• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • Ankara 27 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 26 °C
  • İzmir 27 °C

Uzmanından çocuklar için "kavurucu sıcak" uyarısı

Uzmanından çocuklar için "kavurucu sıcak" uyarısı
Medipol Üniversitesi Çamlıca Hastanesi’nden Dr. Öğr. Üyesi Gökmen Alpaslan Taşkın:

"Özellikle sıcak hava saatlerinde (11.00 ile 16.00 arası) çocuğunuzun güneşin altında çok fazla zaman geçirmesine izin vermeyin"

"Aşırı sıcaklar çocuklarda ısı çarpmasına, hızlı nabız, baş dönmesi, halsizlik, kusma, bayılma ve hatta bilinç kaybı gibi ciddi sorunlara neden oluyor"

Medipol Üniversitesi Çamlıca Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Dr. Öğr. Üyesi Gökmen Alpaslan Taşkın, "Sıcak hava saatlerinde (11.00 ile 16.00 arası) çocuğunuzun güneşin altında çok fazla zaman geçirmesine izin vermeyin." ifadelerini kullandı.

Hastaneden yapılan açıklamada görüşlerine yer verilen Taşkın, aşırı sıcakların çocuklarda ısı çarpması, hızlı nabız, baş dönmesi, halsizlik, kusma, bayılma ve hatta bilinç kaybı gibi ciddi sorunlara neden olduğunu belirtti.

Sıcak havalarda çocukların aşırı terleme sonucu daha fazla su kaybı yaşadığını belirten Taşkın, "Yeterli sıvı alımı olmazsa dehidratasyon riski artar ve halsizlik, baş dönmesi, baş ağrısı ve bayılma gibi belirtiler görülür." değerlendirmesinde bulundu.

- "Aşırı sıcaklar cilt kanseri ve bilinç kaybına neden olabilir"

Taşkın, aşırı sıcakların çocuklar üzerindeki etkilerini şöyle özetledi:

"Çok sıcak havalar çocukları aşırı ısıya maruz bırakabilir. Isı çarpmasında, hızlı nabız, baş ağrısı, baş dönmesi, halsizlik, kusma, bayılma ve hatta bilinç kaybı gibi ciddi belirtiler oluşabilir. Acil tıbbi müdahale gerektirebilir. Güneş ışınlarına maruz kalmak, cilt yanıkları yapabilir. Uzun süreli güneşe maruz kalmak cilt kanseri riskini de artırabilir. Hava kirliliğini artırabilir ve çocuklarda solunum sorunları oluşturabilir. Astım ve diğer solunum yolu rahatsızlıkları olan çocuklar risk grubunda.

Yüksek ateş vakaları artabilir. Bunun nedeni ise vücut sıcaklığının dengelenmesinde zorluk yaşanması. Bu nedenle sıcak havalarda çocukların dışarıda uzun süre vakit geçirmelerinden kaçının, sıvı alımına dikkat edin. Eğer çocuğunuzda sıcak hava ile ilgili ciddi bir sağlık sorunu gözlemlerseniz vakit kaybetmeden doktora başvurun."

- "Bol ve açık renkli kıyafetler giydirin"

Dr. Öğr. Üyesi Taşkın, sıcakların sebep olabileceği risklerden korumak için neler yapılması gerektiğini de şöyle özetledi:

"Çocuklar sıcak havalarda daha fazla terler ve vücutlarındaki sıvı kaybı artar. Bu yüzden, düzenli aralıklarla su veya diğer sağlıklı içeceklerle çocuğunuzun sıvı alımını destekleyin. Açık renkte ve hafif giysiler giymelerini sağlayarak terleme ile oluşabilecek sıvı kaybını azaltın. Hafif ve gevşek kıyafetler giydirerek hava dolaşımını artırın. Güneş koruyucu kremleri kullanın. En az 30 faktörlü bir güneş koruyucuyu açık alanlarda bulundukları sürece düzenli olarak tekrar tekrar uygulayın. Ayrıca, geniş kenarlı şapka ve güneş gözlüğü takmalarını sağlayarak yüz ve gözleri koruyun."

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 971 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim