• BIST 10082.77
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 23 °C
  • İzmir 21 °C

Uzmanlardan Kansere Davetiye Çıkaran Sigaradan Uzak Durun Çağrısı

Uzmanlardan Kansere Davetiye Çıkaran Sigaradan Uzak Durun Çağrısı
Uzmanlar, toplumda kanser farkındalığının o kadar da yüksek olmadığını, tüm kanserlerin yüzde 35'inin sigara kaynaklı olduğunu kaydederek, Kanser Haftasında,...

Uzmanlar, toplumda kanser farkındalığının o kadar da yüksek olmadığını, tüm kanserlerin yüzde 35'inin sigara kaynaklı olduğunu kaydederek, Kanser Haftasında, kanserden nasıl korunulabilir, kanserle mücadele nasıl yapılabilir gibi konuların sıklıkla konuşulması gerektiğini belirtiyor.

1-7 Nisan Kanser Haftasında amacın kanser hastalığı ile ilgili farkındalık oluşturmak olduğunu ifade eden Medicana Konya Hastanesi Medikal Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Önder Tonyalı, "Ancak toplumda kanser farkındalığı o kadar da yüksek değil" dedi. Doç. Dr. Önder Tonyalı, "Tüm kanserlerin yüzde 35'i sigara kaynaklı olmakta. Aslında Kanser Haftasında, kanserden nasıl korunulabilir, kanserle mücadele nasıl yapılabilir gibi konular sıklıkla konuşulması gereken konular. Genelde insanlar kanser tedavisinde gelişen tedaviler hakkında çok fazla konuşuyor ama esas olması gereken kanserden nasıl korunulur veya kanserde erken tanı nasıl konulur gibi hususlar çok önemli" dedi.

Kanserden nasıl korunabileceği hakkında bilgi veren Doç. Dr. Önder Tonyalı, "Kanserin çoğu çevresel etkenlerden olur. Bunlardan en büyük etken sigaradır. Sigara tüm kanserlerin yüzde 35'inin sebebidir. Hava kirliliği, obezite gibi sebepler belli başlı duyduğumuz kanser sebepleridir. Ne yazık ki Türkiye'de sigara içimi giderek artmakta. Her ne kadar tedbirler alınsa da halen daha gençler arasında sigara içimi oldukça yaygın. Sigara içme oranları bu seviyelerde olduğu müddetçe ülkede ne yazık ki artmaya devam edecek. Sigara dışında obezite yine Türkiye'de çok sık. Dolasıyla bu görüntüyle kanser sayısı Türkiye'de artacak gibi duruyor. Öncellikle sigara ile savaşı artırmamız gerekiyor" şeklinde konuştu.

"Kanserin tedavisine hemen başlanması gerekiyor"

Sigaranın yanı sıra beslenmeye de dikkat edilmesi gerektiğini söyleyen Medikal Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Önder Tonyalı, "Bunun dışında sağlıklı beslenme ile obezitenin önüne geçmemiz lazım. Yoksa kanser teşhisi konulduktan sonra o kısım bizimle alakalı şeyler. Kanserde tanıyı koyduktan sonra gerisi tedavidir ama tedavi çok maliyetli. Oysa korunma ve tarama daha ucuz. Mamografi, dışkıda kan testi, rahim ağzı kanseri için smear testi, bunların düzenli olarak yapılması gerekiyor. Bunlar yapıldıktan sonra kanserin tedavisine hemen başlanması gerekiyor" diye konuştu.

Medicana Konya Hastanesi Medikal Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Önder Tonyalı, "İlk önce kanser olmamak için elimizden geleni yapacağız. Kanseri erken teşhis edeceğiz. Kanser hastasıysak anında tedaviye başlayacağız" ifadelerini kullandı.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 424 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim