• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • Ankara 24 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 18 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 19 °C

Vajinismus Nedir?

Vajinismus Nedir?
Vajinismus, kadınlarda cinsel münasebet esnasında vajina kaslarında gerçekleşen kasılmalar nedeni ile cinsel birleşmenin gerçekleşmemesi durumuna verilen addır.

Vajinismus, kadınlarda cinsel münasebet esnasında vajina kaslarında gerçekleşen kasılmalar nedeni ile cinsel birleşmenin gerçekleşmemesi durumuna verilen addır.

Çocukluk döneminden kalma korkular ve cinsel birlikteliğin günah, ayıp ve işlenen bir suç olduğunun bilinçaltına yerleşmiş olmasının getirmiş olabileceği bir sorun olarak kabul edilmektedir. Vajinismus ile karşı karşıya kalan kişi erkek cinsel organını zihninde oldukça büyütmüştür ve bu nedenle cinsel ilişki esnasında çok acı çekeceğine kendini inandırmıştır. Vajinismus problemi yaşayan bazı kadınlarda gebelik korkusu da oluşmaktadır.

Vajinada meydana gelen kasılmalar cinsel birleşme anında ya da öncesinde oluşmaktadır. Bu kasılmaların şiddeti oldukça yüksek olur ve vajinaya girmek imkânsız bir hal alır. Cinsel birliktelik durdurulunca kasılmalar kendiliğinden geçer.

Vajinismus problemi ile karşı karşıya kalan kadınlar ayrıca bacakları kapatma, kalça ve sırtta kasılma, partnerini itme ve geri kaçma gibi eylemlerde de bulunabilir. Bazı kadınlarda titreme, korku hali ve panikte görülebilir.

Vajinismus problemi ile karşı karşıya kalan kadınların cinsel ilişkiye cevap verme tepkileri normaldir. Cinsel birleşme anına kadar her şey normaldir. Fakat birleşme esnasında kasılmalar, panik, endişe, korku, itme ve kaçınma hissi oluşur.

Vajinismus bazı durumlarda çok ağrılara maruz kalınan bir cinsel ilişkiden sonra kendiliğinden geçebilen bir durumdur. Cinsel uyarılma esnasında vajinanın yeterli ıslanmaması gibi olasılıklardan dolayı ve bu şekilde devam eden cinsel birlikteliklerden sonra da vajinismus ortaya çıkabilir.

Vajinismusa yol açabilecek faktörler

Cinsel birliktelik hakkında olumsuz düşüncelerin bilinçaltında yer etmesi
Daha evvel cinsel sarsıntı yaşanmış olması
Erkekte cinsel fonksiyonda problem olması
Uyarılamama
Hastalık bulaşması korkusu

Vajinismusta ilk tanı kişilerin anlatımları ile konulmaktadır. Jinekolojik olarak uygulanan muayeneler sonucu aynı tanı konulabilir. Jinekolojik muayeneler ile vajinismus kolaylıkla teşhis edilebilinir.

Daha önce hiç cinsel ilişkide bulunmayan kişilerde oluşan vajinismus birincil olarak adlandırılır. Fakat daha evvel cinsel ilişki yaşanmışsa ve bu sorun sonradan ortaya çıkmış ise buna da ikincil vajinismus adı verilir.

Vajinismus cinsel birlikteliğin imkânsız olduğu vajina ağzında bulunan kasların istem dışı kasılması problemidir. Çiftler bu sorun ile ilk karşılaştıklarında şaşkınlık yaşayabilir. Ancak daha sonra her şeyin normale döneceğini düşünerek kendilerini rahatlatırlar. Fakat her cinsel birliktelikte aynı sorun ile karşılaşılması çiftleri endişelendirebilir. Bu durumda bazı eşler arasında problemler oluşurken bazıları daha anlayışlı olur. Ancak şu bir gerçektir ki, bu sorun karşısında kadın daha çok etkilenir ve bu sorunun hiç çözümlenemeyeceğini düşünür. Bu noktada vajinismusta kısır döngü başlamış demektir.

Vajinismus probleminde eşlerin sergilemiş olduğu genel tepkiler ise;
Yanlış bir evlilik yaptığı düşüncesine kapılma
Reddedilme endişesi

Kendini suçlama
Kendinde cinsel kusur arama
Sürekli reddedilmekten usanma
Eşinin ağrılara maruz kalmasından dolayı üzüntüye kapılma
Bu durumu başkalarının duyabileceği endişesine kapılma
olarak belirlenmiştir

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4051 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim