• BIST 9524.59
  • Altın 2495.87
  • Dolar 32.5928
  • Euro 34.7115
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 17 °C

Üzüntü ve stres kanserin ana nedeni!

Üzüntü ve stres kanserin ana nedeni!
Kanser, modern dönemin yaşamı kolaylaştırma adına yarattığı kötü bir armağan. Radyasyon yayan cihazlardan işlenmiş gıdalara kadar hayatımızdaki bir çok ayrıntı kansere davetiye çıkarıyor.

Kanser vakalarının hızla arttığını belirten ve bu artışta modern yaşam alışkanlıklarının etkisine dikkat çeken Liv Hospital Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Oktar Asoğlu, "Keşke gerek beslenme gerekse yaşam tarzımızla dedelerimizin, babaannelerimizin dönemine geri gidebilseydik. Bugün için zamanda geriye yolculuk mümkün olmadığına göre yapılacak şey tarama programlarıyla kanseri erken saptamak ve kanseri erken evrede yakalamaktır.

YAŞAM ŞEKLİNİZLE ARTIŞ

Kanseri erken tanıyarak çok başarılı sonuçlar elde etmek, yüksek düzeyde teknolojiyi kullanarak hücresel seviyede kanserle mücadele edebilir hale gelmek mümkün" diye konuştu. 4 Şubat Dünya Kanser Günü'nde Prof. Oktar Asoğlu, karsinojenler yani kanser oluşumunu harekete geçiren maddeler ve genetik faktörlerin önemli olduğunu vurgulayarak "Soluduğunuz havadan, yeme içme şeklinize, rafine gıda tüketiminize, giydiğiniz giysilere, televizyona, telefona kadar her yere kadar uzanan bir yapı.

Kanser zaten ilerleyen teknolojiyle, yaşam şeklinizle artış gösterir" dedi.

ÜZÜNTÜ VE STRES ANA NEDEN

Kanserde bir hücrenin birden bire bağımsızlık kazanmaya başladığını ve neden kazandığının tam olarak bilinmediğini belirten Asoğlu, "Üzüntü ve stresin birtakım şeylere yol açtığı biliniyor ama bunu kanıtlayamayız. Tabii ki mutlu yaşamak pek çok hastalığa iyi geliyor. Ama yaşadığımız dünyada stresten uzak kalmak ve stresle başa çıkma yollarını bulmak çok zor görünüyor. Yine de mutlu olmaya, düzgün beslenmeye, hareket etmeye ve yürümeye çalışın" dedi ve hastalıktan korunmada etkili olan diğer önerileri şöyle sıraladı: Önleminizi alın!

- Sigara içmeyin.

- Radyasyondan uzak durun.

- Kilonuza dikkat edin.

- Kanser taraması yaptırmayı ihmal etmeyin.

- Enfeksiyonlardan uzak durun.

- Taze sebze meyve tüketin.

- Hareketli bir yaşam sürün.

- Stresten kaçının.

- Ekolojik olarak temiz yaşayın.

40 YAŞ VE ÜZERİ RİSKLİ

Erkeklerde en sık görülen ikinci kanser türü olan prostat kanseri, kansere bağlı ölümlerin önde gelen nedenlerinden biri olarak biliniyor. Bu özellikle prostat kanserinde erken teşhisin önemine dikkat çekmek ve toplumu bilinçlendirerek hastalara yol göstermek üzere kurulan 'Prostat Kanser Derneği' de, '4 Şubat Dünya Kanser Günü'nde erken teşhis için önemli uyarılarda bulunuyor. Prostat Kanseri Derneği Genel Sekreteri Doç. Dr. Ahmet Tunç Özdemir, son yıllarda gelişen tanı ve tedavi yöntemlerine rağmen bireysel önlem ve farkındalığın yetersiz olduğuna dikkat çekerek, "Günümüzde dünyanın her yerinde erkelere rutin olarak uygulanan serum PSA ve 1 dakikalık rektal prostat muayenesi, erken evre tümörlerin yakalanmasına olanak verirken prostat kanserine bağlı ölümlerde de belirgin bir düşüş sağlıyor" dedi.

YILDA BİR KEZ PSA KONTROLÜ YAPTIRIN!

Kırk yaşından itibaren temel PSA taramasının başlatılması gerektiğini belirten Prostat Derneği Genel Sekreteri Özdemir; 'Kırk yaş üzeri bütün erkekler kanda PSA tetkiki ile beraber yılda bir kez prostat muayenesi yaptırmalı. Ayrıca olası risk faktörlerini ve belirtileri bilmek erken teşhis için büyük kolaylık sağlıyor. Bu anlamda unutulmamalıdır ki, erken evrede ve tedavide başarının ilk basamağı bilinçli ve bilgili olmaktır' dedi. Özdemir ayrıca www.prostatkanseridernegi.org 'dan kişilerin kendi kendine yapabileceği online testlerin, doktora başvurma ihtiyaçlarını belirlemede tespitte bir faktör olduğunun altını çiziyor.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 29233 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim