• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • Ankara 24 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 18 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 19 °C

Yarasa teknolojisi ile akciğer kanserine erken teşhis

Yarasa teknolojisi ile akciğer kanserine erken teşhis
Yarasaların, algılamalarını taklit eden yöntem, kanseri erken teşhis ediyor.

ZİYNETİ KOCABIYIK

Yarasalardan ilham alınarak geliştirilen yöntem, akciğer kanserinin çok erken safhada teşhis edilmesini sağlıyor. Akciğere ait tümör ya da diğer hastalıkların ilk olarak lenf bezlerinde geliştiğini söyleyen Emsey Hospital Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ali Metin Görgüner “Daha önce akciğer hastalıklarının teşhisinde kullanılan yönteme, ses dalgaları yayan bir cihazın eklenmesi ve bu yolla görüntü elde edilmesi ile özellikle akciğer kanserinin erken teşhisinde önemli faydalar sağlanıyor” dedi.

SES DALGASINDAN GÖRÜNTÜ

“Ebus- Yarasa Bronkoskopi Ultrason” yöntemi adı verilen bu yeni uygulamayla lenf bezleri taranarak, şüpheli lenf bezlerinden daha kanserleşmenin hemen başında biyopsi alınıp, kanserin erken teşhis edilmesi sağlanıyor. Bilindiği gibi yarasalar, insan kulağının duyamadığı frekansta sesler çıkarıp bu seslerin yansımalarını dinleyerek görmedikleri halde çevrelerindeki her şeyi çok net olarak algılayabiliyorlar. Yeni teşhis yöntemi ile ulaşılamayan noktalara ses dalgaları gönderilerek, hava yolu duvarlarının arkasındaki lenf bezi, doku ve kan damarları çok net olarak ultrasonla görüntülenebiliyor. Biyopsi yapılmak istenen lenf bezi veya tümör kitlesi bu ultrasonografi ile görüldükten sonra bronkoskop adı verilen cihaza eklenen özel olarak üretilmiş ince bir iğne ile ultrasonografik görüntü altında bu lenf bezi ya da kitleden parça alınabiliyor. Ebus yönteminin kişiyi ileri cerrahi girişimden kurtarabilen oldukça gelişmiş bir tanı yöntemi olduğunu söyleyen Prof. Dr. Ali Metin Görgüner, “Ebus, özel iğnesi sayesinde özellikle göğüs boşluğu içerisinde normal bronkoskopi yöntemiyle ulaşılamayan bölgelerdeki büyümüş lenf bezlerinin ya da hava yollarına komşuluk gösteren kitlelerin içine girebilmeye imkân sağlıyor” diye açıkladı.

PARÇA DA ALINIYOR

Bu yöntemle sadece hastalıklı olduğundan şüphelenilen lenf bezlerinden biyopsi alabilmenin ve bunun da teşhis başarısını artırdığını ifade eden Prof. Dr. Görgüner, yöntemin bir  başka avantajının da kan damarlarının ultrasonografi ile görüntülenmesi sayesinde damar yaralanması riskinin ortadan kalkması olduğunu belirtiyor. 15-20 dakika süren işlem, hastanın isteği ile anestezi altında yapılabiliyor. Hasta gün içerisinde taburcu edilerek evine gönderiliyor.  

PIHTIYA KARŞI DA KULLANILIYOR

Akciğer kanserinin tedavi başarısını artıran bu yöntem, özellikle göğüs boşluğu içerisindeki lenf bezi büyümesinin teşhisinde kullanılmakta olan yöntemlerle ulaşılamayan tümörlerin teşhisi ve evrelerinin belirlenmesinde, sarkoidoz, lenfoma, tüberküloz gibi hastalıkların teşhisi ile büyük akciğer damarları düzeyindeki pıhtıların saptanmasında başarıyla kullanılabiliyor.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 6508 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim