• BIST 10045.74
  • Altın 2420.766
  • Dolar 32.4438
  • Euro 34.797
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 20 °C

Vücudunuzu Tamir Edin

Vücudunuzu Tamir Edin
Hayati organlarınızın çoğu zannetiğiniz kadar savunmasız değil. Tabii garanti süresi bitmesen önlemini alırsanız.

Vücudumuzun kendini onarabilmesi biz embriyo halindeyken gayet doğal bir durumdur. Zamanla bu yeteneği kaybetsek de, neyse ki bazı hayati organlarımız sağlıklı olduğumuz sürece kendini yenilemeye devam ediyor. Ancak önemli olan onlara kendilerini tamir etmek için gerekli aletleri sunabilmek.

Hasar: Sigara ya da kirli hava, hava değişimi sisteminizi tıkar.

Doğal savunma: Aslında ciğerler kendi kendini temizleme sistemine sahiptir. Ancak sigara ya da kirli havaya fazla maruz kalmaları işleri bozar. Ciğerlerinizde bulunan silia adı verilen tüylü yapı, yukarıya doğru kamçılama hareketi yapar ve kötü maddeleri akciğer keseciklerinden alarak soluk borusuna gönderir. Burada büyüyen yapışkan madde ise ciğerlerinize iyi davranmanız gerektiğini hatırlatan bir uyarıcıya dönüşür. Tıpkı bir mukus asansörüne benzeyen bu yapı, aslında ana savunma sistemdir. Sigarayı bıraktıktan birkaç hafta sonra kendinizi daha iyi hissetmeye başlar ve tüm o mukusu öksürerek atarsınız.

Siz ne yapabilirsiniz: A vitamini alın

A vitamini yani retinol ciğerlerinizin yeniden inşasına yardımcı olur. Öyle ki sigara tiryakisi farelere retinol verilmesinin ardından karbondioksiti taze oksijene çeviren bronşçuklarının onarıldığı görüldü. Üstelik tek bir porsiyon havuç ya da tatlı patateste bile günlük önerilen dozu (900 mikrogram) elde etmeniz mümkün.

Hasar: Nasıl olduğunu bile hatırlamadığınız sebeplerden merkezi sinir sisteminizin ana içeriği olan gri maddenizi erittiniz. Durun, belki erittiğiniz için hatırlamıyorsunuzdur.

Doğal savunma: Uzun yıllar boyunca ergenlik çağıyla beraber yeni nöron üretiminin durduğu düşünülüyordu. Yani lise yıllarında beyin hücrelerimizin tek tek ölmeye başladığı kabul ediliyordu. Oysaki artık beynin de bir organ olduğu ve tıpkı bir kesik sonrası kendini iyileştirmeye çalışan cilt gibi kendi kendini tedavi ettiği anlaşıldı.

Siz ne yapabilirsiniz: Vücudunuzu çalıştırın

Hayvanlar üzerindeki araştırmalara göre, egzersiz beyindeki iki kilit bölgede nörojenez, yani yeni hücre oluşumunu sağlıyor; yeni hatıraların bulunduğu ve öğrenmenin sağlandığı hipotalamus ve koku alma duyusunun bulunduğu koku soğanı. Haftada 2-3 gün en az 30 dakika egzersiz yapmaya özen gösterin.

Hasar: Bağırsaklarda acı

Doğal savunma:
Midenizi alkol, barbekü ve acı ile yangın yerine döndürdüğünüzde bağırsak astarınız deri değiştirecektir. Zira bu bölgedeki hücreler vücuttaki en hızlı hücresel değişim oranına sahiplerdir: Her biri sadece birkaç gün içinde işlerini bitirip yeni hücreler için alan açarlar.

Siz ne yapabilirsiniz: Beslenme düzeninde değişiklik

Bu sayede bağırsak savunmasını hızlandırabilirsiniz. Beslenme düzeninize ekleyeceğiniz kepekli ya da tahıllı besinler tıpkı bir ağacı budamak gibi eski hücrelerin atılmasını sağlar. Güne tam tahıllı bir kahvaltı ile başlayarak, öğle yemeğinde tam tahıllı ekmek yiyerek ve gün boyunca bol bol sebze ve meyve tüketerek günde 25-30 gram lif almaya çalışın. Uzmanlar özellikle tuvalete sık çıkmanızı sağlayacak kepekli besinleri tavsiye ediyor.

AskMen.com

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 2569 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim