• BIST 8970.53
  • Altın 2281.96
  • Dolar 32.3217
  • Euro 35.018
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 21 °C
  • Bursa 24 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 22 °C

Vücut geliştirme salonlarında ihmal, ruhsat aşamasında başlıyor

Vücut geliştirme salonlarında ihmal, ruhsat aşamasında başlıyor
Gençlerin yoğun ilgi gösterdiği vücut geliştirme ve spor salonlarındaki hijyen koşulları ve denetimsiz ürünler, toplum sağlığını tehdit ediyor.

Duran Savaş/Zaman

Bu denetim zafiyeti ise işletmelere ruhsat verilmesi aşamasında başlıyor. Zira bu salonların açılması için belediye, sağlıkla ilgili herhangi bir belge istemiyor.

Vücut geliştirme salonuna ruhsat verilirken sağlıkla ilgili herhangi bir şart aranmadığı ve bu konuda bir belge istenmediği ortaya çıktı. Zaman 4 Ekim Cuma günü vücut geliştirme solanlarındaki sentetik hormon kullanımı ve denetim zafiyetini manşetten duyurmuştu. Bu haberle gündeme gelen vücut geliştirme solanları ile ilgili sağlık yönünden ihmalin daha ruhsat verilirken başladığı ortaya çıktı. 'Sıhhi ruhsat' başvurusu kapsamında bu salonlara ruhsat veren belediyelerin, ÇTV kaydı, yapı kullanma izni, vergi levhası, kira kontratı, esnaf sicil kaydı gibi belgeler isterken sağlıkla ilgili hiçbir belge istememesi dikkat çekiyor.

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Daire Başkanlığı, vücut geliştirme salonlarına ilçe belediyelerinin mevcut mevzuata göre ruhsat verdiklerini belirtiyor. Sağlık Daire Başkanlığı'nın konuyla ilgili yaptığı açıklamada, mevzuatın artık yetersiz kaldığı, spor salonları ve sağlıkla ilgili yerlere ruhsat verirken, özel şartlar aranması gerektiği vurgulanıyor. Bu konuda yeni bir düzenlemenin gerektiği vurgulanan açıklamada, şu ifadeler yer alıyor: "Aslında bu salonlara ruhsat verirken salonun fiziki şekli, alet ve ağırlıkların yaşlara göre ayrımı, beslenme takvimi, hijyen, bulaşıcı hastalıklara karşı alınması gereken önlemler ve uzman antrenörlerin çalıştırılması gibi şartlar istenmeli. Ancak mevcut mevzuatta bunlar yok. Ruhsat konusunda ilgili bakanlıkların yeni bir düzenleme yapması gerekiyor. Spor salonları normal ticarethaneden ayrı olarak değerlendirilmeli. Belediyelerin böyle bir yetkisi yok. Belediyeler sadece mevzuatı uyguluyor. Ankara'da yapılan toplantılarda bu konuyu gündeme getireceğiz."

Adapazarı Belediyesi ise ruhsat verdikleri vücut geliştirme salonlarında sağlıkla ilgili bir denetim yapılmadığını, ruhsat vermek için evrakların tam olup olmadığına bakıldığını belirtiyor. Belediye, ruhsat yönünden sıkıntı olmayan salonları denetlemiyor. Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Antrenörlük Eğitimi Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ertuğrul Gelen, gençlerin sağlığını doğrudan ilgilendiren vücut geliştirme spor salonları için yeni bir düzenlemeye ihtiyaç olduğunu belirtiyor. Hormon kullanımının engellenmesi ve iyi bir denetim mekanizmasının kurulması gerektiğini dile getiren Gelen, hem salon sahiplerinden hem de salona gidenlerden mutlaka sağlık raporu istenmesi ve bu salonlarda uzman antrenörler olması gerektiğini kaydediyor. Gelen, sakatlanma olasılığına karşı da spor salonu görevlilerinin ilk müdahaleyi yapacak ilkyardım bilgilerine sahip olmalarının hayati önem taşıdığını belirtiyor. Halk Sağlığı Uzmanı Doç. Dr. Ahmet Yolcu da vücut geliştirme salonlarında özellikle bulaşıcı hastalıklara karşı önlem alınmasının hayati önem taşıdığını vurgulayarak, "Kullanılan aletlerin hijyeni çok önemli. Açık yarası bulunan kişiler, eğer aletlerin temizliği iyi yapılmazsa başka kişilerin alet üzerinde bıraktığı ter ve kan kalıntılarından hastalık kapabilir. Bu salonlarda aletlerin ne kadar temizlendiği tartışılır." uyarısında bulunuyor.

Vücut geliştirme salonu açmak için bu evraklar yetiyor!

2 adet kapaklı dosya
ÇTV kaydı
Yapı kullanma izin belgesi veya işyeri emlak beyanı (2004 öncesi)
Kişiler için bir adet resim, şirketler için şirket sözleşmesi, imza sirküsü
Vergi levhası fotokopisi
Esnaf sicil kaydı ve meslek odası faaliyet belgesi
Yangın söndürme cihaz faturası
Çalışanların nüfus cüzdan fotokopisi

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2816 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim