• BIST 9079.97
  • Altın 2300.797
  • Dolar 32.3298
  • Euro 35.0874
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 25 °C

Uzmanından bahar ve yaz aylarında kene artışıyla görülen KKKA'ya karşı uyarı

Uzmanından bahar ve yaz aylarında kene artışıyla görülen KKKA'ya karşı uyarı
Düzce Üniversitesi (DÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Nevin İnce, kenelerin aktifleştiği bahar ve yaz aylarında görülen Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hakkında uyarıda bulundu.

DÜ'den yapılan açıklamada görüşlerine yer verilen İnce, KKKA'nın keneler tarafından taşınan RNA virüsü olduğunu belirtti.

İnce, hastalığın, ateş, halsizlik, iştahsızlık, kas ve baş ağrısı, bulantı, kusma, ishal ve ağır vakalarda kanama gibi bulgular ile seyrederek ölümlere neden olabilen, hayvanlardan insanlara bulaşan enfeksiyon olduğunu anlattı.

Hastalığın ülkemizde ilk olarak 2002'de dikkatleri çektiğini, 2003'te kesin tanının konulduğunu aktaran İnce, "Hastalık ülkemizde bulaştırıcısı kene türünün yaşam alanlarıyla uyumlu şekilde görülmekte. İlk kez Tokat ili ve civarında dikkatleri çeken KKKA vakaları, çoğunlukla İç Anadolu'nun kuzeyi, Orta Karadeniz ve Doğu Anadolu'nun kuzeyinde yoğunlaşmaktadır." ifadesini kullandı.

İnce, yapılan çalışmalarda ölüm oranının yaklaşık yüzde 40, ülkemizdeki fatalite hızının ise yüzde 5 civarında bildirildiğine değinerek, en yüksek vakanın 2009'da 1318 olarak gerçekleştiğini, 2017'de 343 KKKA vakası tespit edilse de hala önemini korumaya devam ettiğini vurguladı.

Hayvanların kanlarına, vücut sıvılarına veya dokularına çıplak elle temas eden kişilerin, kendilerini 14 gün süreyle halsizlik, iştahsızlık, ateş, kas ve baş ağrısı, bulantı, kusma veya ishal gibi belirtiler yönünden izlemesi gerektiğine dikkati çeken İnce, belirtilerden bir veya birkaçının ortaya çıkması halinde en yakın sağlık kuruluşuna müracaat edilmesi uyarısında bulundu.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1084 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim