• BIST 9645.02
  • Altın 2416.205
  • Dolar 32.5833
  • Euro 34.8133
  • Ankara 24 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 27 °C
  • Antalya 25 °C
  • İzmir 27 °C

Yabancı doktora devlet hastanelerinde iş yok!

Yabancı doktora devlet hastanelerinde iş yok!
Yabancı doktorların Türkiye’de çalışabilmesi için “denklik” ve “Türkçe bilme” koşulları aranacak. İlk aşamada yabancı doktorlar özel hastanelerde görev alacak. Türkiye’deki okullardan mezun 2-3 bin yabancı doktor çalışmaya başlayacak.

Kaç lira alacaksa alsın. Ama devletin üniversitesi, hastanesiyle o paranın ilişkisi olmasın. İnsanların yüzde 97’si bir muayehaneye gidip ilave para ödeyecek durumda değildir. Ankara’da bir üniversite hastanesine kadın eşini getiriyor. 3 ay sonrasına beyin ameliyatı için randevu veriyorlar. “Kocam bekleyemez” deyince, “Hocaya yaptırın” diyorlar. Vezneye gidiyor, “3 gün sonrasına randevu veririz ama 2 bin lira vermeniz gerekiyor” dendiğinde kadın veznenin önüne oturuyor, hüngür hüngür ağlamaya başlıyor. Ben bu tabloya razı olacak bir Bakan değilim. Hükümetim de Başbakanım da öyle. O kadının ağlamasını durdurmak için Sağlık Bakanıyım. Koltukta oturmak için Bakanlık yapacaksam bu kadar çileyi çekmeye değer mi? Onun yerine gidip Remziye(küçük kızı) ile keyif yapmak daha iyidir.

Tıp kontenjanı katlanacak

-İthal doktorları da sormak istiyorum...


“İthal” demeyin konuşalım. “Yabancı uyruklu doktorlar” diyelim.

-Artık kapı açıldı. Ama büyük endişeler var. Dünyanın az gelişmiş ülkelerinden gelecekler iddiası var...

Bu ülkenin kurumlarına olan güvensizliği gerçekten anlayamıyorum. Bırakın yabancı uyrukluyu; Türk vatandaşısınız, yabancı bir ülkede okumuşsunuz. Türkiye’de hekimlik yapma hakkınız var ama diplomanızın denkliğini almak için bayağı deveye hendek atlatmak zorundasınız. Bunlar boş laflar. Türkiye’nin doktor ihtiyacı var mı yok mu?

-Ne kadar açık var?

Avrupa bölgesinde her 100 bin kişiye 340 doktor düşüyor. Türkiye’de sayı 156. Bu doktorların üzerinde büyük bir iş yükü oluşturuyor. Hem doktorlarımız iş yükünden eziliyor, hem vatandaşa istediğimiz kadar vakit ayıramıyoruz. Sistemi ne kadar iyileştirirseniz iyileştirin bir hastaya ayrılan süre 4.5 dakikadan 9 dakikaya çıktı. Bunun 15-20 dakikaya ulaşması lazım. Ama şansım yok çünkü sayım belli.

-“Dağılım dengesiz” diyenler de var...

Rakamlar ortadayken “Hekim sayısı yeterlidir” demeye kimin hakkı vardır. Tüm bu Avrupa ülkelerinin kafası çalışmıyor, bir tek Türkiye’deki TTB’nin kafası çalışıyor. Dengeli dağılıma gelince; Her yüz 100 kişiye düşen uzman hekim sayısı Avrupa bölgesinde 272, Türkiye ortalaması 86. Yani üçte biri. Ankara uzmanın en çok olduğu şehirdir: 173, yine bunların gerisinde. Ağrı 38. Ben 38’i 86’ya ulaştırmaya çalışsam Ankara’dan alıp vereceğim ki olup olacağı 86’dır zaten. 86’yı 272 ile kıyaslayın. Hani doktor sayısı yeterliydi?

-Öğrenci sayısı artacak mı?

Asıl amaç budur. Bu sene tıp fakültesi kontenjanı 9 bin 200. YÖK’e 12 bine çıkması lazım diyoruz. Geldiğimizde 4 bin 500’ler civarındaydı. 2’ye katladık ama 3’e katlanmalı. 2023’e kadar şöyle az da olsa hekim yükünü azaltacak, vatandaşa yetecek hekim sayısı oluşmalı. Gençlerimiz var, okumak isteyenlerin önünü niye açmıyoruz?

156

Avrupa’da 100 bin kişiye 340, Türkiye’de 156 doktor düşüyor.

9 DAKİKA

Doktorun hasta başına ayırabildiği süre.

‘Yunanlı doktorlar bize gelmeye can atabilir’

-Yabancı hekimlerin gelme şartları nasıl düzenlenecek?

Dışardan geleceklerle birlikte Türkiye’de mezun olanlar var. 2-3 bin kişi olduklarını tahmin ediyoruz. Bir kısmı kaçak çalışmaya gayret ediyorlar. Türkçe’leri gayet iyi. Hacettepe’de okumuş, uzman olmuşlar ama çalışamıyorlar. Neden çalışmasınlar?

Türkiye’deki koşullar yabancı doktora cazip gelir mi?

Hem de nasıl.

-Yunanistan krizde. Oradaki doktorlardan ilgi olur mu sizce?

Türkçe bilen Yunanlı doktorlar Türkiye’ye gelmeye yarın can atabilirler. Yunanlı gelmezse Iraklı geliyor, Ortadoğulu geliyor. Nerede eğitim almış olursa olsun, önemli olan denkliği vermesi ve Türkçe bilmesidir. Özel hastanelerde sağlık turizmi başladı. Buna bir taraftan seviniyorum. Çünkü Türkiye’ye para giriyor. Öbür taraftan endişe ediyorum çünkü doktor sayısı yetersiz. Oraya doktorlar kaydıkça ‘Vatandaşıma hizmet edecek doktor, hemşire bulamayacağım. Onun için özel hastaneleri kısıtlıyoruz, “belli ölçüde büyüyeceksiniz” diyoruz. Bunun önünü açtıktan sonra örneğin, “doktorların üçte birini yabancı uyruklu olarak getirenler planlamadan muafsınız, yatak sayınızı artırın, sağlık turizmi oluşturun” diyeceğiz.

-Yunanistan’a çağrı yapmış olur musunuz?
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 9760 defa okunmuştur
Haberin Devamı 1 2 3 
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim