• BIST 9079.97
  • Altın 2308.186
  • Dolar 32.331
  • Euro 35.112
  • Ankara 19 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 22 °C

Veteriner hekimler kenelere karşı vatandaşları uyardı

Veteriner hekimler kenelere karşı vatandaşları uyardı
Türk Veteriner Hekimleri Birliği (TVHB) Merkez Konseyi Başkanı Ali Eroğlu, havaların ısınmaya başlamasıyla bazı bölgelerde görülen, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığına neden olan kenelere karşı vatandaşlara uyarılarda bulundu.

Türk Veteriner Hekimleri Birliği Merkez Konseyi Başkanı Eroğlu:  "Tarla, bağ, bahçe, orman ve piknik alanları gibi kene yönünden riskli alanlara gidilirken kenenin vücuda girmesini engellemek için mümkün olduğunca vücudu örten giysiler giyilmeli, pantolon paçaları çorap içine koyulmalı ve kenelerin elbise üzerinde fark edilmesi için açık renk elbiseler tercih edilmeli"

Eroğlu, AA muhabirine, özellikle kırsalda yaşayan ve tarımla uğraşan vatandaşların gerekli tedbirleri almalarının önem taşıdığını söyledi.

Bireysel korunmanın önemine dikkati çeken Eroğlu, "Tarla, bağ, bahçe, orman ve piknik alanları gibi kene yönünden riskli alanlara gidilirken kenenin vücuda girmesini engellemek için mümkün olduğunca vücudu örten giysiler giyilmeli, pantolon paçaları çorap içine koyulmalı ve kenelerin elbise üzerinde fark edilmesi için açık renk elbiseler tercih edilmeli." ifadesini kullandı.

Eroğlu, riskli alanlardan dönüldüğünde vücutta kenelerin tutunabileceği bölgelerin kontrol edilmesi, kişiye kene tutunduğu durumda zaman kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiğini kaydetti.

Kenenin erken çıkarılmasının KKKA'nın bulaşma riskini azaltacağını belirten Eroğlu, "Hastalık hayvanlarda belirti göstermeden seyrediyor. Bu bakımdan hastalığın sık görüldüğü bölgelerdeki hayvanlar sağlıklı görünse bile hastalığı bulaştırabilirler. Onun için hayvanların kanlarına, vücut sıvılarına veya dokularına çıplak el ile temas edilmemeli. Hastalığa yakalanan kişilerin, kan, vücut sıvıları ve çıkartılarıyla hastalık bulaşabildiğinden, hastayla temas eden kişiler gerekli korunma önlemlerini almalı." diye konuştu.

Eroğlu, önceki yıllarda "kene bize bir şey yapmaz" algısı olduğunu anımsatarak, KKKA'nın ortaya çıkması ve ölümlü vakaların görülmeye başlamasıyla halkın bu alanda bilinçlendiğini dile getirdi.

İnsanların KKKA konusunda bilinçlenmesi ve kişisel korunmanın nasıl olacağı konusunda, Sağlık ile Tarım ve Orman bakanlıklarının, broşürler, afişler, eğitimler, kamu spotu ve seminerler gibi çalışmalar yaptığını hatırlatan Eroğlu, kenenin aktif olduğu döneme rastlayan Kurban Bayramı'nda hayvan kesimlerinin daha dikkatli yapılmasını istedi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1564 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim