• BIST 8892.54
  • Altın 2241.078
  • Dolar 32.3378
  • Euro 35.126
  • Ankara 14 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 16 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 19 °C

Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliğinde değişiklik yapıldı-13.09.2019

Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliğinde değişiklik yapıldı-13.09.2019
Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik 13 Haziran 2019 tarihli ve 30800 sayılı Resmî Gazete'de yayımlandı.

13 Eylül 2019 CUMA

Resmî Gazete

Sayı : 30887

YÖNETMELİK

 

Kamu İhale Kurumundan:

YAPIM İŞLERİ İHALELERİ UYGULAMA YÖNETMELİĞİNDE
DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK

MADDE 1 – 4/3/2009 tarihli ve 27159 mükerrer sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliğinin 31 inci maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

“(9) Aday ve istekliler yeterliğini sertifikalar ile tevsik edebilir. Sertifikaların ihalelerde kullanım esasları Kurumca belirlenir. Yeterlik sertifikası üzerinden yeterlik tespiti yapılan ihalelerde isteklilerin yeterlik sertifika numarasını belirtmesi ve yeterlik sertifikasının ihale tarihi itibarıyla geçerli olması zorunludur. İhale dokümanında fiyat dışı unsurlar dahil, teklifle birlikte sunulması istenen katılım belgeleri ve yeterlik kriterlerinden, yeterlik sertifikası üzerinden değerlendirme yapılamayan her belge veya kriter için istenen belge ve bilgilerin ihalenin yöntemine uygun olarak beyan edilmesi veya sunulması gerekmektedir.”

MADDE 2 – Aynı Yönetmeliğin 52 nci maddesinin ikinci fıkrasında yer alan “Bu belgelerin,” ibaresinden sonra gelmek üzere “ihale usulüne göre son başvuru ve/veya” ibaresi eklenmiştir.

MADDE 3 – Aynı Yönetmeliğin 60/A maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, on ikinci fıkrası yürürlükten kaldırılmıştır.  

“(1) İhaleler, e-teklif alınmak suretiyle bu maddeye uygun olarak yapılabilir.”

MADDE 4 – Aynı Yönetmeliğin 69 uncu maddesinin birinci fıkrasında yer alan “İhale üzerinde kalan isteklinin” ve ikinci fıkrasının ikinci cümlesinde yer alan “ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif sahibi isteklinin” ibarelerinden sonra gelmek üzere “son başvuru ve/veya” ibaresi eklenmiştir.

MADDE 5 – Aynı Yönetmeliğe aşağıdaki ek madde eklenmiştir.

Enerji arz güvenliğini sağlamaya yönelik ihaleler

EK MADDE 2 – (1) Boru Hatları ile Petrol Taşıma A.Ş. (BOTAŞ) tarafından enerji arz güvenliği kapsamında gerçekleştirilecek ihalelerde, Hazine ve Maliye Bakanlığının uygun görüşü alınmak kaydıyla, tekliflerin yabancı para birimleri cinsinden verilebilmesi ve sözleşme konusu işin ödemelerinde yabancı para birimlerinin kullanılabilmesi mümkündür. Bu durumda,  tekliflerin hangi para birimi veya birimleri cinsinden verilebileceği, ödemeye esas para birimi veya birimleri ile tekliflerin bu düzenlemeler çerçevesinde, teklif fiyatının, ihale tarihinde veya son yazılı tekliflerin verildiği tarihte Resmî Gazete’de yayımlanan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası döviz alış kuru veya çapraz kur üzerinden dönüştürülmesi suretiyle değerlendirileceği hususları ihale dokümanında düzenlenir.

(2) Birinci fıkra kapsamındaki ihalelerde;

a) İş deneyimini gösteren belgeler dışındaki parasal tutar ihtiva eden yeterlik belgelerinin yabancı para birimi üzerinden düzenlenmiş olması halinde, bu belgelerdeki parasal tutarlar, ilk ilan veya davet tarihinde Resmî Gazete’de yayımlanan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası çapraz kuru üzerinden tekliflerin değerlendirilmesinde esas alınacak para birimine çevrilerek değerlendirilir.

b) Yabancı para birimi cinsinden sözleşmeye bağlanan işlere ilişkin iş deneyimini gösteren belgelerdeki iş deneyim tutarı, ilk ilan veya davet tarihinde Resmî Gazete’de yayımlanan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası çapraz kuru üzerinden teklife esas para birimine çevrilir.

c) Yabancı para birimi cinsinden teklif veren istekliye ait Türk Lirası üzerinden sözleşmeye bağlanan işlere ilişkin iş deneyimini gösteren belgelerdeki iş deneyim tutarı, bu Yönetmeliğin 49 uncu maddesinin birinci fıkrasındaki düzenlemeler çerçevesinde güncellenir. Bu tutar, ilk ilan veya davet tarihinde Resmî Gazete’de yayımlanan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası döviz satış kuru üzerinden, teklife esas para birimine çevrilir.”

MADDE 6 – Aynı Yönetmeliğe aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.

Başlamış olan ihaleler

GEÇİCİ MADDE 23 – (1) Bu maddeyi yürürlüğe koyan Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten önce ilanı veya yazılı olarak duyurusu yapılmış olan ihaleler, ilanın veya duyurunun yapıldığı tarihte yürürlükte olan Yönetmelik hükümlerine göre sonuçlandırılır.”

MADDE 7 – Aynı Yönetmeliğin eki Ek-1’de yer alan KİK015.1/Y numaralı Belli İstekliler Arasında İhale Usulünde Ön Yeterlik/Pazarlık Usulünde Yeterlik Başvuru Formunun mülga 2 nci maddesi aşağıdaki şekilde yeniden düzenlenmiştir.

“2) Son başvuru ve ihale tarihinde, 4734 sayılı Kanunun 10 uncu maddesinin dördüncü fıkrasının (a), (b), (c), (d), (e), (g) ve (i) bentlerinde belirtilen durumlarda olmadığımızı ve olmayacağımızı, anılan maddenin dördüncü fıkrasının (c) ve (d) bentleri hariç, bu hususlara ilişkin olarak durumumuzda değişiklik olması halinde buna ilişkin belgeleri İdarenize derhal vereceğimizi; ihalenin üzerimizde kalması halinde ise sözleşme imzalanmadan önce anılan maddenin dördüncü fıkrasının (a), (b), (c), (d), (e) ve (g) bentlerinde belirtilen durumda olmadığımıza ilişkin belgeleri anılan Kanun ve ilgili mevzuat ile ön yeterlik ve/veya ihale dokümanında yer alan düzenlemelere uygun olarak İdarenize sunacağımızı taahhüt ediyoruz. Ayrıca son başvuru ve ihale tarihi itibarıyla mesleki faaliyetimizi mevzuatı gereği ilgili odaya kayıtlı olarak sürdürdüğümüzü ve ihalenin üzerimizde kalması halinde sözleşme imzalanmadan önce, bu durumu tevsik eden belgeleri 4734 sayılı Kanun ve ilgili mevzuat ile ön yeterlik ve ihale dokümanında yer alan düzenlemelere uygun olarak İdarenize sunacağımızı taahhüt ediyoruz.”

MADDE 8 – Aynı Yönetmeliğin eki Ek-1’de yer alan KİK032.0/Y numaralı “Sunulmayacak Belgeler Tablosu” standart formunun (2) numaralı dipnotunda yer alan “Yeterlik sertifikası düzenlemesine veya başka idarelerce kurulan sistemleri kullanmasına izin verilen idarelerce yapılan yapım işi ihalelerinde” ibaresi “Ayrıca” olarak değiştirilmiştir.

MADDE 9 – Aynı Yönetmeliğin eki Ek-2’de yer alan Açık İhale Usulü ile İhale Edilen Yapım İşlerinde Uygulanacak Tip İdari Şartnamenin 11.2 nci maddesine bağlı olarak aşağıda yer alan (21.1) numaralı dipnot eklenmiştir. 

“21.1 Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliğinin ek 2 nci maddesine göre gerçekleştirilecek ihalelerde, tekliflerin hangi para birimi veya birimleri cinsinden verilebileceği hususu ile ödemeye esas para birimi veya birimleri bu maddede düzenlenecektir.”

MADDE 10 – Aynı Yönetmeliğin eki Ek-2’de yer alan Açık İhale Usulü İle İhale Edilen Yapım İşlerinde Uygulanacak Tip İdari Şartnamenin mülga 35.3 üncü maddesi ile bu maddeye bağlı mülga (33) numaralı dipnot aşağıdaki şekilde yeniden düzenlenmiştir.

35.3. …33”

“33 (1) Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliğinin ek 2 nci maddesine göre gerçekleştirilecek ihalelerde; ödemeye esas para birimi veya birimlerine ilişkin düzenleme çerçevesinde, tekliflerin, teklif fiyatının ihale tarihinde Resmî Gazete’de yayımlanan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası döviz alış kuru veya çapraz kur üzerinden dönüştürülmesi suretiyle değerlendirileceği bu maddede belirtilecektir.

(2) (1) numaralı maddede belirtilen haller dışında bu madde boş bırakılacaktır.”

MADDE 11 – Aynı Yönetmeliğin eki Ek-3’te yer alan Belli İstekliler Arasında İhale Usulü İle İhale Edilen Yapım İşlerinde Uygulanacak Tip Ön Yeterlik Şartnamesine aşağıdaki 10.1 inci madde eklenmiş, mevcut maddeler buna göre teselsül ettirilmiş ve Şartnamenin mevcut 10.1 inci maddesinde yer alan “fıkrasının (h), (i) ve (j) bentleri” ibaresi “fıkrası” olarak değiştirilmiştir.

10.1. Adayların, son başvuru tarihinde 4734 sayılı Kanunun 10 uncu maddesinin dördüncü fıkrasının (a), (b), (c), (d), (e), (g) ve (i) bentlerinde belirtilen durumlarda olmaması gerekmektedir. (c) ve (d) bentleri hariç bu durumlarında değişiklik olan aday, İdareye derhal bilgi verecektir.”

MADDE 12 – Aynı Yönetmeliğin eki Ek-4’te yer alan Belli İstekliler Arasında İhale Usulü ile İhale Edilen Yapım İşlerinde Uygulanacak Tip İdari Şartnamenin 11.2 nci maddesine bağlı olarak aşağıda yer alan (15.1) numaralı dipnot eklenmiştir. 

“15.1 Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliğinin ek 2 nci maddesine göre gerçekleştirilecek ihalelerde, tekliflerin hangi para birimi veya birimleri cinsinden verilebileceği hususu ile ödemeye esas para birimi veya birimleri bu maddede düzenlenecektir.”

MADDE 13 – Aynı Yönetmeliğin eki Ek-4’te yer alan Belli İstekliler Arasında İhale Usulü ile İhale Edilen Yapım İşlerinde Uygulanacak Tip İdari Şartnamenin mülga 35.3 üncü maddesi ile bu maddeye bağlı mülga (27) numaralı dipnot aşağıdaki şekilde yeniden düzenlenmiştir.

35.3. …27”

“27 (1) Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliğinin ek 2 nci maddesine göre gerçekleştirilecek ihalelerde; ödemeye esas para birimi veya birimlerine ilişkin düzenleme çerçevesinde, tekliflerin, teklif fiyatının ihale tarihinde Resmî Gazete’de yayımlanan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası döviz alış kuru veya çapraz kur üzerinden dönüştürülmesi suretiyle değerlendirileceği bu maddede belirtilecektir.

(2) (1) numaralı maddede belirtilen haller dışında bu madde boş bırakılacaktır.”

MADDE 14 – Aynı Yönetmeliğin eki Ek-5’te yer alan 4734 Sayılı Kanunun 21 inci Maddesinin (b), (c) Bentlerine Göre Pazarlık Usulü İle İhale Edilen Yapım İşlerinde Uygulanacak Tip İdari Şartnamenin 21.1 inci maddesine bağlı mülga (27) numaralı dipnot aşağıdaki şekilde yeniden düzenlenmiştir.

“27 Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliğinin ek 2 nci maddesine göre gerçekleştirilecek ihalelerde, tekliflerin hangi para birimi veya birimleri cinsinden verilebileceği hususu ile ödemeye esas para birimi veya birimleri bu maddede düzenlenecektir.”

MADDE 15 – Aynı Yönetmeliğin eki Ek-5’te yer alan 4734 Sayılı Kanunun 21 inci Maddesinin (b), (c) Bentlerine Göre Pazarlık Usulü İle İhale Edilen Yapım İşlerinde Uygulanacak Tip İdari Şartnamenin mülga 36.3 üncü maddesi ile bu maddeye bağlı mülga (33) numaralı dipnot aşağıdaki şekilde yeniden düzenlenmiştir.

36.3. …33”

“33 (1) Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliğinin ek 2 nci maddesine göre gerçekleştirilecek ihalelerde; ödemeye esas para birimi veya birimlerine ilişkin düzenleme çerçevesinde, tekliflerin, teklif fiyatının son yazılı tekliflerin verildiği tarihte Resmî Gazete’de yayımlanan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası döviz alış kuru veya çapraz kur üzerinden dönüştürülmesi suretiyle değerlendirileceği bu maddede belirtilecektir.

(2) (1) numaralı maddede belirtilen haller dışında bu madde boş bırakılacaktır.”

MADDE 16 – Aynı Yönetmeliğin eki Ek-6’da yer alan 4734 Sayılı Kanunun 21 inci Maddesinin (a), (d), (e) Bentlerine Göre Pazarlık Usulü İle İhale Edilen Yapım İşlerinde Uygulanacak Tip İdari Şartnamenin 25.1 inci maddesine bağlı olarak aşağıda yer alan (26.1) numaralı dipnot eklenmiştir. 

“26.1 Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliğinin ek 2 nci maddesine göre gerçekleştirilecek ihalelerde, tekliflerin hangi para birimi veya birimleri cinsinden verilebileceği hususu ile ödemeye esas para birimi veya birimleri bu maddede düzenlenecektir.”

MADDE 17 – Aynı Yönetmeliğin eki Ek-6’da yer alan 4734 Sayılı Kanunun 21 inci Maddesinin (a), (d), (e) Bentlerine Göre Pazarlık Usulü ile İhale Edilen Yapım İşlerinde Uygulanacak Tip İdari Şartnamenin mülga 40.3 üncü maddesi ile bu maddeye bağlı mülga (32) numaralı dipnot aşağıdaki şekilde yeniden düzenlenmiştir.

40.3. …32”

“32 (1) Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliğinin ek 2 nci maddesine göre gerçekleştirilecek ihalelerde; ödemeye esas para birimi veya birimlerine ilişkin düzenleme çerçevesinde, tekliflerin, teklif fiyatının son yazılı tekliflerin verildiği tarihte Resmî Gazete’de yayımlanan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası döviz alış kuru veya çapraz kur üzerinden dönüştürülmesi suretiyle değerlendirileceği bu maddede belirtilecektir.

(2) (1) numaralı maddede belirtilen haller dışında bu madde boş bırakılacaktır.”

MADDE 18 – Bu Yönetmeliğin 2 nci, 4 üncü, 7 nci ve 11 inci maddeleri yayımı tarihinden 10 gün sonra, diğer maddeleri yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 19 – Bu Yönetmelik hükümlerini Kamu İhale Kurumu Başkanı yürütür.

 

Yönetmeliğin Yayımlandığı Resmî Gazete'nin

Tarihi

Sayısı

4/3/2009

27159 (Mükerrer)

Yönetmelikte Değişiklik Yapan Yönetmeliklerin Yayımlandığı Resmî Gazete'nin

Tarihi

Sayısı

1-

3/7/2009

27277

2-

8/9/2009

27343

3-

4/3/2010

27511

4-

2/4/2010

27540

5-

26/6/2010

27623

6-

16/3/2011

27876

7-

16/7/2011

27996

8-

30/7/2011

28010

9-

2/10/2011

28072

10-

13/8/2012

28383

11-

13/4/2013

28617

12-

24/9/2013

28775

13-

28/11/2013

28835

14-

7/6/2014

29023

15-

12/6/2015

29384

16-

27/6/2015

29399

17-

27/4/2016

29696

18-

29/11/2016

29903

19-

25/1//2017

29959

20-

29/6/2017

30109

21-

13/12/2017

30269

22-

30/12/2017

                   30286 (Mükerrer)

23-

19/6/2018

                    30453 (Mükerrer)

24-

13/8/2018

30508

25-

16/3/2019

30716

26-

13/6/2019

30800

27-

8/8/2019

30856

 

Sağlık Aktüel - www.saglikaktuel.com

saglikaktuellogo-001.png

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 8423 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim