• BIST 8996.35
  • Altın 2281.403
  • Dolar 32.3252
  • Euro 35.0374
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 20 °C

Uzmanlar Dukan diyetine karşı

Uzmanlar Dukan diyetine karşı
Uzman Diyetisyen Banu Topalakçı'nın dikkat çektiği Dukan diyetinin zararları konusunda diğer uzman diyetisyenlerden de aynı görüşler geldi.

Fransız Doktor Pierre Dukan'ın adını taşıyan diyetinin böbrekleri iflas ettiği, psikolojik sorunlara, kansere ve kalp hastalıklarına davetiye çıkardığını savunan Diyetisyen Banu Topalakçı'ya meslektaşlarından tam destek geldi.

Tek taraflı gıda tüketiminin uzun vadede risk teşkil edeceğini söyleyen uzmanlar önemli uyarılarda bulundu. İşte uzmanlara göre Dukan Diyeti'nin zararları...

SAĞLIKLI DEĞİL

Türk Diyabet Cemiyeti Başkanı İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Nazif Bağrıaçık:

Dukan diyetini sağlıklı bulmuyorum. Özellikle toplumumuz için doğru bir diyet programı değil. Çünkü tek taraflı gıda içeriği olan bir diyet sistemi. İçerisinde de yağlar ve hayvansal protein miktarları fazla. Tek taraflı gıda belli bir süre vücutta denge sağlayabilir. Dolayısıyla uzun süre alınan tek taraflı gıda sağlık için zarar teşkil eder. Fizyolojik beslenme her gıda unsurundan eşit miktarda ve dengeli almak anlamına geliyor. Yani gıdada protein de, yağ da, karbonhidrat da olacak. hepsini ölçülü alıp üstüne fiziksel aktiviteyi artırırsanız herhangi bir sorun olmaz. Dolayısıyla tek taraflı böylesi bir diyeti önermiyoruz.

15 GÜNDEN FAZLASI ZARAR

Aile Hekimi Uzman Dr. Ender Saraç:


2 hafta gibi kısa sürede bir sıkılaştırmadan bahsedebiliriz. Ancak aşırı hayvansal protein alımına dayalı bir diyet. Bu proteinler eğer uzun süreli alınır ve beraberinde yağlı protein kaynakları kullanılırsa, devamında aşırı tuz alımı, iki haftadan fazla uygulanırsa ve günde 3 litre su, yeşil çay veya maden suyu içilmezse uzun vadede vücudu hırpalayabilir. Bu diyet bu sene modadır, önümüzdeki sene ise unutulur. Daha önceki Akdeniz diyetinin benzer versiyonudur. 15 günden fazla yapılması karaciğer ve damar sağlığı açısından risk teşkil edebilir.

SAĞLIK OTORİTELERİ BU DİYETİ ÖNERMİYOR

Beslenme ve Diyet Uzmanı Selahattin Dönmez:

Dukan diyeti, yüksek protein düşük karbonhidrat içeren bir diyettir. Yüksek protein içeren diyetler hem yüksek fosfor hem doymuş yağ içerir. Yani zararlı yağlar. Bu nedenle Dünya Sağlık Örgütü, Amerika Diyetetik Akademisi, Amerika Kalp Cemiyeti sağlıklarını korumaları açısından bireylere dengeli diyetler önerir. Çünkü yüksek proteinli diyetlerin vücutta getirdiği en önemli sıkıntılardan biri böbrek üzerinde oluşan geçici ve kalıcı geri dönüşümsüz hasarlara neden olacağına yönelik ipuçları var. Fakat bu kısa süreli değil uzun süreli uygulamayla gözlenen bir durum. Bu hem böbrekler açısından risk hem kalp açısından. Yapılan çalışmalara göre kalbe ve kalbe giden damar yollarında ciddi bozulmalar olduğu ortaya çıktı. Ayrıca dukan diyetinin yüksek fosfor içeriyor olması böbreklere zarar verebilir. Alınan aşırı fosforla birlikte vücutta keton gibi maddelerin böbrekte birikmesine, karaciğer fonksiyonlarının bozulması ve insülin metabolizmasında olumsuz etki yaratabilir. Son olarak yüksek yağ oranının alınmasıyla kan yağlarında bozulmalara insülin direncinde artma ve glikoz intoleransı gibi sorunlara neden olabilir. Bunlara bakarak söz konusu diyeti önermek mümkün değil.

HABER: SERDA KIVILCIM-BUGÜN GAZETESİ
 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3083 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim