• BIST 9814.19
  • Altın 2494.399
  • Dolar 32.3553
  • Euro 34.4531
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 22 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 28 °C

Vatandaş tam güne sevindi doktorlar böyle olmaz dedi

Vatandaş tam güne sevindi doktorlar böyle olmaz dedi
Bu yasama yılında meclisten geçmesi beklenen hekimlerin tam gün çalışmasını öngören yasal düzenlemeyi hastalar desteklerken sağlık personeli tepkili. Bakanlık, hizmette kaliteyi arttırmayı hedeflediğini savunuyor.

Bu yasama yılında meclisten geçmesi beklenen hekimlerin tam gün çalışmasını öngören yasal düzenlemeyi hastalar desteklerken sağlık personeli tepkili. Bakanlık, hizmette kaliteyi arttırmayı hedeflediğini savunuyor.

Doktorların hem özel muayenehanelerinde, hem devlet hem de özel hastanelerde çalışmalarına yasal engel geliyor. Düzenleme aşamasında olan yasa ile birlikte, hekimler sadece seçtikleri bir yerde çalışabilecek ve mesai bitimine kadar burada hizmet verebilecekler. Bakanlık uygulama ile sağlıkta kaliteyi arttırmayı ve hizmette verimliliği hedefliyor. Tıp çevreleri ise uygulamanın hekim gelirlerinde büyük bir düşüşe neden olacağı düşüncesinde. Sağlık çevreleri, "Hekimler tam güne geçsin ama ücretler tatmin edici oranda iyileştirilsin" derken, kimileri de, "Muayenehaneyi kapatıp hastaneye geçen doktor malzemeleri ne yapacak, Türkiye tıbbi alet çöplüğüne döner" görüşünde. Vatandaş ise değişiklikten memnun. Bazı vatandaşlar, "Saat 14.00'da hastaneye geliyoruz, doktor bey yerinde yok. Nerede? Muayehanesine gitmiş. Tam gün olursa bu manzara olmaz" diyerek uygulamaya destek veriyor.

 

 

Devlet bu kadar doktora nasıl maaş ödeyecek

 

Prof. Dr. Alp Bozbora (Çapa Tıp Fakültesi): “Yarı zamanlı çalışan bir hekimin aylık maaşı yaklaşık bin YTL civarındadır. Bu hekimin tam gün çalıştığında yaklaşık olarak 6 bin YTL maaş alacağını var sayalım. Bir kurumda 100 hekim tam güne geçtiğinde ayda ödenecek maaş 6 bin YTL den 600 bin YTL'ye çıkacaktır. Devlete getireceği maddi yükün çok büyük olacaktır.”

 

Kimse çalışmak istemez üniversitede kalite düşer

 

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi KBB Uzmanı Sami Katırcıoğlu: “Ben geçen yıl 250 bin YTL vergi verdim. Ancak devlet bir öğretim görevlisine 800 YTL veriyor. Devlet diyor ki bana vergi verme ben sana 6 bin YTL para veriyim. Bu bir çelişkidir. 25 yıl boyunca yetişen öğretim görevlileri üniversitelerden ayrılacaklar. Adam o paraya çalışmaz. Üniversitelerin kalitesi son derece düşecektir. Benim yanımda 5 kişi çalışıyor. Türkiye'de 9 bin özel muayenehane var. Kapatırsanız ne olur. Yanlarında en az iki kişinin çalıştığını düşünürseniz, en az 2500 istihdam yapar.”

 

Uzman yetiştirmede ciddi sıkıntı yaşanır

 

Türk Oftalmoloji Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Nevbahar Tamçelik de öğretim üyelerinin, “Tam gün çalışma” zorunluluğu nedeniyle kurumlardan ayrılmaları halinde, tıp fakültesi öğrencileri ve uzmanların yetişmesinde ciddi sıkıntılar ile karşılaşılacağını ileri sürdü. “'Türkiye'de hekim açığı olduğu yönündeki iddiaların' da bu mantıkla değil de mesai sonrasında hekimlerin çalışabilmesiyle çözümlenebileceğini belirtti.

 

Şartlar sağlanırsa olumlu sonuç verir

 

Prof . Dr. Rasim Küçükusta (Cerrahpaşa): Tam gün yasası doğru bir yasa. Bir hekimin öğretim üyesinin tam anlamıyla verimli olabilmesi için tam gün çalışması gerekli. Tam gün Yasası hekimlere hak ettiklerini verecekse çok başarılı bir uygulama olabilir. Ben hastaların da tam gün yasasını destek verdiğini biliyorum. İşini layıkıyla yapan, hem de öğrenci ve asistan eğitiminde tam gün çalışanlara göre çok daha üstün hizmet sunan, tıbbi toplantılara katılan pek çok öğretim görevlisi de var. Tam gün yasası bu kişiler için kötü. Bu güne kadar tam gün çalışıp da "yan gelip yatanlar da var" Hekimin hakkını vermek suretiyle destekliyorum. Üniversetide tamgünle ilgili rekabeti ve şartları getirmek lazım. Çalışan hekime kazancı bakımından üst sınır koymamak lazım.

 

Hekim tercih yapacak

 

Yapılacak yasal düzenleme ile muayenehaneler ve özel hastaneler kapatılmayacak.Hekimler kamuda tam zamanlı çalışmayı ya da yine tam zamanlı özel hastanelerde, muayenehanelerinde ya da merkezlerinde çalışmayı tercih edebilecek. Yasayla bir hekimin aynı anda birden fazla yerde çalışmasının önüne geçilmiş olacak. Bakanlık uygulama ile özel hastanelerin kurumlaşmasını ve hizmette kalitenin artmasını hedefliyor.

 

40 bin hekimlik platform

 

Tam gün düzenlemesine tepki göstermek için kurulan Uzmanlık Dernekleri Platformu'ndaki üye Uzman hekim sayısı 40 bine ulaştı. Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği Başkanı ve Uzmanlık Dernekleri Platform Sözcüsü Prof. Dr. Bülent Tıraş, hekimlerin tam gün çalışmayı neden istemediğini tam ifade edemediği belirterek, yaklaşık 40 bin hekimi temsil eden 28 uzmanlık derneğinin bir araya gelerek 'Uzmanlık Dernekleri Platformu' oluşturduğunu söyledi.

Bu haber toplam 2096 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim