• BIST 9092.76
  • Altın 2324.897
  • Dolar 32.3656
  • Euro 34.97
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 25 °C
  • İzmir 21 °C

Uzun süren sarılığa dikkat!

Uzun süren sarılığa dikkat!
Dünyada en sık görülen doğuştan enzim eksikliklerinden olan “Glikoz–6-fosfat dehidrojenaz enzimi eksikliği- (G6PD)” ya da bilinen adıyla favizm hayati önem ...

Dünyada en sık görülen doğuştan enzim eksikliklerinden olan “Glikoz–6-fosfat dehidrojenaz enzimi eksikliği- (G6PD)” ya da bilinen adıyla favizm hayati önem taşıyan bir enzimin eksik olması veya yeterince aktif olamamasıdır. Hastalıkta erken teşhisin önemine dikkat çeken Özel Medline Konya Hastanesi’nden Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr.Musa Ekin: “Yenidoğan döneminde şiddetli sarılık geçiren ya da bu dönemde yaşanan sarılığın uzun sürdüğü bebeklerde, kan glikoz-6-fosfat dehidrojenaz düzeylerine bakılması gerektiğini” söylüyor.

Yenidoğan döneminde uzun süre tedavi gerektiren şiddetlisarılık ilk ve ana belirti sayılabilirken, daha büyük çocuklarda ateşli üst solunum yolu enfeksiyonu veya gıda tüketimine bağlı anemi belirtileri ortaya çıkabiliyor.G6PD enzimi, vücutta tüm hücrelerde bulunmakla birlikte özellikle alyuvarlar için önemlidir.

Ülkemizde özellikle ilkbahar aylarında görülen ve erkek çocuklarda daha sıklıkla rastlanan enzim eksikliği;bakla, soya ürünleri, kefir, soda, aspirin ve bazı antibiyotiklerin vücuda alınmasından yaklaşık iki gün sonra hemoliz yani alyuvarların yıkımı olarak ortaya çıkıyor ve hastalarda hemolitik anemi olarak isimlendirilen rahatsızlık ortaya çıkıyor.Hemoliz esnasında hızla anemiye giren hastada koyu renkli idrar, sarılık,solukluk, karın ve sırt ağrısı,bitkinlik, kalp ve solunum yetmezliğiile hemoglobinde ani düşmegibi belirtiler gözleniyor.

G6PD eksikliği kalıtımsal olarak anne-babadan çocuğa bir gen vasıtasıyla geçiyor. Enzim eksikliği gende saklı olduğu için anne-babada bu rahatsızlığın görülmemesi de mümkün olabiliyor. Hastalıkta erken teşhis ise oldukça önemli; geç fark edilen favizm hastalığının kalp yetmezliğine dönüşerek ölümlere yol açabiliyor.

G6PD eksikliğini tamamen ortadan kaldıracak bir tedavi yönteminin bulunmamasına rağmen hemolize neden olacak etkenlerden ömür boyu uzak durmak,atakları önlemek açısından son derece önemlidir.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 4157 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim