• BIST 9036.33
  • Altın 2294.737
  • Dolar 32.3124
  • Euro 35.0799
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 25 °C

Yapay Rahim Tedavisi Anne Adaylarına Umut Oluyor

Yapay Rahim Tedavisi Anne Adaylarına Umut Oluyor
Anne olmak isteyen birçok kadın rahime tutunma potansiyeli yüksek ve kaliteli embriyolara her zaman sahip olamıyor. Bu durum ise gelişen embriyolarda ki yeteriz moleküler tutamaç sayısı ve düşük embriyo kalitesi ile gebeliği olumsuz etkiliyor.

Yapay rahim uygulamasının embriyoların rahmi içine tutunarak gebelik şansını artırdığının altını çizen Prof. Dr. Yücel Karaman, “Ko-kültür, halk arasında yapay rahim olarak bilinen uygulama, çocuk sahibi olmak isteyen adaylara umut oluyor. Yapay rahim tedavisi tekrarlayan tüp bebek başarısızlıklarında ve 40 yaş üzeri anne adaylarında uygulanıyor”  dedi.

Anne olmak isteyen birçok kadın rahime tutunma potansiyeli yüksek ve kaliteli embriyolara her zaman sahip olamıyor. Bu durum ise gelişen embriyolarda ki yeteriz moleküler tutamaç sayısı ve düşük embriyo kalitesi ile gebeliği olumsuz etkiliyor. Tekrarlayan tüp bebek tedavisinde başarılı sonuç alamayan çiftler ise umudu yapay rahim yönteminde arıyor. Bu kapsamda yapay rahim uygulamasının embriyoların rahmi içine tutunarak gebelik şansını artırdığının altını çizen Karaman, ‘’Ko-kültür, halk arasında yapay rahim olarak bilinen uygulama, çocuk sahibi olmak isteyen adaylara umut oluyor. Yapay rahim tedavisi tekrarlayan tüp bebek başarısızlıklarında ve 40 yaş üzeri anne adaylarında uygulanıyor’’ dedi.

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte ilerleyen tedavi yöntemleri çocuk sahibi olmak isteyen ailelere umut kaynağı oluyor. Bu kapsamda embriyoları yavaş ya da kötü gelişim gösteren çiftlerde uygulanan Endometrial Ko-kültür tedavisinin büyük oranda başarı sağladığının altını çizen Karaman, ‘’Endometrial Ko-kültür tedavisinde, adetin 21. günü rahim içinden doku örneği alınır. Bu doku hücrelerine ayrıştırır, laboratuvar ortamında çoğaltılır ve embriyonun gelişimini ve rahme tutunmasını arttırmak için titizlikle hazırlanır. Rahimden alınan Endometrial hücrelerinin embriyo ile etkileşim halinde olması sonucunda da gebelik oluşma şansı artar’’ dedi.

Yapay rahim uygulamasının tüp bebek tedavisinde embriyonun gelişimini ve rahme tutunma potansiyelini artırdığının altını çizen Karaman, ‘’Tüp bebek tedavisinde kullanılan ileri tekniklerden biri olan bu yöntemde, dış ortamda çoğaltılmak üzere rahim dokusu anestezi gerektirmeyen bir işlemle anne adayından alınır. Böylece embriyolar transfer işlemine kadar yine kişinin kendi rahim hücrelerinden oluşturulan destekleyici kültür ortamında gelişimini sürdürür. Bu destekleyici hücrelerin kültür ortamının salgıladığı faydalı biyolojik büyüme faktörleri embriyonun gelişimini ve tutuma kabiliyetinin artışını destekler. Bu yöntem; doğal yollarla hamile kalamayan, daha önce en az iki başarısız tüp bebek girişimleri olan kadınlarda, embriyoları yavaş veya kötü kalitede gelişen çiftlerde tercih edilebiliyor” dedi.

‘’Ko-kültür nasıl uygulanıyor?’’

Bir tür yardımcı besi ortamı olan yapay rahim işleminin kadınların adet döngüsünün 21. gününde uygulandığını dile getiren Karaman, ‘’Rahim içinden küçük bir doku örneği alınarak, dokudan ayrıştırılan özel hücreler yaklaşık 20-30 güne denk gelen yumurta toplama gününe dek doğal ortamını taklit eden cihazlar sayesinde çoğaltılır. Embriyolar yani yapay yolla döllenen yumurtalar, bu hücrelerin yastık görevi gördüğü alan içine yerleştirilir. Yapay rahim; embriyoların gelişmesi için ihtiyaç duyulan zengin besi ortamını oluştururken, meydana gelen toksik atıkların zararını da minimize ediyor’’ dedi.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1798 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim