• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 17 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 17 °C

Vatandaşlar SGK Özel Hat'tan bilgilenecek

Vatandaşlar SGK Özel Hat'tan bilgilenecek
Sosyal Güvenlik Kurumu, (SGK) reform ile birlikte 1 Ekim'de başlayan yeni hayata vatandaşı çabuk adapte etmek için 'özel hat' kurdu. Vatandaşın yanlış bilgilendirmesinin önüne geçmek için kurulan 'SGK Soru-Cevap Hattı' şimdiden büyük ilgi gördü. İnternett

Sosyal Güvenlik Kurumu, (SGK) reform ile birlikte 1 Ekim'de başlayan yeni hayata vatandaşı çabuk adapte etmek için 'özel hat' kurdu. Vatandaşın yanlış bilgilendirmesinin önüne geçmek için kurulan 'SGK Soru-Cevap Hattı' şimdiden büyük ilgi gördü. İnternettten mail atan vatandaşların emeklilik, sosyal yardım, tedavi ücretleri, askerlik borçlanması, evlilik yardımı gibi bir çok konudaki sorusuna SGK uzmanları tarafından anında cevap veriliyor.

 

SGK'nun kurduğu özel iletişim hattında çalışan görevliler, piyasada sosyal güvenlik uzmanlarının yaptığı soru cevaplama işine benzer hizmet veriyor. Emeklilik yaşı, emeklilik maaşı, tedavi ücretleri, askerlik borçlanması, evlilik yardımı ve merak edilen birçok konuda vatandaşın kafasına takılanlara ışık tutuluyor. SGK'nın internet sitesinde yer alan 'Sorun Cevaplayalım' linki üzerinden, mail yoluyla reformla ilgili merak edilenler kısa sürede cevaplanıyor. Büyük ilgi gören 'özel hatta' reformu en ince ayrıntısına kadar bilen sosyal güvenlik uzmanları çalışıyor.

Söz konusu projenin önemli bir ihtiyaçtan doğduğunu dile getiren SGK Başkanı Fatih Acar, 1 Ekim'de sağlık ve sigortacılık alanında birçok yenilik yapıldığını söyledi. Türkiye'nin özellikle sosyal güvenlik reformu anlamında çok önemli bir değişim aşamasında olduğunu kaydeden Acar, "Norm ve standart birliğinin sağlanması, sağlık alanında yeni uygulamalar yürürlüğe girdi. Kurum olarak yasanın yayınlandığı tarihten itibaren 27 yönetmelik 26 tebliğ çalışması yayınlandık. Bu kadar fazla düzenlemenin uygulanmasından karşılanacak önemli sorunlar olabilir. Bunların yaşanmaması için seferberlik ilan ettik." diye konuştu. Bu çerçevede eğitim çalışması yaptıklarını belirten Başkan Acar, kamu kurumlarının personel dairelerinde çalışan 500 kişiye reformu pratik olarak anlattıklarını ifade etti. Bugünden itibaren 81 ilin il müdürlerine vatandaşın şu ana kadar karşılaştıkları sorunlar hakkında bilgilendirme toplantıları yapacaklarını kaydeden Acar, vatandaşların en çok merak edilen 100 sorusunun cevabını SGK'nın internet sitesinden bulabileceklerine işaret etti. Bu hizmetin yanında spesifik, kişilere özel soruları yanıtlayacak birim kurdukları bilgisi veren Başkan, "Özel hattan reformun uygulanması için merak edilenleri kamu kurumlarından, sivil toplum ve vatandaşlardan gelen sorulara ayrıntılı cevap veriyoruz. İnternet sitemize özel bir link koyduk. Vatandaşlardan gelen sorular birimler tarafından değerlendirilip kendilerine kısa sürede dönülüyor." dedi. Acar, sgk.gov.tr üzerinden '5510 Sorun cevaplayalım' linkiyle vatandaşların bu hizmetten yararlanabileceğine işaret etti. Vatandaşın en çok merak ettiği soru ve cevaplar İş kazası veya meslek hastalığı sonucu veya sürekli iş göremezlik geliri, vazife malüllüğü ya da yaşlılık aylığı almakta iken ölen sigortalıların hak sahiplerine hiçbir koşul aranmadan cenaze yardımı ödenecektir. Hali hazırda SSK ve Bağ-kurda 247,43 YTL olan cenaze ödeneği miktarını belirleme sosyal taraflardan işçi, işveren ve emekli temsilcilerinin de bulunduğu Kurum Yönetim Kurulu kararı ve Bakanlık Onayı ile bu miktarın belirlenmesi öngörülmektedir. Yetim kız çocuklarına aylıklarının 24 katı tutarındaki evlilik yardımı yarıya mı düşürülmektedir ? Hayır, sadece daha önce eş ve kız çocuklara (Emekli Sandığı Kanunu'na göre anaya da) verilen evlenme yardımının bundan sonra sadece yetim kız çocuklarına verilmesi hükmü getirilmiştir. Diğer taraftan, Emekli Sandığı Kanunu'nda almakta olunan aylığın 1 yıllık tutarında hesap edilmekte olan bu yardım bu yasayla 24 ay tutarına yükseltilmektedir. Yasayla getirilen 65 yaş düzenlemesi kimler için uygulanacak ? Bu kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce sigortalı veya iştirakçi olanların mevcut yaş hadlerini değiştiren bir düzenleme söz konusu değildir. 65 yaş uygulaması; bu kanundan sonra 2027 yılında çalışmaya başlayacak olan erkek sigortalılar için 2044 ve 2029 yılında çalışmaya başlayacak kadın sigortalılar için 2048 yılından sonra devreye girecek bir düzenlemedir.

Bu haber toplam 1478 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim