• BIST 8985.79
  • Altın 2299.076
  • Dolar 32.3237
  • Euro 35.0632
  • Ankara 18 °C
  • İstanbul 22 °C
  • Bursa 26 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 23 °C

Yanlış kullanımı öldürebilir!

Yanlış kullanımı öldürebilir!
Türk Eczacıları Birliği Merkez Heyeti, yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte artan zayıflama ilacı kullanımına dikkat çekerek, bitkisel ürünlerin yanlış kullanıldığında öldürebileceğine dikkat çekti.

Türk Eczacıları Birliği Merkez Heyeti'nin bugün yaptığı basın açıklaması, zayıflama ilaçlarınınyanlış kullanımının açabileceği tehlikelere işaret etti.

Heyetin açıklaması şu şekilde:

MASUM DEĞİL!

"Reklamında ünlü kişiler oynatılarak, masummuş algısı oluşturulan ve çeşitli satış teknikleriyle piyasaya sürülen bitkisel ürünler bu kez can almadı ama ölümden dönen genç kız, karaciğerini kaybetti. Genç kız, organ nakli ile yeniden eski sağlığına kavuşmaya çalışıyor. Konya'da hemşirelik bölümü öğrencisi genç kızın, reklamlardan görerek kolaylıkla temin ettiği zayıflama ürünü, piyasada elini kolunu sallayarak gezen umut tacirleri tarafından satılmaya, reklamı yapılmaya, can almaya devam ediyor. İçerisinde ne olduğu bilinmeyen, kim tarafından nerede üretildiği belli olmayan, internet üzerinden ve çeşitli mağazalardan kolaylıkla temin edilebilen bitkisel ürünlere karşı bir kez daha uyarıyoruz; bitkiler yanlış kullanıldığında ölüme neden olabilir!

Tarım Bakanlığı'ndan kolayca ruhsat alan ve piyasaya hiçbir kontrol mekanizmasından geçmeden sürülen ve sonrasında takip edilmeyen bu ürünlerin ruhsatlandırmasının da acilen sağlık bakanlığı tarafından yapılması gerekiyor! Bizler sırf adına "bitki" dendiği için bu tür ürünlerin Tarım Bakanlığı tarafından ruhsat almasına karşıyız. Çünkü, bu tür bitkisel ürünler, Konya örneğinden de anlaşılacağı gibi, kolaylıkla ruhsat alındıktan sonra hiçbir denetim olmaksızın reklamı yapılıyor ve piyasada satılıyor. Oysa ister bitkisel ürün olsun, ister kimyasal ürün olsun; bu ürünler birer ilaçtır. Eczacı ve hekim kontrolü dışına çıkarılarak vatandaşların kullanımına açılan her ürün ise, birer sağlık mayınıdır.

REKLAMLA OLUŞTURULAN SANAL GERÇEKLİK ÖLÜMCÜL OLABİLİR

Unutulmamalıdır ki, ilaç herhangi bir ürün değildir. İlaçta reklam yalnızca yanıltıcı değil aynı zamanda birey ve toplum sağlığını tehdit eden bir unsurdur. Reklamla oluşturulan sanal gerçeklik, ölümcül sonuçlara yol açabilir. Biz eczacılar, yeni ölümler yaşanmadan halkımızı, ilaçlarını sadece eczanelerden almaları; yetkilileri ise, bu ilaçların diğer ilaçlar gibi Sağlık Bakanlığı'nın izin ve kontrolünde, eczanelerden halka ulaştırılması konusunda uyarıyoruz. Hiçbir şey için geç olmadığını belirtiyor, kendini sorumlu hisseden herkesi daha fazla duyarlı olmaya çağırıyoruz."

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2467 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim