• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 16 °C

Yarım Gün Hastanede Yarım Gün Muayenehanelerinde Çalışan Hekimlere Vergi Takibi Başladı

Yarım Gün Hastanede Yarım Gün Muayenehanelerinde Çalışan Hekimlere Vergi Takibi Başladı
MALİYE Bakanlığı, yarım gün hastanede yarım gün muayenehanelerinde çalışan hekimlere vergi takibi başlattı. İzmir'de muayenehanesi olan bin civarında hekimin çalıştığı hastanelerde, bir uzmanın aldığı ortalama ‘döner sermaye- performans geliri’ bilgileri

MALİYE Bakanlığı, yarım gün hastanede yarım gün muayenehanelerinde çalışan hekimlere vergi takibi başlattı. İzmir'de muayenehanesi olan bin civarında hekimin çalıştığı hastanelerde, bir uzmanın aldığı ortalama ‘döner sermaye- performans geliri’ bilgileri toplandı, karşılaştırma yapıldı. Aralarında hiç gelir göstermeyen, düşük beyanda bulunanlar ‘riskli mükellef’ olarak Vergi Dairesi Başkanlığı'na çağrılmaya başlandı. Bu hekimlerden, hastanede tam gün çalışmayıp ‘vazgeçtikleri gelir’e göre beyan artışı yapmaları isteniyor. ‘Emsal kıyaslaması’yla beyan artışı yapmayanlar araç ve tapu bilgileriyle çapraz sorguya alınacak, cerrahların özel hastanelerde ameliyat performanslarına da bakılacak. Denetim Grubu Müdürü Yılmaz Çakan, “Hekimler çağrılmayı beklemeden de gelip beyan artışı yapabilirler” dedi.

Özel sağlık sektöründeki vergi kayıplarının önlenmesi için çalışmalar yapan İzmir Vergi Dairesi Başkanlığı, kamu hastanelerinde yarım gün görev yapıp, muayenehane ve özel hastanelerde çalışan İzmir'deki bin civarında hekimin 2006 beyanlarını mercek altına aldı. Denetim uzmanları beyanlardaki rakamların gerçeğe ne kadar yakın olduğunu saptamak için Ege ve Dokuz Eylül Ünivedrsiteleri Hastaneleri'nden döner sermaye, Atatürk, İzmir, Tepecik, Dr. Behçet Uz Çocuk, Suat Seren Göğüs Hastalıkları gibi eğitim ve araştırma hastaneleriyle Buca, Alsancak, Karşıyaka olmak üzere metropol ve dışı ilçelerdeki tüm hastanelerden performans gelirleriyle ilgili yıllık ortalama rakam istendi. Hekimlerin bağlı oldukları hastanelerde tam gün çalışan meslektaşlarının aldığı yıllık ortalama performans gelirleri, 2006 gelir beyanlarına göre mukayese ediliyor.

‘TAM GÜN’DE 30- 36 BİN YTL GELİR

Hastanede tam gün görev yapmaları halinde örneğin Atatürk Eğitim'de 30, İzmir Eğitim Hastanesi'nde 36 bin YTL performans geliri elde etmeleri mümkünken, bu gelirden vazgeçmelerinin ‘muayenehanede daha fazla kazanma’ düşüncesinden kaynaklandığı, aksi taktirde kimsenin muayenehane yükü altına girmeyeceği savunuluyor. Hastanedeki kazançtan feragat ederken, muayenehanelerinde bu vazgeçtikleri rakamın altında gelir elde ettiklerini beyan eden hekimler, tek tek Basmane'deki Vergi Dairesi Başkanlığı'na çağrılmaya başlandı. Aralarında 0- 30 YTL ya da alması olası 30 bin YTL performans gelirine karşın 8- 10 bin YTL gelir beyan eden hekimler öncelikli ‘riskli mükellef’ olarak Başkanlığa davet ediliyor. Önlerine hastanelerinden alınan yıllık ortalama performans gelirleri ile beyanları konulan hekimlerden beyan artışına gitmeleri isteniyor. ‘Asgari emsal’ tablolarına göre ‘gönüllü uyum’ denilen beyan artışını yapmayan hekimlere ise sahip oldukları otomobil ve gayrimenkul kayıtlarıyla çapraz sorgulama yapılacak, bu durumu açıklamaları istenecek. Bunların da yetersiz kalması halinde hekimlerin muayenehanelerinde hasılat tespiti yapılacak, cerrahların çalıştıkları özel hastanelerdeki ameliyat defterleri istenecek, yaptığı ameliyatlar saptanacak.

2007 YILI DA İZLENECEK

2 yıl önce 400 civarında hekimi kapsayan bir çalışma yapıldığını, ancak yarım bırakılıp sonuçlandırılamadığını belirten Vergi Dairesi Başkanlığı Denetim Grup Müdürü Yılmaz Çakan konuyla ilgili şunları söyledi:

“Emsal kıyaslamasıyla ilk kez böyle bir çalışma yapılıyor. Gelir İdaresi'nin başlattığı bir proje, diğer illerde de yapılacak. Muayenehanesi olan hekim hastanede tam gün çalışıp kazanacağı gelirden vazgeçmiş, buna karşın az gelir beyan etmiş. Bizim için riskli mükellefler dediğimiz bir liste hazırladık. Yani hekimlerin vazgeçtikleri rakam üzerinden beyanlara bakıyoruz, eğer düşükse beyan artışı istiyoruz. Bu süreçte bin kadar doktor hedef kitlemiz. Kendilerine belki bir hafta ya da iki ay sonra sıra gelebilir.

Beyanlarını düzeltmek için vergi dairelemiz kendilerine yardımcı olmaya hazır. Denetim Koordinasyon Müdürlüğü'ne de gelebilirler. Risk grubundakiler ne kadar erken beyanda bulunurlarsa gecikme faizi o derece az olur. Bunu 2006 için yapıyoruz ama 2007'yi de takip edeceğiz. Hekimlerin araç ve tapu kayıtlarına ilişkin bilgilere de sahibiz. Çapraz sorgulama yapacağız. Sıfır gelir beyan eden, zarar gösteren, çok düşük beyanda bulunanlar var. Hepsi incelenecek.”

Bu haber toplam 1902 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim