• BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • Ankara 26 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 18 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 25 °C

Uzmanından Uyarı: "Obezite Karaciğer Yağlanmasına Davetiye Çıkarabilir"

Uzmanından Uyarı: "Obezite Karaciğer Yağlanmasına Davetiye Çıkarabilir"
Obezitenin tüm dünyada belirgin şekilde artarak önemli bir sağlık sorunu haline geldiğini belirten Medical Park Ankara Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Doç.

Obezitenin tüm dünyada belirgin şekilde artarak önemli bir sağlık sorunu haline geldiğini belirten Medical Park Ankara Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Gül Bora Makal, "Obez bireylerde sıklıkla karaciğerde yağlanma ve eşlik eden safra kesesi taşları görülür. Bazen bu durum karaciğer fonksiyon testlerinde bozulmaya kadar gidebilir" dedi.

Medical Park Ankara Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Gül Bora Makal, obezite ve tedavi yolları hakkında açıklamalarda bulundu.

Obezitenin tüm dünyada belirgin şekilde artarak önemli bir sağlık sorunu haline geldiğine dikkat çeken Doç. Dr. Makal, "Spordan uzak, hareketsiz yaşam şekli ve yüksek kalorili beslenme alışkanlığı obeziteyi ciddi bir sorun haline getirmiştir. Dünya Sağlık Örgütü obeziteyi sağlığı bozacak şekilde vücutta aşırı miktarda yağ birikmesi olarak tanımlamış ve Vücut Kitle İndeksine (VKİ) göre sınıflandırmıştır. VKİ, kişinin boy ve kilosu arasındaki özel bir orantıya göre hesaplanır. Vücut kitle indeksi (VKİ) 30 kg/m2 ve üzerinde olan bireyler obez olarak tanımlamaktadır" diye konuştu.

"Çabuk yorulma ve nefes darlığı görülebilir"

Obezitenin en önemli belirtinin vücuttaki yağ miktarındaki artışın olduğunu söyleyen Doç. Dr. Makal, ancak zamanla obezitenin tüm sistemleri etkilediğini ve pek çok sağlık problemine yol açabileceğini vurguladı. Doç. Dr. Makal, obezitede görülebilecek belirtileri şöyle sıraladı:

"Kan basıncında yükseklik (hipertansiyon), aritmi, kan şekerinde yükseklik (diyabet), karaciğer testlerinde bozukluk, terleme, çabuk yorulma, nefes darlığı, horlama ve uyku apnesi, cilt sorunları, sırt ve eklem ağrıları ve psikolojik sorunlar ve benlik saygısında azalma."

"Yeme bozuklukları obeziteye neden olabilir"

Obezitenin nedenlerine değinen Makal, "Obezitede temel problem vücuda alınan enerjinin harcanan enerjiden fazla olmasıdır. Bununla beraber bazı hormonal bozukluklar, genetik sendromlar, bazı ilaçlar, yeme bozuklukları ve kontrolsüz yapılan diyetler kilo alımına sebep olabilir" dedi.

Obezite birçok hastalığa yol açıyor

Doç. Dr. Gül Bora Makal, obezitenin yol açtığı hastalıklarla ilgili ise şu bilgileri paylaştı:

"Hipertansiyon, kalp damar hastalıkları, şeker hastalığı, safra kesesi ve karaciğer hastalıkları, felç (inme), solunum problemleri ve uyku apnesi ve psikolojik problemler."

Öte yandan Makal, obez bireylerde sıklıkla karaciğerde yağlanma ve eşlik eden safra kesesi taşları görüldüğüne dikkati çekerek, "Bazen bu durum karaciğer fonksiyon testlerinde bozulmaya kadar gidebilir. Temel sebep kan kolesterol düzeyindeki yüksekliktir" ifadelerini kullandı.

"Cerrahi müdahale uygulanabilir"

Obezitede tedavi yollarından bahseden Makal, "Obezite tedavisinde ilk aşamada davranış tedavisi, diyet, egzersiz gelir. Bunların yeterli gelmediği durumlarda medikal tedavi (ilaçlar) ve endoskopik girişimler denenir. Tüm bunlara rağmen başarılı olunmadığı cerrahi müdahaleye başvurulur. Cerrahi tedavi olarak mide küçültme (tüp mide) gastrik bypass yöntemlerinden birisi seçilebilir. Ameliyat tipini belirlemede şeker hastalığı varlığı, mide fıtığı olup olmaması ve hastanın yeme alışkanlıklarına göre karar verilir. Morbid obezite de tedavi yaklaşımı öncelikle beslenme alışkanlıklarının değişmesi, diyet ve egzersiz programı ile başlar. Tüm bunlara rağmen kilo verimi sağlanamazsa cerrahi yöntemlere başvurulur" ifadelerine yer verildi.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 567 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim