• BIST 8988.92
  • Altın 2296.158
  • Dolar 32.3236
  • Euro 35.0675
  • Ankara 18 °C
  • İstanbul 22 °C
  • Bursa 26 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 23 °C

Yakını Görme Sorunu Yaşayanlar, Türk Doktorun Yöntemiyle 15 Saniyede Gözlüklerinden Kurtulacak

Yakını Görme Sorunu Yaşayanlar, Türk Doktorun Yöntemiyle 15 Saniyede Gözlüklerinden Kurtulacak
Türk doktor Sinan Göker'in geliştirdiği yeni yöntemle yakını görme sorunu 15 saniye gibi bir sürede ortadan kaldırılabiliyor. Herhangi bir yan etkisi olmayan ve acı vermeyen yöntemle yakını göremeyen hastalar, operasyonun ertesi gün net bir şekilde görmey

Türk doktor Sinan Göker'in geliştirdiği yeni yöntemle yakını görme sorunu 15 saniye gibi bir sürede ortadan kaldırılabiliyor. Herhangi bir yan etkisi olmayan ve acı vermeyen yöntemle yakını göremeyen hastalar, operasyonun ertesi gün net bir şekilde görmeye başlıyor. Sinan Göker, bu yeni uygulamanın göz tedavisinde bir çığır açacağını belirterek, bunun Türk tıbbı açısından çok önemli bir gelişme olduğunu açıkladı.

Uluslararası Oftalmoloji dünyasının senelerdir üzerinde çalıştığı ve son 20 yılın en önemli buluşu saydığı, 40 yaş sonrasında ortaya çıkan yaşa bağlı yakını görme kusuru (presbiyopi) tedavisinde başarı oranı yüksek "Intra-Stromal Presbiyopi " tedavisi, bir Türk doktorun da yer aldığı ekip tarafından Kolombiya'da geliştirildi. Uzun yıllardır üzerinde çalışılan bu yöntem, dünyada ilk kez İstanbul Cerrahi Hastanesi Göz Bölüm Başkanı Op. Dr. Sinan Göker ile lasik yöntemini Miyop, Astigmat ve Hipermetrop amaçlı geliştiren doktorlardan Bogata'lı ünlü göz doktoru Dr. Luis Ruiz tarafından geliştirildi. Dr. Sinan Göker, 1997 yılında da Dr. Ruiz'den göz ameliyatlarında ikinci bir yöntem olarak kullanılan lasik tekniğini öğrenmiş ve Türkiye'de ilk kez kendisi tarafından uygulanmıştı.

Konuyla ilgili bir basın açıklaması yapan İstanbul Cerrahi Hastanesi Göz Bölümü Başkanı Op.Dr.Sinan Göker, "Bu Türk tıbbi açısından çok önemli bir gelişme. Son 15-20 yıldır böylesi bir gelişme kaydedilmemişti. Yakın görme problemi bu tedavi yöntemiyle ortadan kaldırılacak." dedi. Yaşa bağlı Miyop yani presbiyopinin tedavisinin bugüne kadar gerçekleştirilemediğini belirten Göker, daha önce bazı tedaviler denendiğini ancak bunlarda hiçbir zaman istenilen sonucun alınamadığını kaydetti. Göker, "Yakın düzelirken uzak bozuluyordu. Yakın düzeltilirken uzağı görme bozukluğu da düzeltildi bu yöntemle. Dünyada ilk defa uygulanan bir uygulama. Korneada kesim yapılmadan, lazer ışınları korneanın orta tabakısına etki ediyor. Yaklaşık 15 saniyelik işlemle bir değişiklik gerçekleştiriliyor. Kornea içine 15 saniyelik uygulama ile yakın görme problemi çözüldü." şeklinde konuştu.

Dünyada bu uygulamanın ilk olarak 6 ay önce başladığını, geliştirdiği cihazı Kolombiyalı Luiz Ruiz ile uyguladıklarını anlatan Sinan Göker, Kolombiya'da 300'e yakın hastanın tedavi edildiğini açıkladı. Türkiye'de ise 1,5 ay önce başladıklarını, ilk tedavilerde çok iyi sonuçlar aldıklarını anlatan Göker, "Çok kısa sürmesi ve emniyetli olması tedavinin en önemli özelliği. Enfeksiyon kapma durumu olmuyor, ağrı hissedilmiyor. Kornea içinde sadece hava kabarcıkları görülüyor. Yarım saat sonra kabarcıklar da ortadan kalkıyor. Tedaviden bir kaç saat sonra hasta görmeye başlarken asıl net görme bir gün sonra gerçekleşiyor. Yakın tedavisi ile ilgili tam istediğimiz neticeler alınamıyordu. Buradaki asıl problem kişinin uzağı görme sorunu yaşamadan yakını görmesini sağlamaktı. Bu da artık bir yeni uygulama ile başarılmış oldu. Bu konu ilk defa Türkiye'de açıklanmış oluyor." ifadelerini kullandı.

Uzağı net gören ve 40 yaşından sonra yakını göremeyen hastalara uyguladıkları bu yeni yöntemin, daha önce lazer tedavisi olmuş kişilere de uygulanabildiğini anlatan Göker, ayrıca kornea içi bir uygulama olduğu için daha önce katarakt ameliyatı olmuş kişilerde de başarıyla gerçekleştirildiğini dile getirdi.

Bu tür uygulamaları lüks olarak değerlendirdiği için Sosyal Güvenlik Kurumu'nun karşılamadığını anlatan Sinan Göker, tedavinin fiyatının 2-3 bin Euro arasında değiştiğini söyledi.Şu ana kadar Türkiye'de 30 tedavi gerçekleştirdiklerini belirten Göker, herhangi bir yan etki ile karşılaşılmadığını ifade etti. Göker, "En önemli özelliği zaten yan etki göstermemesidir." dedi. Sinan Göker yakın ve okuma gözlüğü kullanan kişilere yardımcı olmak isteditlerini belirterek, "Kişi gözlüğünü atmak istiyorsa biz bunu emniyetli ve başarılı bir şekilde gerçekleştirebiliriz. Bu uygulamadan sonra çok sayıda insan yakın gözlük kullanmaktan vazgeçecek." şeklinde konuştu.

Bu haber toplam 2385 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim