• BIST 9915.62
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 18 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 21 °C

Uzmanından görme bozukluğunda "sarı nokta" uyarısı

Uzmanından görme bozukluğunda "sarı nokta" uyarısı
Medicana International Ankara Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Sadullah Keleş, görme bozukluğunda "sarı nokta" hastalığına dikkati çekerek, göz muayenesinde rutinin yanı sıra kapsamlı bir retina muayenesinin yaptırılmasını önerdi.

Medicana International Ankara Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Sadullah Keleş: "Göz muayenesinde görme keskinliğinin değerlendirildiği rutin muayenenin yanı sıra kapsamlı bir retina muayenesi sarı nokta hastalığının tanısında büyük önem taşımaktadır"

"Genetiğin sarı nokta hastalığında önemli rolü var. 55 yaş sonrası kişilerde, sigara içmek ve yetersiz beslenmek sarı nokta hastalığında önemli risk faktörü"

Medicana Sağlık Grubu'ndan yapılan açıklamaya göre, göz hastalıklarının bir kısmı doğuştan olduğu gibi, bir kısmı sonradan oluşabiliyor. Göz hastalıklarının uzman hekimler tarafından takip ve kontrolü büyük önem taşıyor.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Keleş, sarı nokta hastalıkları ve şaşılık hakkında bilgi verdi. Retinanın en net gören bölgesinin sarı nokta alanı olarak adlandırıldığını belirten Keleş, bu bölgede soruna neden olan pek çok hastalık bulunduğunu ifade etti.

Bunlardan en dikkati çekenin, yaşa bağlı gerçekleşen sarı nokta hastalığı olduğunu vurgulayan Keleş, genetiğin sarı nokta hastalığında önemli rolü olduğunu, 55 yaş sonrası kişilerde, sigara içmenin ve yetersiz beslenmenin sarı nokta hastalığında önemli risk faktörü olduğunu bildirdi.

Keleş, sarı nokta hastalığı farklı kişilerde değişik belirtilerle ortaya çıkabildiğini vurgulayarak, "Her iki göz birden etkilenirse okurken veya çalışırken zorluk hissedilmeye başlanır. Bu durumda, baktığınız noktanın ortasında koyu karanlık bir bölge olur, baktığınız noktadaki düz çizgilerde bükülmeler görülür, renkler daha soluk görünür." ifadelerini kullandı.

Hastalığın erken dönemlerde tanı koymanın kolay olmadığını belirten Keleş, erken tanının hastalığın tedavisinde büyük önem taşıdığını kaydetti.

Keleş, düzenli göz muayenesinin önemine değinerek, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Göz muayenesinde görme keskinliğinin değerlendirildiği rutin muayenenin yanı sıra kapsamlı bir retina muayenesi sarı nokta hastalığının tanısında büyük önem taşımaktadır. Sarı nokta bölgesini ilgilendiren farklı hastalıklar da bulunuyor. Sarı nokta zarı, sarı nokta çekintisi, sarı nokta deliği gibi tedavileri cerrahi olan başka hastalıklar da var. Sarı nokta bölgesini ilgilendiren genetik geçişli hastalıklar da vardır. Diyabet ve bazı ilaçlar da sarı nokta bölgesini etkileyerek görme problemlerine sebep olabilmektedir."

- "Şaşılık sonradan da oluşabilir"

Keleş, halk arasında şaşılık olarak bilinen gözlerde kayma hakkında da bilgi vererek, şaşılığın, gözlerden birinin bakılan objeye odaklanamama durumu olarak tanımladı.

Şaşılığın doğuştan veya sonradan da olabileceğini belirten Keleş, şunları kaydetti:

"Şaşılık göz tembelliği, derinlik hissi kaybı ve kozmetik problemlere neden olur. Tedavide görmenin korunması ve gözlerin tekrar paralel konuma getirilmesi amaçlanır. Tedavide birçok yöntem olsa da gözlük, cerrahi veya ikisinin kombinasyonu temel yaklaşımlardır. Şaşılık tedavisinin mutlaka uzman bir hekim tarafından yapılması gerekir. Doğuştan gelen şaşılık vakalarında tedavinin 7 yaşından önce tamamlanmasını öneriyoruz. Herhangi bir yakınması olsun veya olmasın her çocuğun ilkokul çağından önce en az bir kez uzman bir hekim tarafından muayene edilmesi gerekir."

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 949 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim