarak bilinen hastalığın aslında birden fazla sebebi olabileceğini belirten Dr. Yakar, bu dönemde izlenen viral salgına influenza, Covid-19, RSV gibi farklı virüslerin sebep olabildiğini kaydetti. Hastalıkların ortak özelliğinin viral etkenler tarafından oluşturulması olduğunu ifade eden Dr. Yakar, burun tıkanıklığı, boğaz ağrısı, öksürük, hapşırık, yaygın vücut ağrısı, halsizlik ve ateş gibi benzer belirtilerin görülebileceğini aktardı. Sağlıklı bireylerde genellikle hafif seyrettiğini belirten Dr. Yakar, bağışıklık sistemi düşük olan bireylerde, bebeklerde, çocuklarda ve kronik hastalığı olan bireylerde solunum sıkıntısı ve kalp yetmezliğini olabileceğini söyledi.

"Nadir de olsa üçlü enfeksiyonlar geliştiğini görüyoruz"

Medicana Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzm. Dr. Funda Emren Yakar gribin birden çok sebebi olduğunu belirterek, "Sizlerin de çevrenizde oldukça sık karşılaştığınız ve bizlerin de polikliniklerde gözlemlediğimiz üzere çok yoğun bir viral salgın ile karşı karşıyayız. Aslında halk arasında sadece grip adı altında sınıflandırılan hastalığın birden fazla sebebi olabilir. Polikliniklerde gözlemlediğimiz üzere hastalarda ınfluenza, Covid-19, RSV gibi farklı virüsler bu hastalığa sebep olabiliyor. Bu enfeksiyonların ortak özelliği hepsinin viral enfeksiyonlar olması ve benzer bulgular ile seyretmesi. Burun tıkanıklığı boğaz ağrısı, öksürük, hapşırık, yaygın vücut ağrısı, halsizlik ve ateş gibi bulgular bahsettiğimiz enfeksiyonların hemen hepsinde izlenebilir. Bazı hastalarda nefes darlığı, solunum sıkıntısı ve buna bağlı gelişen kalp yetmezliği gibi yatış gerektiren durumlarla karşılaşılabilir. Sağlıklı bireylerde bu vıral enfeksiyonlar genellikle çok ağır seyretmez ve herhangi bir ileri semptoma yol açmadan iyileşir. Ancak bağışıklık sistemi düşük olan kişiler, bebekler, küçük çocuklar ve kronik hastalığı olan bireylerde istemediğimiz ağır semptomlar gelişebilir. Bazı vakalarda iki vıral etkenin bir arada olduğunu hatta nadir de olsa üçlü enfeksiyonlar geliştiğini görüyoruz. Maalesef bu da hastalığın daha uzun ve daha ağır seyretmesine sebep oluyor. Ayrıca bazen hastalıklar peş peşe izlenebiliyor mesela geçirilen bir ınluenza enfeksiyonu sonrasında Covid-19 veya RSV enfeksiyonu bu hastalığı takip edebiliyor. Bu nedenle bulgular azalıp artarak birkaç hafta boyunca seyredebiliyor" şeklinde konuştu.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 565 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim